Най-дългото северозападно хоро ще се извие в Замфирово

2
Снимка: Фейсбук

В монтанското село Замфирово се готвят да направят най-дългото северозападно хоро. Идеята е на организаторите на традиционния "Гушански събор по Спасовден", който започва тази вечер, обясни доброволецът Екатерина Куздова и отправи покана към слушателите на Радио ВИДИН:


"Да дойдат, за да направим най-дългото северозападно хоро в събота, от 21:00 часа, с Поли Паскова и Илия Луков, Гушанската духова музика и още много, много изненади... Нашият парк е доста голям, може да поеме доста хора, така че от цяла Северозападна България да дойдат хора, ще има къде да ги посрещнем... Искаме да съберем като начало много хора на едно място, но защо пък не и рекорд да направим..."


Освен най-дългото северозападно хоро, съборът ще предложи богата програма с участието на самодейци от региона и гостуващи изпълнители от България и Сърбия:


"Очакваме международно участие със сръбски духов оркестър в петък, 14 юни. На 15 юни програмата е изцяло фолклорна... Има конкурс за автентична носия, даже имаме заявка за носия на 180 години... В събота следобед ще има различни фолклорни формации. Фолклорни състави ще се явят със своя автентичен фолклор и всеки ще покаже какво може - ще има надигравания, ще има различни задявки... В неделя ще има детско шоу с аниматори, надяваме се времето да бъде хубаво и сме готови да посрещнем всички..."Официалното откриване на "Гушанския събор по Спасовден" е тази вечер, от 20:00 часа. Забавленията ще продължат до неделя.

Галерия

Вижте още

Подменят електрическите стълбове в квартал "Нов път", жителите недоволни от работата

Нередности при подмяната на електрическите стълбове във видинския квартал "Нов път" карат Йордан Ванков да потърси Радио ВИДИН за съдействие. Нашият слушател алармира, че след подмяната им, фирмата не почиства:  "Възмущава ме изпълнението на подмяната на електрическите стълбове с по-високи. Изпълнението и замърсява, и затруднява..

публикувано на 15.10.19 в 16:25

Във Видин отбелязаха Международния деня на белия бастун

С празнична програма видинската организация на Съюза на слепите в България отбеляза Деня на белият бастун. В световен мащаб той започва да се чества по инициатива на Националната федерация на слепите на САЩ от юли 1963 г. "Белият бастун" е символ на слепите хора, щом човек е с такъв, това значи, че има нужда от помощ. С навлизането на демокрацията..

публикувано на 15.10.19 в 15:14

Време е да подготвим автомобила за зимния сезон

Макар в момента времето навън да не подсказва с нищо, че зимата наближава, студените утрини и капките роса по стъклата на автомобилите вече са все по- често срещани. Подготовката на автомобилите за зимно шофиране е важна и неотложна част от нашето всекидневие. Ако ви предстои шофиране през студения сезон е добре да свършите някои основни неща,..

публикувано на 14.10.19 в 15:16

"Фортисимо в клас" гостува във Видин с уроци по класическа музика

За пета поредна година музикалната образователна програма "Фортисимо в клас" ще гостува във Видин. Новаторският метод на работа е на цигуларя Хари Ешкенази и дава възможност професионални музиканти да влязат в часовете по музика, за да запознаят учениците с основните музикални инструмента във филхармоничния оркестър. Тазгодишната платформа..

публикувано на 14.10.19 в 14:02

Във Враца ще почетат делото на Архимандрит Гаврил Бистричанин с паметник

Инициативен комитет във Враца ще изгради паметник на Архимандрит Гаврил Бистричанин - национален герой, възрожденец, малко известна и проучвана фигура. Дейността на Архимандрита е съизмерима по величавост с най-добрите образци на европейското просвещение, казват от комитета . Румен Петров, Илиян Нисторов и Ивайло Симеонов решават да спомогнат за..

публикувано на 14.10.19 в 13:09

Вносът на месни и животински продукти от Сърбия не е позволен

Забранено ли е да се внасят месни продукти от Сърбия на ГКПП "Връшка чука" - с този въпрос към Радио ВИДИН се обърна слушател , чиито покупки са задържани на митницата.   Законът регламентира вносът на този вид продукти, разясни д-р Бисер Ангелов , главен инспектор на Граничен инспекционен пункт Брегово.  "Влизането на нашата държава в ЕС..

публикувано на 14.10.19 в 11:23

Доброто и лошото семе

"Излезе сеяч да сее семе… едни зърна паднаха край пътя… други паднаха на камък… други пък паднаха между тръни… а други паднаха на добра земя…" В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение,  която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и..

публикувано на 13.10.19 в 08:00