Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докога комарите ще тормозят видинчани?

Снимка: Община Видин

Едва ли има жител на Видин и близките населените места по поречието на река Дунав, който да не е бил хапан от комар. Комарите не са нещо ново за нашият град, но тази година те са изключително много и тормозят всички ни. Освен неприятния сърбеж, който предизвикват, те могат при ухапване и да ни заразят с много опасни болести. Затова и Общината се мъчи да се справи с проблема. До момента са извършени 2 обработки на град Видин срещу комари и 2 в населените места по поречието на река Дунав.

Заради голямата популация на комари тази година се изтеглят обработките, заложени за летните месеци, като почти всяка седмица ще има такива до намаляване на популацията им, доколкото е възможно. Следващата седмица предстои трета обработка срещу комари във Видин и населените места по поречието на река Дунав, каза за Радио ВИДИН инженер Пролетка Нинкова управител "Дезинфекция, дезинсекция и дератизация" Видин.  

"Остават още 4 за целият сезон общо 7 са плануваните. В месец юли предстоят също разделени са по 2 през седмица време, съобразени с метеорологичните условия и мероприятията, които всяка година през летния сезон Общината организира, включително и видинския панаир през месец август. Нивото на града е по-ниско от коритото на реката. В нашият регион, особено за града, по поречието биотопите са на знайни и незнайни места. Тоест ние целогодишно си имаме заблатявания, а през тази година дъждовете, които не се спират и високата храстова растителност особено благоприятстват за развитието и в самата влажна основа на всички храсти. Отсрещният бряг целогодишно е залят и не се третира."

Когато се разхождаме например с група от хора се наблюдава един феномен, при който някои са по-предпочитани от комарите.  Има ли значение кръвната група на хората за това да са по-податливи на набезите на насекомите? Доктор Светлана Станкова, началник на Отделение по траснфузионна хематология в болница "Света Петка" разяснява:

"Досега не съм срещнала сериозна информация по този въпрос. Според мен комарите си хапят всички хора. Опасни са, защото пренасят някои инфекции, отделно и сърбежа от алергичната реакция също. Засега няма регистрирани случаи на заболявания от ухапвания на комари, но това не бива да ни успокоява, трябва да се взимат съответните мерки, за да предпазим хората и да се унищожат комарите."  



Има засилено търсене от различни възрастови групи на репеленти за защита срещу комари, каза Мария Маринова фармацевт от Видин:



"За бебета имаме лепенки, които се слагат на дрехите на количките, на детското легло и на обувките може. За малките деца има лосиони, което майките нанасят на откритите части на тялото. Другото е след ухапване има и гел за облекчаване на сърбежа. За възрастни също има лосиони, те предпазват от 5 до 8 ч различни защити. При ухапване има и паста, която много се търси, облекчава сърбежа и вече има и таблетки при по сложни случаи за възрастни хора. Спирали за комари се слагат на барбекюто вечер."



Видинчани отчитат, че тази година има повече комари от предишната, някои от тях взимат допълнителни мерки и си набавят препарати за защита:



"От предни години е по-зле, явно са изпуснали момента, а и реката е по-висока. Мен не ме хапят много..Мен си ме хапят редовно. За детето търсихме спрей за пръскане, но не намерихме...Има и то доста, купуваме си от аптеките разни мазила. Разбрах, че са пръскали и гледам намалели са... Нормално във Видин винаги е имало комари, това дали ще има не зависи само от пръскането, не мисля, че вината е в само в общината... Днеска като, че ли няма толкова много. Имаше години през, които почти нямаше... Ние сме си сложили мрежи на всички прозорци... Мен като ме ухапят, се надува, сърбеж и след 2 часа не си личи, а тази госпожа я хапят, аз седя до нея, мен не ме хапят." 



Въпреки непрестанните и извънредните обработки срещу комари, изглежда цяло лято ще трябва да се примирим с неприятния сърбеж, предизвикан от досадните насекоми. Да се надяваме поне следващите обработки да спомогнат популацията им да намалее, за да можем да се насладим пълноценно на разходките в градските паркове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50