Закриват отделения в болниците във Видин, Враца и Монтана

Снимка: Министерство на здравеопазването

Преструктуриране на областните болници в Северозападна България планира здравното министерство. Министър Кирил Ананиев се срещна с директорите на лечебните заведения във Враца, Видин и Монтана, за да представи новите правила за формиране на заплатите. Само болницата в Монтана, ще може да увеличи заплатите на персонала от първи юли. Лечебните заведения във Видин и Враца били в тежко финансово състояние.

"Причините за това са най-вече демографският срив в тези две области и липсата на хора, които да работят в системата- напускат лекари, медицински сестри...", обясни министър Ананиев.

Следващата седмица с ръководствата на трите болници ще се обсъжда кои клиники и отделения работят най-добре и кои трябва да се закрият:

"Да видим кои са добрите отделения и клиники във всяка една от тези областни болници и да разглеждаме доброто медицинско обслужване не само на територията на дадената област, а комплексно в северозападния регион. Време е да помислим за оптимизиране на медицинското обслужване на населението не в рамките на дадената област, а в рамките на региона. Тези клиники и отделения, които останат, да могат да имат капацитет и качество на медицинското обслужване и хората да бъдат доволни от това лечение. Вместо да има една и съща клиники или отделение и в трите болници, ние ще съсредоточим и капацитет, и апаратура, и човешки ресурси там, където е достигнато високо ниво на обслужване. Всички на срещата бяхме единни, че обстоятелствата изискват кардинално решение, защото в противен случай болниците ще изпаднат в тежко финансово и икономическо състояние. Няма време за отлагане", беше категоричен Ананиев.

Този процес ще се извърши паралелно с модернизацията на спешната помощ.

"Първият регион, в който ще започне строителството, ремонтите и модернизацията на материалната база на спешната помощ, е точно северозападният район, където наистина проблемите са най-много", допълни здравният министър.

Вижте още

Снимката на 18 юли 2019 година

До края на месец септември ще завършат дейностите по реконструкцията на Централната пешеходна зона във Видин. В този срок ще бъде монтирано видеонаблюдението, както и новото градско обзавеждане, съобщи пред журналисти ръководителят на обекта инж. Благой Андонов. Той обясни на какъв етап са строително-монтажните работи към момента. Деца от..

публикувано на 18.07.19 в 18:00

Дейвид Славчев вече не е директор на видинския театър

Дейвид Славчев е освободен от длъжността директор на Общински драматичен театър "Вида" във Видин. За временно изпълняващ длъжността отново е назначена Ирина Флорова - Капелова. В 6-месечен срок ще се проведе конкурс, каза кметът Огнян Ценков и обясни мотивите си за освобождаването на досегашния директор на театъра: "Освободих предишния..

публикувано на 18.07.19 в 17:56

В Мездра почетоха Левски

В Мездра отбелязаха тържествено 182- годишнината от рождението на Васил Левски.  Общественици, родолюбиви граждани, деца и ученици отдадоха почит пред паметника на Апостола- човекът, работил до последния си дъх за бъдещата Българска държава, посветил целия си живот на освободителната кауза. Деца,  подготвени от Димитринка Иванова –..

публикувано на 18.07.19 в 16:13

Завършват през септември Централната пешеходна зона на Видин

До края на месец септември ще завършат дейностите по реконструкцията на Централната пешеходна зона във Видин. В този срок ще бъде монтирано видеонаблюдението, както и новото градско обзавеждане, съобщи пред журналисти ръководителят на обекта инж. Благой Андонов . Той обясни на какъв етап са строително-монтажните работи към момента: "Пространството..

публикувано на 18.07.19 в 15:23

В Берковица деца рисуваха Левски

Интересна и вълнуваща проява бе организирана в Берковица по повод рождението на Левски.  Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Музеен комплекс – Берковица и културен център "Радичков" организираха рисуване на открито по тема "Левски в моите представи".  Инициативата бе организирана на бул. "Мрамор" до..

публикувано на 18.07.19 в 14:34

Нова детска площадка имат вече децата от Долна Вереница

Селото се намира на 8 километра от град Монтана и е едно от 23-те села на общината.  Днес кметът Златко Живков, кметът на селото Ивайло Никитиев и Емилия Лисичкова – председател на платформа АГОРА откриха модерната площадка за игра, съобщиха от Общината.  Изграждането й е финансирано с 3 хиляди лева от фонда за подкрепа на местни..

публикувано на 18.07.19 в 14:06

Откриха нов бюст-паметник на Васил Левски във Враца

На официална церемония, кметът Калин Каменов и председателят на Общинския съвет – Румен Антов откриха нов бюст-паметник на Васил Левски по повод 182-та годишнина от рождението на Апостола на свободата. "Всяка година на тази дата родолюбивите българи си спомнят за един човек – роден, за да ни води като пътеводна светлина. Тази личност..

публикувано на 18.07.19 в 13:30