Докога комарите ще тормозят видинчани?

Снимка: Община Видин

Едва ли има жител на Видин и близките населените места по поречието на река Дунав, който да не е бил хапан от комар. Комарите не са нещо ново за нашият град, но тази година те са изключително много и тормозят всички ни. Освен неприятния сърбеж, който предизвикват, те могат при ухапване и да ни заразят с много опасни болести. Затова и Общината се мъчи да се справи с проблема. До момента са извършени 2 обработки на град Видин срещу комари и 2 в населените места по поречието на река Дунав.

Заради голямата популация на комари тази година се изтеглят обработките, заложени за летните месеци, като почти всяка седмица ще има такива до намаляване на популацията им, доколкото е възможно. Следващата седмица предстои трета обработка срещу комари във Видин и населените места по поречието на река Дунав, каза за Радио ВИДИН инженер Пролетка Нинкова управител "Дезинфекция, дезинсекция и дератизация" Видин.  

"Остават още 4 за целият сезон общо 7 са плануваните. В месец юли предстоят също разделени са по 2 през седмица време, съобразени с метеорологичните условия и мероприятията, които всяка година през летния сезон Общината организира, включително и видинския панаир през месец август. Нивото на града е по-ниско от коритото на реката. В нашият регион, особено за града, по поречието биотопите са на знайни и незнайни места. Тоест ние целогодишно си имаме заблатявания, а през тази година дъждовете, които не се спират и високата храстова растителност особено благоприятстват за развитието и в самата влажна основа на всички храсти. Отсрещният бряг целогодишно е залят и не се третира."

Когато се разхождаме например с група от хора се наблюдава един феномен, при който някои са по-предпочитани от комарите.  Има ли значение кръвната група на хората за това да са по-податливи на набезите на насекомите? Доктор Светлана Станкова, началник на Отделение по траснфузионна хематология в болница "Света Петка" разяснява:

"Досега не съм срещнала сериозна информация по този въпрос. Според мен комарите си хапят всички хора. Опасни са, защото пренасят някои инфекции, отделно и сърбежа от алергичната реакция също. Засега няма регистрирани случаи на заболявания от ухапвания на комари, но това не бива да ни успокоява, трябва да се взимат съответните мерки, за да предпазим хората и да се унищожат комарите."  Има засилено търсене от различни възрастови групи на репеленти за защита срещу комари, каза Мария Маринова фармацевт от Видин:"За бебета имаме лепенки, които се слагат на дрехите на количките, на детското легло и на обувките може. За малките деца има лосиони, което майките нанасят на откритите части на тялото. Другото е след ухапване има и гел за облекчаване на сърбежа. За възрастни също има лосиони, те предпазват от 5 до 8 ч различни защити. При ухапване има и паста, която много се търси, облекчава сърбежа и вече има и таблетки при по сложни случаи за възрастни хора. Спирали за комари се слагат на барбекюто вечер."Видинчани отчитат, че тази година има повече комари от предишната, някои от тях взимат допълнителни мерки и си набавят препарати за защита:"От предни години е по-зле, явно са изпуснали момента, а и реката е по-висока. Мен не ме хапят много..Мен си ме хапят редовно. За детето търсихме спрей за пръскане, но не намерихме...Има и то доста, купуваме си от аптеките разни мазила. Разбрах, че са пръскали и гледам намалели са... Нормално във Видин винаги е имало комари, това дали ще има не зависи само от пръскането, не мисля, че вината е в само в общината... Днеска като, че ли няма толкова много. Имаше години през, които почти нямаше... Ние сме си сложили мрежи на всички прозорци... Мен като ме ухапят, се надува, сърбеж и след 2 часа не си личи, а тази госпожа я хапят, аз седя до нея, мен не ме хапят." Въпреки непрестанните и извънредните обработки срещу комари, изглежда цяло лято ще трябва да се примирим с неприятния сърбеж, предизвикан от досадните насекоми. Да се надяваме поне следващите обработки да спомогнат популацията им да намалее, за да можем да се насладим пълноценно на разходките в градските паркове.

Вижте още

Кога климатикът е опасен?

През летните месеци, заради по-високите температури, все повече хора използвт климатици. Без  значение дали сме на работа, вкъщи или в колата, когато градусите се повишат, всеки има нужда от разхлаждане. Климатикът може да ни осигури градусите, които желаем, за да се чувстваме добре. Освен ползите, които този електрически уред ни носи, няма как да не..

публикувано на 18.07.19 в 15:00

Нови съоръжения за игри в Кула

На нови пързалка, люлка, лостове и маси за шах се радват децата на Кула. Тези съоръжения са закупени със средства на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, монтирани са и са готови за игри през лятната ваканция . Една част от тях са в парка до крепостта "Кастра Мартис", други- в градския парк. "За по-..

публикувано на 18.07.19 в 12:55

"Неделник" от 14 юли 2019 година

Ето де. Дойде му ред на този "Неделник", който излъчихме на живо от Комплекс "Магура" . Това е много важно. Започвам с преглед на старите вестници, а след това Давид Давидов ни разказва как минало представянето на новата му книга "Запейте, наша ескадрила..." в Монтана и какви са очакванията му за представянето и във Видин, което..

публикувано на 16.07.19 в 22:39
Новата свинеферма в Дунавци

Колко опасна за здравето на хората е миризмата от свинефермата в Дунавци

От няколко месеца в град Дунавци работи нова свинеферма. Обектът е на частен инвеститор, изграден е по проект. Инициативен комитет от град Дунавци с председател Малин Младенов сигнализира местния кмет и кмета на Община Видин, че се усеща неприятна миризма извън границите на обекта. За Радио ВИДИН Малин Младенов обясни, че още от миналата година са..

публикувано на 16.07.19 в 17:09

Белоградчишките скали трябва да са осветени, смятат граждани

11 стойки, с 14 прожектора, монтирани върху Белоградчишките скали разделиха общественото мнение на две противоположни страни. Гражданската инициатива за осветяването на скалния феномен бе наречена от бившия министър на културата Вежди Рашидов "вандалски акт". Това накара Министерството на културата да се самосезира и да направи проверка. Тя..

публикувано на 15.07.19 в 14:00

Детски празник на открито в Кула

Детски празник ще се проведе тази неделя- 14 юли в град Кула . Доброволците от кампанията "Северозапазване", която цели да възстанови градския парк, са организирали забавления за децата в парка. В 7.00 часа на стадиона започват полетите с балон , след това ще има игри и танци . "Издигането ще бъде с привързан балон. От 7 часа започваме да издигаме..

публикувано на 12.07.19 в 17:01

"Синьо лято" за първи път за децата на Монтана

На язовир Долна вода край Монтана се провежда лятно рибарско училище. В него са се записали над 100 деца. Идеята е на местното ловно рибарско дружество и на Общинския съвет по наркотични вещества. Заниманията за всяка група се провеждат от понеделник до петък.  Александър Георгиев - специалист "Ловно стопанство" към СЛРД "Огоста" в град Монтана е..

публикувано на 11.07.19 в 17:30