Два златни медала за читалището в Гъмзово

Снимка: Радио ВИДИН

Два златни медала спечели Народно читалище "Просвета - 1928" във видинското село Гъмзово на Втория национален и Пети регионален фестивал "Ехо от Северозапада", провел се в село Сухaче, Плевенско. Форумът е със състезателен характер в три възрастови категории - до 12, до 18 и над 20-годишна възраст в разделите танцово изкуство, музика и народни обичаи, митове и легенди.

"Бяхме с певческата група, като тя изпълни две песни от нашия край. Едната влашка, другата на Кайчо Каменов. Условията бяха една от песните да е от Северозападния край. Певческата група също е със златен медал. Младежите от танцовия състав също участваха и играха местни гъмзови хора, които са автентични. Това впечатли журито, въпреки че бяхме на запис. Просто нямаше кой да ги изсвири", разказа секретарят на читалището Анжела Белдева.

Фестивалът "Ехо от Северозапада" цели популяризиране и запазване на българския фолклор, развиване и съхраняване народното песенно и танцувално творчество на България, поддържане културните взаимоотношения между самодейните колективи в Северозападна България. 


Вижте още

Снимката на 18 юли 2019 година

До края на месец септември ще завършат дейностите по реконструкцията на Централната пешеходна зона във Видин. В този срок ще бъде монтирано видеонаблюдението, както и новото градско обзавеждане, съобщи пред журналисти ръководителят на обекта инж. Благой Андонов. Той обясни на какъв етап са строително-монтажните работи към момента. Деца от..

публикувано на 18.07.19 в 18:00

Дейвид Славчев вече не е директор на видинския театър

Дейвид Славчев е освободен от длъжността директор на Общински драматичен театър "Вида" във Видин. За временно изпълняващ длъжността отново е назначена Ирина Флорова - Капелова. В 6-месечен срок ще се проведе конкурс, каза кметът Огнян Ценков и обясни мотивите си за освобождаването на досегашния директор на театъра: "Освободих предишния..

публикувано на 18.07.19 в 17:56

В Мездра почетоха Левски

В Мездра отбелязаха тържествено 182- годишнината от рождението на Васил Левски.  Общественици, родолюбиви граждани, деца и ученици отдадоха почит пред паметника на Апостола- човекът, работил до последния си дъх за бъдещата Българска държава, посветил целия си живот на освободителната кауза. Деца,  подготвени от Димитринка Иванова –..

публикувано на 18.07.19 в 16:13

Завършват през септември Централната пешеходна зона на Видин

До края на месец септември ще завършат дейностите по реконструкцията на Централната пешеходна зона във Видин. В този срок ще бъде монтирано видеонаблюдението, както и новото градско обзавеждане, съобщи пред журналисти ръководителят на обекта инж. Благой Андонов . Той обясни на какъв етап са строително-монтажните работи към момента: "Пространството..

публикувано на 18.07.19 в 15:23

В Берковица деца рисуваха Левски

Интересна и вълнуваща проява бе организирана в Берковица по повод рождението на Левски.  Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Музеен комплекс – Берковица и културен център "Радичков" организираха рисуване на открито по тема "Левски в моите представи".  Инициативата бе организирана на бул. "Мрамор" до..

публикувано на 18.07.19 в 14:34

Нова детска площадка имат вече децата от Долна Вереница

Селото се намира на 8 километра от град Монтана и е едно от 23-те села на общината.  Днес кметът Златко Живков, кметът на селото Ивайло Никитиев и Емилия Лисичкова – председател на платформа АГОРА откриха модерната площадка за игра, съобщиха от Общината.  Изграждането й е финансирано с 3 хиляди лева от фонда за подкрепа на местни..

публикувано на 18.07.19 в 14:06

Откриха нов бюст-паметник на Васил Левски във Враца

На официална церемония, кметът Калин Каменов и председателят на Общинския съвет – Румен Антов откриха нов бюст-паметник на Васил Левски по повод 182-та годишнина от рождението на Апостола на свободата. "Всяка година на тази дата родолюбивите българи си спомнят за един човек – роден, за да ни води като пътеводна светлина. Тази личност..

публикувано на 18.07.19 в 13:30