Загниване пречи да се изследва мъртвата риба от Рабиша

Снимка: Радио ВИДИН

Взетите проби от мъртвата риба, намерена във водите на езерото Рабиша, не могат да бъдат изследвани, заради процеса на загниване.

Пробите са взети още същия ден, след като Община Белоградчик е подала сигнал в Областната дирекция по безопасност на храните във Видин и изпратени за изследване за заразни и паразитни болести и задушаване.

"Иззета е проба от риба, която е сравнително по- добре запазена от останалата и е изпратена за изследване. На следващия ден се обадиха, че от пробите, които сме изпратили, има загнивни процеси, които възпрепятстват достоверността на самото изследване за някакви заболявания и задушаване. Поради тази причина поискаха прясна риба да бъде изпратена. До момента след консултации с ИАРА (Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури- бел. ред.) и с Общината, за евентуално предоставяне на някой сигнал за намиране на такава прясна риба, ние не сме получили, така че в момента това е ситуацията. Ако има нов сигнал, имаме прясна риба, която може да бъде изследвана за правилно поставяне на някаква диагноза, ще реагираме"
, каза д-р Валери Велков, началник на отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните.

Мъртвата риба е била изпратена в лабораторията за болести по рибите към Националния диагностичен ветеринарномедицински институт в София.


Вижте още

Снимката на 26 юни 2019 година

Близо 15 милиона и 300 хиляди лева ще вземат  пенсионерите  от област Монтана през месец юли.  От 1 юли пенсиите се увеличават с 5.7 %. Обмисля се преструктуриране на медицинската дейност в Северозападна България. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с директорите на областните болници на Видин,..

публикувано на 26.06.19 в 17:58

Здравният министър обеща, но не дойде във врачанската болница

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обсъди прилагането на Методиката за формиране на разходите за персонал с ръководствата на многопрофилните болници във Враца, Видин и Монтана. Срещата се състоя в София, а не както бе обявено по-рано- във Враца. Затова и протестиращите мадицински специалисти реагираха с доза хумор.  Група от медицински сестри..

обновено на 26.06.19 в 17:56

Летни занимания за деца във Враца

Летни занимания за децата през ваканцията организира община Враца. Сформирани са групи по интереси в областта на науката, спорта и изкуството, съобщават от общинската пресслужба. В инициативата "Ваканция с Община Враца" се включват с курсове, събития и занимания редица организации и институции: ЦПЛР "Център за работа с деца",  Регионална библиотека..

публикувано на 26.06.19 в 16:29

Посланикът на Казахстан дари книги на видинската библиотека

В Руското военно гробище във Видин ще бъде поставена възпоменателна плоча с името на Кайыржан Есенгеьлдин -гражданин на Казахстан, загинал в боевете край Кула по време на Втората световна война. Темата е обсъдена по време на посещението на посланика на Казахстан у нас Темиртай Избастин във Видин. С кмета Огнян Ценков той е обсъдил възможностите за..

публикувано на 26.06.19 в 16:13

Кампанията "Бъди войник" идва във Видин

Видин е поредният град, в който  ще се проведе информационна борса, част от националната информационна кампания "Бъди войник"  на Министерството на отбраната. Кампанията обхваща 29 града, а идеята е да се популяризира професията войник, и да се привлекат повече кандидати за военна служба, каза на пресконференция з аместник-началникът на отбраната..

публикувано на 26.06.19 в 15:24

Над 15 милиона лева ще получат пенсионерите в Монтанско от 1 юли

Близо 15 милиона и 300 хиляди лева ще вземат пенсионерите от област Монтана през месец юли. От 1 юли пенсиите се увеличават с 5.7 %. Корекцията на пенсии от трудова дейност, отпуснати с начална дата до 31 декември миналата година се увеличават с 5.7 на сто от 1 юли. За сравнение миналогодишната актуализация беше 3,8%, припомнят от ТП на НОИ..

публикувано на 26.06.19 в 13:05

Абитуриентите трябва да плащат сами здравните си осигуровки

От 1 юли почти 600 абитуриенти от Видинска област, положили успешно държавен зрелостен изпит през 2019 година, трябва да плащат сами здравните си вноски и да подадат декларация образец 7 - съобщават от НАП. Учениците, завършили гимназия, трябва да се осигуряват сами докато станат студенти или започнат работа. От 1 юли до 25 август зрелостниците трябва..

публикувано на 26.06.19 в 12:27