Изчезват ли народните художествени занаяти?

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Преди дни, на Петровден, отбелязахме Деня на занаятите. Занаятчийството у нас е стара традиция. Практикуването й включва много дейности, свързани с ръчната изработка на вещи и предмети. 

57 групи дейности се приемат за занаяти, показват данни на Камарата на занаятчиите. Те са разделени в две категории - "Народни художествени занаяти" и "Други". Имат ли бъдеще народните художествени занаяти в днешния глобален и технологичен свят- това е дискусията в "Посоките на делника". За перспективите пред занаятите говорим с Тони Симитчиева- председател на Регионалната занаятчийска камара в Пловдив и заместник председател на Националната занаятчийска камара. Всъщност Пловдив е добър пример за това как се пазят занаятите:


"Трудно е на занаятчиите с художествени занаяти. Някои са принудени да променят това, което правят, за да могат да го продават...Необходимо е и държавата, и общините да помагат на занаятчиите...Ние в Пловдив сме добре- имаме улица на занаятите, правим изложби и хората ни работят...Могат още да се подобрят нещата...В другите градове не е така, а трябва да се даде шанс на майсторите...Деца трябва да се водят при тях..."


Митко Младенов е председател на управителния съвет на Регионалната занаятчийска камара във Видин. 

"Във Видин от години има идея за улица на занаятите, но по една или друга причина все още не е осъществена. Имаме членове на камарата, но много от тях не са си платили членския внос и на практика не са легитимни. Но това е защото нямат пари...Трудно е. Трябва намеса на държавата...Улицата на занаятите, която толкова искаме все още не можем да я направим..."


Петър Иванов е майстор ковач. Работилницата му се намира в село Дъбова махала. Той смята, че липсата на пари също води до това занаятите да изчезват. Изделията, които той изработва са скъпи и като материал, и като работа, и като краен продукт. 
"Само българи, работещи в чужбина имат пари да купят порти, огради и парапети от ковано желязо. В нашия край всичко загива... Да се надяваме ние да оцелеем...Хора, които работят в чужбина и имат заделени пари, са клиентите ми...Няма интерес към занаята..."- смята ковачът.

В регистъра на занаятите са посочени 57 такива в две категории:

I. Народни художествени занаяти

1. Художествена обработка на кожа; 2. Изработване на изделия от кожа; 3. Изработване на накити; 4. Изработване на изделия от ковано желязо; 5. Художествено леене; 6. Звънчарство; 7. Ножарство; 8. Изработване и ремонт на старинно оръжие; 
9. Везбарство; 10. Художествено плетиво; 11. Изработване на национални кукли; 12. Изработване на художествена керамика; 
13. Грънчарство; 14. Художествена обработка на дърво и дърворезба; 15.Изработване на художествени тъкани; 
16. Гайтанджийство; 17. Изработване на национални костюми; 18. Изработване и ремонт на български народни музикални инструменти; 19. Художествена обработка на камък; 20. Бакърджийство /медникарство/; 21. Изработване на дървени съдове и предмети за бита, копаничарство; 22. Ръчно килимарство
II. Други

23. Леярство на камбани; 24. Изработване на стъклени изделия чрез духане на стъкло; 25. Рисуване и гравиране върху стъкло;
26. Ръчно книговезване; 27. Изработване и ремонт на съвременни музикални инструменти и аксесоари за тях; 
28. Изработване и ремонт на изделия от мед /бакър/ и сплавите й; 29. Часовникарство; 30. Гравьорство; 31. Изработване на камини, кахлени печки; 32. Изработване на елементи и монтаж на облицовки на стрехи; 33. Покривни работи - редене на керемиди, поставяне на улуци, изграждане на комини; 34. Коминочистене; 35. Тенекеджийство; 36. Калайджийство; 
37. Ковачество; 38. Изграждане на кладенци; 39. Каменоделство; 40. Точиларство; 41. Ключарство; 42. Бъчварство; 
43. Коларство; 44. Кошничарство, изработване на рогозки и метли; 45. Тъкачество /платно, аби, пътеки, черги, китеници и сродни/ и мутафчийство; 46. Седларство и сарачество; 47. Обущарство; 48. Шапкарство; 49. Въжарство; 50. Производство на боза /бозаджийство/ и шекерджийство, производство на изделия от захарен сироп; 51. Вулканизация; 52. Поправка на велосипеди; 53. Шивашки услуги; 54. Тапицерство; 55. Ръчна изработка и ремонт на мебели; 56. Ръчна изработка на табели и реклами; 57. Фризьорство
 
 
Куман Жеков е грънчар. Той е от Харманли, но от почти три години е във Враца. Наскоро получи награда от община Враца в кампанията "10 причини да остана в моята Враца". Настроен е оптимистично за бъдещето на занаятите.

"Наградата ме изненада. Все пак аз съм от Харманли...Работа с деца и интересът е голям...Ще разкрия три работни места за направата на сачове, а аз ще си работя керамиката... Хората идват не само да купуват, но и да гледат...Откакто работя в етнографския комплекс, идва и майстора на кованата мед- в неговото ателие и има хора...".

Според видинчани, има още фактори, които влияят на бъдещето на занаятите:

"Изчезват занаятите. Като няма къде да се видят, то няма и как да си купиш нещо...Китайските ментета също пречат на майсторите...Има майстори в махалата. Правят подкови. Хубаво е да има майстори занаятчии..."

Предстои времето да покаже дали държава, община и занаятчии ще заработят заедно, за да запазят за идните поколения богатството от труда на златните майсторски ръце. 

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Къде намира приложение статистиката

Какво приложение има статистиката и защо са важни данните, които събира и обработва? Поводът да потърсим повече информация по темата е Световният ден на статистиката, който се отбелязва на 20 октомври. Обявен е за такъв през 2010 година с резолюция от Общото събрание на ООН. Този ден трябва да ни напомни и да подчертае нарасналото значение на науката..

публикувано на 21.10.19 в 15:33

Важно ли е да гласуваме на местни избори

На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението..

публикувано на 18.10.19 в 13:27

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40