Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 юли 2019 година

Снимка: Радио Видин

До края на месец септември ще завършат дейностите по реконструкцията на Централната пешеходна зона във Видин. В този срок ще бъде монтирано видеонаблюдението, както и новото градско обзавеждане, съобщи пред журналисти ръководителят на обекта инж. Благой Андонов. Той обясни на какъв етап са строително-монтажните работи към момента.


Деца от Враца изплетоха гирлянда от цветя, която бе поднесена на паметника на Васил Левски в града по време на честването на 182-та годишнина от рождението му. Много врачани се включиха в инициативата "Моето цвете за Левски". 


В Берковица отбелязаха бележитата дата по интересен начин. Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Музеен комплекс – Берковица и културен център "Радичков" организираха рисуване на открито по тема "Левски в моите представи". Творбите на малчуганите бяха подредени на центъра, а хората получиха от тях българския трибагреник и специално изработени свитъци с мисли на революционера.


В Мездра също отбелязаха тържествено 182- годишнината от рождението на Васил Левски. Общественици, родолюбиви граждани, деца и ученици отдадоха почит пред паметника на Апостола.


Комисията за защита на личните данни ще започне производство в Националната агенция за приходите, след като беше уведомена от приходната агенция за нарушение на сигурността на личните данни. От НАП са декларирали готовността си да съдействат изцяло на КЗЛД за изясняване на всички обстоятелства на среща на ръководствата на двете ведомства. Предстои НАП да подготви и пусне в сайта си приложение, чрез което гражданите да проверят дали техни лични данни са станали публично достояние.


Обучение на ловните дружинки в Белоградчик ще се проведе в началото на август. Поводът е динамичната обстановка около болестта авриканска чума по свинете. Идеята е ловците да бъдат обучени как да разпознават заболяването и какви превантивни мерки да взимат, каза Владислав Антонов, ръководител на Ловно-рибарско сдружение "Миджур" Чупрене.


Строителството на Лот 2 от участъка Мездра - Ботевград може да започне, защото, въпреки че процедурата за избор на изпълнител се обжалва, Комисията за защита на конкуренцията даде разрешение за предварително изпълнение. Това съобщиха от министерството на регионалното развитие. 


И трите класа, участници в конкурса "Най-патриотичен клас", станаха победители в родолюбивата инициатива, която се организира за трета поредна година от Община Враца. 


Нова детска площадка имат вече децата от монтанското село Долна Вереница. Днес кметът на Община Монтана Златко Живков, кметът на селото Ивайло Никитиев и Емилия Лисичкова, председател на платформа АГОРА откриха модерната площадка.


Посещение на Делфинариума и Аквариума, разходка с влакче по крайбрежната алея на Морската градина във Варна. Това са част от приключения за видинските ученици по време на летния лагер край Варна, съобщиха от Общината. 

Групата от 42-ма лагерници от видински училища е настанена в международния детски комплекс „Албатрос“. В Делфинариума децата се насладиха на шоу с делфини, а седмокласничката от Профилираната природо-математическата гимназия „Екзарх Антим I” Гергана Димитрова бе поканена да бъде асистент на аниматорите.

Безплатният лагер за видинските ученици на Черноморието се организира за поредна година от Общината.


Поклонническият поход по повод 550 годишнината от пренасяне мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир достигна област Враца. Поклонниците пристигат в града, и ще се поклонят в храм „Св. Апостоли“ . На следващия ден ще се състои Утреня в църквата „Св. Апостоли“, след което предстои преход от Враца до Бистрешки манастир „Св. Иван Пусти”. В късния следобяд ще се отслужи Вечерня в храм „Св. св. Константин и Елена“ гр. Враца. От 18.00ч. в ЦПЛР "Център за работа с деца"- Враца ще се състои концерт на Представителен детски танцов състав „Радост“ и солистката на Вокално студио „Дъга“ Сара Ангелова.


