Докога комарите ще тормозят видинчани?

Снимка: Община Видин

Едва ли има жител на Видин и близките населените места по поречието на река Дунав, който да не е бил хапан от комар. Комарите не са нещо ново за нашият град, но тази година те са изключително много и тормозят всички ни. Освен неприятния сърбеж, който предизвикват, те могат при ухапване и да ни заразят с много опасни болести. Затова и Общината се мъчи да се справи с проблема. До момента са извършени 2 обработки на град Видин срещу комари и 2 в населените места по поречието на река Дунав.

Заради голямата популация на комари тази година се изтеглят обработките, заложени за летните месеци, като почти всяка седмица ще има такива до намаляване на популацията им, доколкото е възможно. Следващата седмица предстои трета обработка срещу комари във Видин и населените места по поречието на река Дунав, каза за Радио ВИДИН инженер Пролетка Нинкова управител "Дезинфекция, дезинсекция и дератизация" Видин.  

"Остават още 4 за целият сезон общо 7 са плануваните. В месец юли предстоят също разделени са по 2 през седмица време, съобразени с метеорологичните условия и мероприятията, които всяка година през летния сезон Общината организира, включително и видинския панаир през месец август. Нивото на града е по-ниско от коритото на реката. В нашият регион, особено за града, по поречието биотопите са на знайни и незнайни места. Тоест ние целогодишно си имаме заблатявания, а през тази година дъждовете, които не се спират и високата храстова растителност особено благоприятстват за развитието и в самата влажна основа на всички храсти. Отсрещният бряг целогодишно е залят и не се третира."

Когато се разхождаме например с група от хора се наблюдава един феномен, при който някои са по-предпочитани от комарите.  Има ли значение кръвната група на хората за това да са по-податливи на набезите на насекомите? Доктор Светлана Станкова, началник на Отделение по траснфузионна хематология в болница "Света Петка" разяснява:

"Досега не съм срещнала сериозна информация по този въпрос. Според мен комарите си хапят всички хора. Опасни са, защото пренасят някои инфекции, отделно и сърбежа от алергичната реакция също. Засега няма регистрирани случаи на заболявания от ухапвания на комари, но това не бива да ни успокоява, трябва да се взимат съответните мерки, за да предпазим хората и да се унищожат комарите."  Има засилено търсене от различни възрастови групи на репеленти за защита срещу комари, каза Мария Маринова фармацевт от Видин:"За бебета имаме лепенки, които се слагат на дрехите на количките, на детското легло и на обувките може. За малките деца има лосиони, което майките нанасят на откритите части на тялото. Другото е след ухапване има и гел за облекчаване на сърбежа. За възрастни също има лосиони, те предпазват от 5 до 8 ч различни защити. При ухапване има и паста, която много се търси, облекчава сърбежа и вече има и таблетки при по сложни случаи за възрастни хора. Спирали за комари се слагат на барбекюто вечер."Видинчани отчитат, че тази година има повече комари от предишната, някои от тях взимат допълнителни мерки и си набавят препарати за защита:"От предни години е по-зле, явно са изпуснали момента, а и реката е по-висока. Мен не ме хапят много..Мен си ме хапят редовно. За детето търсихме спрей за пръскане, но не намерихме...Има и то доста, купуваме си от аптеките разни мазила. Разбрах, че са пръскали и гледам намалели са... Нормално във Видин винаги е имало комари, това дали ще има не зависи само от пръскането, не мисля, че вината е в само в общината... Днеска като, че ли няма толкова много. Имаше години през, които почти нямаше... Ние сме си сложили мрежи на всички прозорци... Мен като ме ухапят, се надува, сърбеж и след 2 часа не си личи, а тази госпожа я хапят, аз седя до нея, мен не ме хапят." Въпреки непрестанните и извънредните обработки срещу комари, изглежда цяло лято ще трябва да се примирим с неприятния сърбеж, предизвикан от досадните насекоми. Да се надяваме поне следващите обработки да спомогнат популацията им да намалее, за да можем да се насладим пълноценно на разходките в градските паркове.

Вижте още

Музеят в Оряхово представи Северозапада на туристически форум

Историческият музей в град Оряхово участва в конференция "България - скритата арт дестинация: между Дунав и Черно море". С презентации и предложения участваха специалисти в областта на историческото наследство, представители на музеи и други институции. Презентация за забележителностите и по-важните културни събития в Община Оряхово направи Евгения..

публикувано на 17.10.19 в 15:52

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 03.10.19 в 15:10

Да пием по кафе

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и важни политически и икономически проблеми. Много първи любовни срещи са започвали на по чаша кафе...

публикувано на 01.10.19 в 14:51