Най-дългото северозападно хоро ще се извие в Замфирово

2
Снимка: Фейсбук

В монтанското село Замфирово се готвят да направят най-дългото северозападно хоро. Идеята е на организаторите на традиционния "Гушански събор по Спасовден", който започва тази вечер, обясни доброволецът Екатерина Куздова и отправи покана към слушателите на Радио ВИДИН:


"Да дойдат, за да направим най-дългото северозападно хоро в събота, от 21:00 часа, с Поли Паскова и Илия Луков, Гушанската духова музика и още много, много изненади... Нашият парк е доста голям, може да поеме доста хора, така че от цяла Северозападна България да дойдат хора, ще има къде да ги посрещнем... Искаме да съберем като начало много хора на едно място, но защо пък не и рекорд да направим..."


Освен най-дългото северозападно хоро, съборът ще предложи богата програма с участието на самодейци от региона и гостуващи изпълнители от България и Сърбия:


"Очакваме международно участие със сръбски духов оркестър в петък, 14 юни. На 15 юни програмата е изцяло фолклорна... Има конкурс за автентична носия, даже имаме заявка за носия на 180 години... В събота следобед ще има различни фолклорни формации. Фолклорни състави ще се явят със своя автентичен фолклор и всеки ще покаже какво може - ще има надигравания, ще има различни задявки... В неделя ще има детско шоу с аниматори, надяваме се времето да бъде хубаво и сме готови да посрещнем всички..."Официалното откриване на "Гушанския събор по Спасовден" е тази вечер, от 20:00 часа. Забавленията ще продължат до неделя.

Галерия

Вижте още

Медици от болница "Света Петка": Новата методика за заплати в здравеопазването е неприложима за Видин

Министерството на здравеопазването представя по региони проект за нова методика за заплащане на лекари и медицински персонал. Предлага се възнагражденията на медицинските специалисти да са в съотношение 1,7 към тези на санитарите, а на лекарите 2,2 към заплатите им. Разпределението е справедливо, но не е приложимо, коментираха във..

публикувано на 25.06.19 в 17:48
бразилска музика

В "Музикална зона" слушаме леката и слънчева като лято бразилска музика

"Самба", "карнавал", "Копа кабана", "Рио де Жанейро", "кафе", "капоейра", "боса нова", "футбол"… Това изниква в съзнанието ни, щом се сетим за Бразилия! Представяме си пищни карнавални шествия с хиляди зрители, екзотични фиести, плажове и палми, знойни мулатки, романтика, музика и танци… Тази екзотика е в кръвта на бразилците и с нея те радват и..

публикувано на 24.06.19 в 09:45

Във всички времена възсияват светии в Църквата Христова

В първата неделя след Петдесетница, която отбелязваме днес, Църквата почита и възхвалява всички свои светии. "Да изповядваме винаги Христа и вярата си в Него!" (Мат. 10:33; 37-38; 19:27-30) "В историята на Църквата Христова е имало времена  на мир, когато всеки свободно и спокойно може да изповядва..

публикувано на 23.06.19 в 08:00

Обсъждат "Доктрината Тръмп" във Враца

Избирането на милиардера Доналд Тръмп за президент на Съединените американски щати се прие като изненада у нас. Неговата личност продължава да се асоциира в Европа предимно с бизнес начинанията и шоу изявите му, а не толкова с неговите политически възгледи и ходове на световната сцена. Какво обаче наистина се случва в Америка? Защо изборът на Тръмп..

публикувано на 20.06.19 в 09:12

В "Музикална зона" на 20 юни 2019 слушаме Жоао Жилберто – 2 част

Уникалният камерен маниер на изпълнение на Жоао Жилберто създава усещане за интимност и спокойствие. Музиката му говори на всеки лично. Погледът е обърнат навътре, но простичкият начин на представяне е достъпен за всеки отвън. Универсален артист със специфичен глас и техника за свирене на китара. Слушаме песни от албумите Getz /..

публикувано на 20.06.19 в 09:00
чешма

Трябва ли да има водни помощи за социално слабите?

Въпросът отново е на дневен ред, след като на национална дискусия за развитието на ВиК сектора от  КНСБ призоваха да бъдат заделени средства за водни помощи. Лидерът на синдиката Пламен Димитров цитира данни на Световната здравна организация, според които за основните си нужди човек потребява от 1,5 до 3 кубически метра вода на месец: "В..

публикувано на 19.06.19 в 18:54

Летни вечери на оперното и балетното изкуство ще се проведат във Видин

За втора поредна година във Видин ще се проведе Фестивалът "Летни вечери на оперното и балетното изкуство "Баба Вида" , организиран от Община Видин и Държавна опера град Стара Загора. Събитието ще се състои на специална сцена, която ще бъде изградена пред крепостта "Баба Вида". Над 15 тона са техниката и реквизитът. За публиката ще има трибуна с 800..

публикувано на 19.06.19 в 17:32