Съществуват добри практики за интеграция на малцинствата

Снимка: Архив на Радио ВИДИН

От години се говори за  интеграцията на ромите. Случва ли се и какви добри практики има в тази насока, това бе обсъдено на кръгла маса във Видин под наслов "Модели на добри практики за интеграция на ромите". 

Сред добрите примери на форума бяха посочени медиаторите. Това са хората, които помагат на институциите в решаването на казуси от различен вид. В България моделът на здравния медиатор е въведен през 2001 г. от екипа на Фондация "Здравни проблеми на малцинствата". Тогава пилотно се изпълнява проект в квартал "Изток" на град Кюстендил. Обучени са и първите пет здравни медиатори. "Вече имаме не само здравни, но и медиатори ангажирани с образованието и труда", коментира Петър Цветанов зам. председател на Националната мрежа на здравните медиатори:

"Програмата за здравните медиатори е един от примерите за добри практики... Предисторията на Националната мрежа на здравните медиатори започва през 2001 г., когато в България се заговори за сериозните проблеми в областта на здравеопазването и особено за затруднения достъп на малцинствата до системата на здравни услуги. Това води до трайни увреждания на здравето, проблеми с диагностициране на заболявания, които са сравнително лесно разпространявани - като туберкулоза и др., детска и майчина смъртност, ниско имунизационно покритие, предпоставка за възникване на епидемии. Очертава се тревожна картина на здравния профил на уязвимите групи... Въвеждането на професията на здравния медиатор беше нов и непознат модел за България, който адресира проблемите, свързани с достъпа до здравни и социални услуги сред групите в неравностойно положение в българското общество..."

Медиаторската професия е въведена в редица европейски страни. В Испания и Франция здравно-медиаторната програма има над двадесетгодишна история. Във Финландия медиаторите се наричат "интеркултурни посредници", в Холандия - "образователи на етническите малцинства", в Румъния и Молдова - "санитарни медиатори", в Словакия - "здравни медиатори",  в Сърбия - "теренни здравни работници".

"Преди стартирането на здравното медиаторство една Фондация направи едно изследване в няколко града и издаде доклад, наречен "Здравни проблеми при малцинствата - пътища и средства за тяхното преодоляване". В този доклад професор Търнев посочва, че ромите живеят 10 години по-малко. Това по себе си обосновава появата на здравните медиатори..." - коментира Сашо Ковачев, здравен  медиатор от сдружение "Лараго" Кюстендил.

През годините професията се разви от пилотна неправителствена дейност до държавна политика - от 2007 г. здравните медиатори се назначават от общините със средства, отпуснати от държавния бюджет.  Постоянните усилия на членовете на мрежата и успешната работа на здравните медиатори на терен доведоха до превръщането на Мрежата в най-голямата неправителствена организация в България, чиито членове ежедневно работят на терен, сред уязвимите общности.

Освен здраве и образование на ромската общност и е необходима и работа. Трудовата заетост е с ключова роля за интеграцията. 

"Фондация “Земята - източник на доходи” се стреми към позитивна промяна в обществото като дава уникалната възможност на бедни ромски семейства да се научат да бъдат успешни предприемачи и чрез земеделие да се издържат самостоятелно... Фондация "Земята - източник на доходи"  на много места в страната е помогнала за семеен бизнес на ромски семейства. Отглеждат овощни дървета, кози, зеленчукови градини, отварят магазини и др. Подобен модел от Фондацията се разработва и в община Хайредин в Северозападна България..." - заяви проф. Иван Пенов председател на Фондацията.
.

Сред участниците в кръглата маса бе и Цонко Цонев - безспорно позната личност, свързана с Каварна и рок музиката. През мандатите през които беше кмет, той успя да узакони ромските къщи и даже направи нов квартал. Защото освен здраве, образование и работа големия проблем на ромите е узаконяването на къщите им.

"В началото на първия ми мандат създадох сектор "Интеграция на малцинствата" към общинската администрация, в състава на който бяха включени трима роми. Те бяха отговорни за изработването на конкретни мерки за реализирането на националната политика по отношение на различните етноси. Така за първи път бе внедрен метод на работа, при който роми са пряко ангажирани с решаването на проблемите на ромското малцинство на територията на Община Каварна... Успяхме да създадем работна група в общината. Хората идваха и подпомогнати от служителите узаконяваха къщите си... Една земеделска земя я преобразувахме и прекарахме вода и електричество. Там хора строяха своите къщи..." -  разказа Цонко Цонев за модела за законно строителство и жилищно узаконяване в община Каварна.

Проблема с незаконните жилища е навсякъде. Във Видин бяха изградени социални жилища, но Красимир Кънев председател на Българския хелзински комитет не ги одобрява:

"...Проблема не се решава с построяването на социални комплекси... България има огромен жилищен фонд, а не го използва. Объркано ни е законодателството... В Европа няма и не може да има незаконно жилище. При нас нещата не са наред..."

Донка Панайотова - председател на сдружение "Организация Дром" смята, че Общината във Видин е успяла поне да узакони доста жилища в квартал "Нов път".

"...Около 30 до 40% са незаконните къщи в квартала... Трябва да се узаконят...." - смята тя.

Интересен пример за решаването на жилищните проблеми изнесоха от община Кула, където са ремонтирали пустеещи къщи и там са настанени роми. Така в града няма обособена ромска махала.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Важно ли е да гласуваме на местни избори

На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението..

публикувано на 18.10.19 в 13:27

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52