Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще изчезне ли българският народ?

Снимка: Радио ВИДИН

Ниска раждаемост, висока смъртност, застаряващо население- България е лидер в световен мащаб по тези негативни показатели. С между 40 и 60 хиляди души годишно ще намалява населението на България през следващите 20 години, прогнозира Българската академия на науките. Ако не настъпи рязка промяна в страната по отношение на стандарта на живот, миграционният баланс ще остане отрицателен до 2040 година, отчитат още учените. Според реалистичния вариант на техните анализи жителите на страната след 20 години ще са около 5 900 000. В област Видин през 2045 година ще живеят около 48 хиляди души, във Враца- 100 хиляди, а в Монтана- 92 хиляди, което общо е със 150 000 по-малко, отколкото през 2015 година.

"Хоризонт 2030: Демографски тенденции в България"- така е озаглавен анализ, изготвен от експерти, сред които е доц. Георги Бърдаров, ръководител на катедра Социално-икономическа география в Софийския университет:

Георги Бърдаров"България има нормална раждаемост за европейска държава, но проблемът е, че страната ни има уникално висок отрицателен естествен прираст. България е единствената държава в света, която в продължение на 30 години не е излязла от "тройката" на държавите с висок отрицателен естествен прираст- минус 6,5 промила, главно заради високата смъртност у нас - 15,5 промила. България е на първо място в Европа по обща смъртност. У нас има общини, като Макреш, Ружинци и Чупрене в Северозападна България, в които общата смъртност надхвърля 30 промила. Такава смъртност имат само региони, които са във военен конфликт или са поразени от болестна пандемия. Проблем е и това, че имаме и най-застарялото население, тъй като много млади хора напускат България. Преди десет години на 100 излизащи българи в пенсионна възраст други 124 българи са влизали в активна възраст. Този коефициент днес е 100 на 62, но във Видин, Габрово и Смолян е около 100 на 40."

Отрицателният прираст добива застрашаващи размери, сочи и статистика на Националния център по обществено здраве и анализи. Разликата между починалите и новородените е особено стряскаща в градове като Видин - където на 452 починали само през първите три месеца на тази година, са се родили едва 59 деца. Какво трябва да се направи, за да не намалява населението на България?

"Трябва да се създадат повече работни места и хората ще се върнат... След години от 7 милиона дали ще останем и 4- всичко ще избяга в чужбина, а старите хора ще починат. Тук сме северозападанали... Едва ли ще изчезнем, защото сме здрав народ- преживели сме 500 години турско робство... За да не бягат хората, трябва да се подобрят условията- да се дават добри пенсии, заплати... Няма работа и заради това младите хора бягат. България се загубва... От 30 години въртим на едно място...", казаха видинчани.

Корнелия НиноваПреди дни от БСП поискаха Народното събрание да гласува увеличение на еднократната помощ при раждане на второ и трето дете на 5600 лв и разширяване на еднократна помощ за учениците до четвърти клас, а не както е сега- само за първокласниците. От опозицията мотивираха предложенията си именно с демографската криза. Парламентът обаче ги отхвърли.

"Всички политици, от всички партии, от всички цветове, години наред сме единодушни за следното– в България има тежка демографска криза. Някои експерти дори ни предупреждават за демографска смърт. Младите напускат България и трябва да им помогнем с всички стимули и възможности на държавата да ги задържим тук. Работещите бедни се увеличават. Дотук всички сме единодушни за това. Думи, само думи, облечени тези години в множество стратегии, доклади, доктрини, отчети. Демографският проблем наистина изисква национално съгласие. Не можете да си затваряте очите с клишетата, че няма пари, трябва да се прави актуализация на бюджета и правителството се справя добре. Готови сме за разумен разговор, за добри решения за спасяването на българската нация от демографска смърт", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Междувременно правителството одобри план за 2019 г. за изпълнението на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.). Насърчаване на раждаемостта, подобряване на репродуктивното здраве и на общото здравословно състояние на населението. Това са част от мерките в плана. Във фокуса също са миграционните процеси и животът на възрастни хора, обясни Султанка Петрова, зам.-министър на труда и социалната политика и добави:

Д-р Султанка Петрова"Най-важното е да адаптираме социалните системи към демографските промени, които се случват в България. Започва разработване на регионални демографски политики на базата на етно културата, на икономическата ситуация, на природните ресурси, на базата на структурата на населението. Имам чувството, че областите и общините не се познават, не си общуват. Ако искаме да възродим България, това трябва да започне от всеки от нас."



Петрова е категорична, че трябва младите хора да бъдат мотивирани да останат в България и че трябват инвестиции в човешкия капитал.

Очаква се за 30 години - от 2001 до 2030 г., населението в България да намалее с 1 450 000 души.

"Може да се вземат трайни решения, за да може тази демографска тенденция да бъде обърната и те са свързани с това да задържим младите хора в България, но и да върнем повече млади хора в страната, които са заминали да учат или работят в чужбина. Необходима е обаче цялостна промяна. На първо място доходите -  500, 700, 1000 лева заплата, просто не могат да задържат младите образовани хора в страната. Психологическият минимум, според изследвания, е минимум 2000 към настоящия момент. Парите не са единствената пречка пред това да остават и да създават семейства тук, необходима е и социална сигурност. Говорим за места в детски ясли, в детски градини, здравеопазване. Говорим за агресията в обществото, говорим за вяра в институциите и доверие", коментира доц. Георги Бърдаров, зам.-декан в СУ "Св. Климент Охридски", експерт по демография.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00