Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради огнища на африканска чума по свинете в страната епизоотичната комисия във Видин ще заседава всяка седмица

Снимка: Радио Видин

Епизоотичната комисия във Видин заседава в разширен състав, заради нови огнища в страната на африканска чума по свинете. Мерки за недопускане на заболяването са въведени в региона със заповед на областния управител Албена Георгиева още на 4 юли, когато беше установен случай на заболяването в плевенско, а вчера Агенцията по безопасност на храните потвърди и за огнище в област Враца. Болестта е установена в така наречените "задни дворове" на още няколко места в страната.

"Превантивните дейности, готовността за ранно откриване и предприемане на спешни мерки са най-ефективната мярка за борба със заболяването. Това налага обединяване на усилията на всички институции, ангажирани с превенцията на болестта"- отбеляза областният управител Албена Георгиева.

От 12 юли има три огнища в областите Плевен, Велико Търново и Бургас.  Вчера са установени нови случаи в Дуранкулак,село Дъбован,, плевенско и в град Мизия, област Враца. Проблемите са в стопанствата тип "заден двор", където мерките за биосигурност не са на необходимото ниво", коментира д-р Валери Велков, началник на отдел "Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните"

"Опасенията са, че в тези 10 и 20-километрови зони около свинекомплексите и по-големите ферми, които има, е възможно да се получат такива инциденти и да се наложи унищожаване на животните и в промишления сектор."

Заради опасността от зараза се контролират пазарите за животни. Не се допуска и придвижването на свине. В селата са разпространени плакати и брошури за риска от заболяването.

"Обстановката е динамична, особено в Румъния. Само тази сутрин са изпратени около 40 съобщения за огнища в Румъния.Последната информация, която получавам по обмена е за 20 огнища в окръг Долж, който е отсреща.Това е притеснително, както и проверките, които направихме на Дунав мост. Преминават камиони с румънска регистрация, от окръг Долж, които изкарват дърва за огрев от нашите гори“-съобщи д-р Валери Велков.

Тъй като заболяването се пренася и от превозните средства, на граничните пунктове в региона се извършва дезинфекция. Следи се да няма внос на свинско месо. Актуализира се броят на домашните свине в населените места. Под контрол са животните в промишлените свинеферми във Видин.

Заради риска от разпространение на заболяването епизоотичната комисия ще заседава всяка седмица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34