За 94-ти път проходът "Кадъ боаз" при селата Салаш и Ново корито събира българи и сърби на най-големия международен събор на Балканите. Границата между България и Сърбия ще бъде отворена на 19 юли, от 13.00 до 23.00 часа, а Международният събор ще започне официално на 20 юли от 10.00 часа, когато с тържествен ритуал ще бъде отворена границата между двете държави. 


Строителни дейности затварят временно част от бул. „Втори юни“ във Враца на 21 юли. Причината е извършване на строително-ремонтни дейности на частен обект. В неделя от 08:00 до 16:00 часа, ще бъде ограничено движението по бул. "Втори юни", в участъка от кръстовището с ул. „Екзарх Йосиф“ до кръстовището с ул. "Васил Априлов". Алтернативните маршрути за движение са, както следва: посока Младежки дом - по ул. "Екзарх Йосиф", ул. "Ген. Леонов", бул. "Втори юни"; посока Болница - по ул. "Васил Априлов", ул. "Ген. Леонов", бул. "Втори юни". 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Спокойна е обстановката във Видинска област след проливните дъждове

Обстановката   след  проливните дъждове  във Видинска област  е спокойна , няма населени места без водоподаване и електричество.  Това стана ясно след проведена работна среща на щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния щаб, свикан от областния управител Ани Арутюнян...

публикувано на 10.05.24 в 10:59

Продължава почистването на залетите от водите на река Делейнска имоти

Доброволци и общински служители ще продължат разчистването на имотите, наводнени вчера от придошлата река в село Делейна . Обстановката се нормализира, обясни кметът на община Брегово Илиян Бърсанов . "Всичко е спокойно, водата вече се оттегли. Продължава почистването на засегнатите жилища, основно кал. Имаме доброволен отряд и от..

публикувано на 10.05.24 в 10:07

Монтана се включва в XVIII Национална библиотечна седмица

От 10-и до 17 май се провежда 18-ото издание на Националната библиотечна седмица на тема "Библиотеките - по-нужни от всякога", съобщават от библиотеката в Монтана. Инициативата е на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". Целта на Националната библиотечна седмица е да..

обновено на 10.05.24 в 10:03

Актове за нарушители на обществения ред във Враца

Инспекторатът към Община Враца състави актове на нарушители на обществения ред в града.  От началото на месеца от наказателното звено са съставени над 15 акта за нарушаване на местните наредби.  Основните санкции са за замърсяване на обществени пространства. В рамките на инспекциите са глобени собственици на домашни любимци, които са разхождани без..

публикувано на 10.05.24 в 08:07

Тежка катастрофа на пътя Мездра - Ботевград

Девет души са пострадали при тежка катастрофа на международния път Е 79 между Мездра и Ботевград. Ранените са пътували в микробус, който се е ударил в ТИР.  Четирима от пострадалите, които са с опасност за живота, са транспортирани в софийски болници. На по-леко ранените с фрактури и контузии на крайниците се оказва медицинска помощ в спешното отделение..

публикувано на 09.05.24 в 23:00

Снимката на 9 май 2024 година

Река Делейнска наводни приземните етажи на къщи в ниската част на село Делейна, община Брегово. Нивото ѝ се повишило вследствие на обилните дъждове.  Няма пострадали хора.  В Северозападна България тази нощ са паднали значителни количества валежи от дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Най-много е валяло..

публикувано на 09.05.24 в 18:05

Над 500 подрастващи танцьори и певци се изявиха на Третия международен детски фестивал „Мездра-май“

Повече от 500 подрастващи танцьори и певци от България и Гърция взеха участие в Третия международен детски фестивал (МДФ) за естрадна, популярна и народна песен, хип-хоп, модерни и народни танци „Мездра-май“, който се проведе в гр. Мездра, съобщават от общината. Организатори на събитието, което е от програмата на 50-ите юбилейни Празници на културата..

публикувано на 09.05.24 в 16:52