Загниване пречи да се изследва мъртвата риба от Рабиша

Снимка: Радио ВИДИН

Взетите проби от мъртвата риба, намерена във водите на езерото Рабиша, не могат да бъдат изследвани, заради процеса на загниване.

Пробите са взети още същия ден, след като Община Белоградчик е подала сигнал в Областната дирекция по безопасност на храните във Видин и изпратени за изследване за заразни и паразитни болести и задушаване.

"Иззета е проба от риба, която е сравнително по- добре запазена от останалата и е изпратена за изследване. На следващия ден се обадиха, че от пробите, които сме изпратили, има загнивни процеси, които възпрепятстват достоверността на самото изследване за някакви заболявания и задушаване. Поради тази причина поискаха прясна риба да бъде изпратена. До момента след консултации с ИАРА (Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури- бел. ред.) и с Общината, за евентуално предоставяне на някой сигнал за намиране на такава прясна риба, ние не сме получили, така че в момента това е ситуацията. Ако има нов сигнал, имаме прясна риба, която може да бъде изследвана за правилно поставяне на някаква диагноза, ще реагираме"
, каза д-р Валери Велков, началник на отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните.

Мъртвата риба е била изпратена в лабораторията за болести по рибите към Националния диагностичен ветеринарномедицински институт в София.


Вижте още

Снимката на 18 октомври 2019 година

Картини, включени в  изложбата  "Изповед по цвят", бяха подредени в централната част на град Видин. Организира се по проект на европейска образователна мобилност между България и Румъния - обясни организаторът Мирослав Людмилов. В проекта са включиха  младежи от крайовското училище  по изобразително  изкуство, към тях се присъединиха и видински младежи...

публикувано на 18.10.19 в 18:20

Във Враца определиха местата за гласуване на избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването

Общинска администрация Враца предприе мерки, които позволяват на избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването. Мерките са утвърдени с решение № 126/17.10.2019 на ОИК Враца.  Като достъпни за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването са определени   25 секции  във Враца и..

публикувано на 18.10.19 в 17:34

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с листерия

Пушена риба, в която е установено наличие на Листерия моноцитогенес, е изтеглена от търговската мрежа, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Общото количество на рибата е малко над  251 кг. Рибата е пушена скумрия във вакуумна опаковка, произведена от "Ocean Fish" – Румъния, с партиден № L 12.11.2019...

публикувано на 18.10.19 в 17:15

Дискусии за вредите от алкохола проведоха в Ново село

Вредите от ранната употреба на алкохол представиха здравни инспектори пред ученици от 7 до 18-годишна възраст в Ново село. Двудневното събитие е организирано по Националната програма за превенция на хроничните незаразни заболявания, обясни д-р Марияна Чавдарова от Регионалната здравна инспекция във Видин: "То включваше презентации на тема..

публикувано на 18.10.19 в 16:16

Състезание по програмиране в математическата гимназия във Видин

Детски хакатон "Аз и моят Scratch герой в защита на планетата" се провежда в Профилирана природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. В него участват ученици от 6 и 7 клас от СУ "Цар Симеон Велики", ОУ "Иван Вазов", ОУ "Любен Каравелов", СУ "Свети свети Кирил и Методий"- Видин и СУ "Свети свети Кирил и Методий"- град Брегово. Състезанието..

публикувано на 18.10.19 в 15:20

"Изповед по цвят" на площада във Видин

Картини, включени в изложбата "Изповед по цвят" , бяха подредени в централната част на град Видин. Организира се по проект за европейска образователна мобилност между България и Румъния - обясни организаторът Мирослав Людмилов : "В тази образователна мобилност ние говорим и споделяме чрез картините социалните си послания към хората..

публикувано на 18.10.19 в 15:02

"Евакуираха" ученици от новоселското училище

Практическо занятие за евакуация при пожар се проведе в  новоселското СУ "Св.Св. Кирил и Методий" днес, под ръководството на ст. инсп. Йорданов от РДПБЗН Видин. Занятието бе планирано от училищното ръководство, а процесът бе управляван от Ралица Ангелова- преподавател в училището. Участваха и  членове на Младежкия червен кръст Видин...

публикувано на 18.10.19 в 14:41