Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Текат ремонти по капиталовата програма в община Ново село

Село Ясен
Снимка: Светослав Цветанов, Радио ВИДИН

Преваля вече първата половина на 2019 г. Беше време да погледнем докъде стигнаха ремонтните дейности на Община Ново село, залегнали в плана за капиталовите разходи. Защото тази година те надхвърлят 3 млн.лв.


В Ново село усилено се работи в Обединено детско заведение „Акад. Стефан Младенов“. Покривът е подменен, поставена  е топлоизолация на фасадата, подменена е дограмата. Сега изграждат нови електрическа и ВиК инсталации. Започва демонтаж на плочките и бордюрите, за да продължат дейностите по вертикалната планировка. Успоредно с детската градина се подновява и лятното кино. Ремонтът му бе замразен през зимните месеци, но вече e свалена мазилката, изтеглена е новата електроинсталация и предстои подмазването. За ремонта на покривната конструкция на спортния комплекс в Ново село са отделени 6100 лв. И това е всяка година след всяка вихрушка. 


Във Флорентин се изгражда открита естрада в центъра на селото за нуждите на международния фестивал „Тъпан бие, хоро се вие“. Боядисан е пенсионерският клуб и предстои благоустрояване на зелените площи пред детската градина.


Повече средства тази година са отделени за комбинираната сграда в с. Винарово, за да се приведе в новите изисквания за енергийна ефективност. Подменена е дограмата, боядисана е фасадата, закупени са климатици за нуждите на кметството и пенсионерския клуб, боядисана е подпорната стена на площада. През второто полугодие ще се ремонтират отводнителните съоръжения, за да се затвори голямата дупка на централната улица.


За  укрепване на водостока в с. Неговановци на река „Негованка“са извършени  ремонтни дейности за 5000 лв. Това е по пътя за старото гробище, но вече се придвижва документацията за разширяване и изграждане на нов гробищен парк. Засега жителите на селото виждат само строителните работи в комбинираната сграда на кметството. Най-после сцената в читалищния салон, изграден някога със собствени средства,  ще придобие завършен вид. Както и балконът. Ремонтирано е и входното фоайе.


Нов гробищен парк ще се обособи и в най-малкото село на общината- Ясен. И само високите води на река Дунав са причина за забавянето на изграждането на предпазната дига в Рибарското селище.


Предстои работа и по нови обекти, като ремонт на улици в общината, изграждане на спортна инфраструктура в с. Неговановци, основен ремонт на две общински сгради в Ново село. Сключени са договори с Държавен фонд „Земеделие“, но изработването на документацията и процедурите по Закона за обществените поръчки изискват повече време, отколкото ни се иска, за да видим селата ни в обновен вид.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Общински съвет - Видин пак спориха за бъдещето на имота до съботния пазар

Започване на процедура за промяна на предназначението на имота , където беше недовършеният градеж на закрит плувен басейн, гласуваха мнозинството от общинските съветници във Видин . Въпросът какво да се случи с този терен неведнъж е обсъждан в предходния Общински съвет, като тогава намеренията на общинското ръководство теренът да бъде..

публикувано на 18.03.24 в 17:14
МБАЛ

Изследват безплатно за туберкулоза в болницата във Видин

Седмица на отворените врати за безплатно консултиране и изследване за туберкулоза започва в Отделението по белодробни болести на болница "Св. Петка" във Видин . Инициативата е по повод Световния ден за борба с туберкулозата, който се отбелязва на 24 март. Това е датата, на която през 1882 година д-р Роберт Кох открива причинителя на заболяването...

публикувано на 18.03.24 в 15:51

Полярни мнения за отпадането на таксите за студенти и докторанти

Таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка да отпаднат още през тази академична година. Това реши през миналата седмица Министерски съвет с предложените промени в Закона за висшето образование. Още когато в края на януари тази година от правителството за пръв път оповестиха намерението държавата да поема..

публикувано на 18.03.24 в 14:00

Кой е авторът - човек или изкуствен интелект?

Умеем ли да разпознаем дали един текст или изображение са създадени от човек, или от изкуствен интелект? Оказва се, че повечето хора не могат. Това поне показват резултатите от интересен експеримент, който проведе журналистът и създател на платформата "Дигитални истории" Георги Караманев.  Той публикува онлайн тест, предизвикващ хората..

публикувано на 18.03.24 в 13:30

Видински училища се включват в Световната седмица на парите

Световната седмица на парите започва от днес и ще продължи до 24 март. Мотото на инициативата тази година е "Планирай парите си, планирай бъдещето си". През изминалата година в Световната седмица на парите са се включили близо 50 хиляди деца, ученици и млади хора. Проявата се организира в глобален мащаб от Международната мрежа за..

публикувано на 18.03.24 в 13:00

В „Музикална зона“ слушаме изпълнителите с най-странни навици и капризи

 И звездите са хора, и те си имат странности!  Кой не е чувал за разсеяния професор, който си събувал обувките, преди да влезе в трамвая. Или за Айнщайн, който за нищо на света не се разделял с любимия си пуловер - дори и когато се налагало да присъства на официални вечери. А що се отнася до звездите от световната поп сцена- и те са хора,..

публикувано на 18.03.24 в 09:00

"Неделник" от 17 март 2024 година

Пролетен "Неделник". Не го пропускайте. Нека да довършим разговара ми с Ралица Аврамова , която е един от най - новите членове на Северозападната задруга на майсторите на стари занаяти с център Враца. Тя се занимава с глиптика /изкуството за гравиране на скъпоценни и полускъпоценни камъни/. Представям ви и новата книга на писателят от..

публикувано на 17.03.24 в 14:01