Кога климатикът е опасен?

3
Снимка: Радио ВИДИН

През летните месеци, заради по-високите температури, все повече хора използвт климатици. Без  значение дали сме на работа, вкъщи или в колата, когато градусите се повишат, всеки има нужда от разхлаждане. Климатикът може да ни осигури градусите, които желаем, за да се чувстваме добре. Освен ползите, които този електрически уред ни носи, няма как да не споменем и опасностите, които крие.

Според видинския кардиолог д-р Цветан Ценков, не е препоръчително да се спи на климатик, поради опасност от настиване. Казва го от позицията на потърпевш:

"Една китайска поговорка гласи- ако някой го мразиш сложи го на течение да поспи и е готов. На мен ми се случи да заспя под климатика и се събудих настинал. Климатиците, за да се използват в тези горещини, е хубаво да не бъде голяма разликата с тази навън. Ако навън е 30 градуса, климатикът трябва да е 24 минимум, 5-6 градуса разлика. За да може тялото да понесе по-добре горещината, след като излезеш от стаята на улицата. Тези температурни разлики не влияят много добре, това е буквално много голяма разлика. Целият проблем е в термообмяната и термодинамиката, когато е настроен на малка температурна разлика, се чувстваме комфортно. Най-добре е климатикът да духа горе, където е топлия въздух и да го върти от горе надолу. А ако духа директно към нас, е страшно неприятно, човек на настива, схваща се, а има случаи и на фациалис, когато лицевия нерв се възпалява и тогава човек получава едно много неприятно видимо заболяване с провисване на устната и т.н."

Кардиологът д-р Цветан Ценков


Жителите на Видин използват климатици, но са запознати с опасностите, показа анкетата ни:


"Нямаме климатици, но ако човек седи под климатик, може да изстине... Лятото ни е горещо, зимата ни е студено, както е, така... Използвам климатик, не е опасен, но зависи как го използва човек. Аз го използвам минимално, да не е 24 часа включен, да не духа към мен, да е на голямо разстояние и да не е голяма разликата между външната и вътрешната температура. Имал съм инциденти, схващания, почваш да кихаш, да кашляш...Климатика го използваме, за да е по-хладно в следобедите. Използваме го за целия апартамент- отваряме вратите и то става хладно навсякъде. Ако излезеш навън от студено на топло, това оказва влияние върху организма."


Опасен или не, климатикът трябва да се използва вниматнелно- по-добре е въздушната струя да не е насочена пряко към човек; градусите, които поддържа, не трябва да са със значителни разлики от тези навън. Разбира се, има хора, които предпочитат климатикът да работи на по-ниски градуси, но те трябва да знаят, че това носи риск за здравето.


Галерия

Вижте още

Копирайтър - професия за хора с творческо мислене

Симеон Вангелов работи една малко позната професия- копирайтър в рекламата. Копирайтърът е човекът, който измисля и пише текста на рекламите. Симеон Вангелов е от Видин, но живее София и работи в рекламна агенция Brand New Ideas. Учил е маркетинг и мениджмънт в Дания, след това се ориентира към писането, защото: "Си ми беше страст от преди това". От..

публикувано на 16.08.19 в 16:50

С песен на канарче

Кметът на град Дунавци Димо Скорчев се грижи за две канарчета. Птичките са в клетка в кметския кабинет. Кметът обича животинките и цветята, защото му помагат да разпуска в трудните делници. "Имам в клетка две канарчета, на които се любувам. Вкъщи имам зайци, имам кучета. Обичам животинките, обичам цветята много. Това е част от ежедневието, която ми..

публикувано на 16.08.19 в 16:05

Защо е важно да намалим битовите отпадъци

Община Монтана изгражда компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци. Инсталацията ще намали количеството на депонираните отпадъци на територията на общината. Стойността на проекта е 6 милиона 150 хиляди лева, от които 85 на сто безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз.  "Около 6 хиляди и 100 тона ще бъде..

публикувано на 15.08.19 в 17:05

Как да пестим електроенергия през лятото

Традиционно през топлите летни месеци консумацията на електроенергия се увеличава чувствително. Въпреки затоплянето на времето, желателно e потребителите да продължават да следят и активно да контролират потреблението на електроенергия в домовете си и през летния сезон, припомнят от ЧЕЗ . Как да пестим ток в летните месеци, за да избегнем..

публикувано на 14.08.19 в 13:40

"Неделник" от 11 август 2019 година

Ето го поредния "Неделник" вече и на сайта ни. Дойдох си от морето. Тук съм до старият Балкан, до вечният Дунав, до милата Огоста. Морето е пълно с...вода. Солена. И в него плуват еднорози. Това не е шега. Преглед на старите вестници и след това Донка Рабакова ще ни разкаже за надуваемите играчки по морето . Фестивалът "Квартална сцена"..

публикувано на 11.08.19 в 14:35

Мандалата- релаксиращият символ

В рубриката  "Хоби, професия" актрисата от куклен театър "Мале Мале" Мила Иванова ни гостува и ни запозна с мандалата.  За първи път се среща със символа по време на йога упражнения и така вече 4 години. Признава, че м андалата й носи спокойствие и равновесие в ежедневието. "Мандалата представлява сферични окръжности, които символизират..

публикувано на 09.08.19 в 17:09

Археологическо лято 2019

Oбщо  2 милиона лева  предоставя държавата за редовни теренни археологически проучвания това лято, беше решено в началото на месец юни на заседание на специалната комисията по разпределяне на средствата, които се отпускат за целта от държавния бюджет чрез Министерството на културата. За пръв път държавата заделя толкова пари за археология...

обновено на 08.08.19 в 15:43