Шамарът не е проблем- възпитава?

Снимка: endviolence.bg

Случаите на насилие над деца и на агресия в българските училища се увеличават. В глобален план, близо 1 милиард непълнолетни на възраст между 2 и 17 години са претърпели физическо, емоционално или сексуално насилие, според данни на Световната здравна организация. България не поддържа единна база данни за случаите на насилие. По данни на прокуратурата за 2018 г., 2379 непълнолетни и 1941 малолетни са пострадали от престъпления. През 2018 г. са постъпили 1 106 сигнала за насилие над деца, докладва Агенцията за социално подпомагане. Случаите на агресия в училище също се увеличават, като нараства вербалната агресия. Според данни на Министерството на образованието и науката, за учебната 2017/2018 г. е имало 3 616 случаи на агресия. В общественото пространство непрекъснато се появяват информации за пострадали вкъщи или в училище деца.

"Виждала съм деца, жертви на насилие- деца, на които се подиграват заради външния вид или защото са по-умни от останалите. Има деца, които са прекалено агресивни в училище, а обиди в социалните мрежи срещаме всеки ден... Една година бях жертва на вербално и психическо насилие. Беше ми много трудно, защото смятах тези хора за най-добрите ми приятели. Наложи се да се преместя в друг клас. Била съм свидетел и на трите вида насилие- физическо, вербално и сексуално...", споделиха пред Антония Каменова ученички от Видин.

СнимкаКаква е ситуацията в региона и какви добри практики могат да се приложат тук обсъдиха участниците в Конференция на тема "Вдъхновени- заедно за детство без насилие". Организатор на дискусията е Институтът по социални дейности и практики (ИСДП).

"Световната здравна организация посочва, че когато едно дете преживее повече от четири неблагоприятни преживявания в детството си, като насилие, е подложено на два пъти по-голям риск от сърдечни заболявания, четири пъти от употреба на алкохол по рисков начин, шест пъти по-често е възможна нежелана бременност в юношеска възраст, шест пъти по-често тези деца пропушват, 20 пъти по-често може да извършат престъпление и да стигнат до затворите и 49 пъти е по-висока възможността за самоубийство", обясни изпълнителният директор на ИСДП Даринка Янкова.

При работата с проблемни деца има редица трудности, споделиха представители на институциите, които участваха в дискусията. Понякога липсва добра комуникация и достатъчно информация между отделните звена, не е тайна и че обществото ни често е апатично и неглижира проявите на насилие в семейството. За новите тенденции разказа Цветана Милкова, началник на отдел "Закрила на детето" към дирекция "Социално подпомагане" Видин:

"За съжаление, както Законът за закрила на детето, така и всички други съпътстващи документи и услуги, са разработени за деца, претърпели насилие. А кой работи с насилниците-деца? Те не са ли също жертва? За да стане едно дете насилник, то обикновено е жертва на насилие- в семейната среда или заради други външни фактори, които са му оказали такова влияние, че то става насилник. Другото, което наблюдавам в момента, е липсата на добра грижа от високоинтелигентни, добре образовани и с високо самомнение родители. Това са хора, които смятат, че техните постижения в обществото и високи доходи им позволяват да неглижират потребностите на децата си. Когато се намеси външна институция, каквато сме ние, тогава ставаме врагове- те не желаят да работят с нас. Това е групата, с която в момента изпитваме най-силни трудности при работа. Тези родители не считат, че трябва да осъществяват контрол над децата си. Достатъчно според тях е те да изглеждат добре, да имат пари и смятат, че това им създава социален статус. Когато тези деца пораснат, няма да имат никаква ценностна система."

Снимка"Важно е да говорим за насилието над деца и не само да говорим, а да търсим добра превенция, бърза и навременна реакция, т.е колкото по-бързо се намесим, толкова по-добре е за всяко дете. Определено Видин се откроява с това, че има добре развита система за социални услуги. Органите по закрила на детето са ангажирани с проблема, имат и добра подкрепа от други институции. Съществуването на кризисен център за деца във Видин също е сериозен ресурс. Много са факторите за насилие над деца и за неглижирането на този проблем в българското общество. При нас има и една доминираща представа у родителите, че възпитанието чрез насилие е нормално- "два шамара не са нищо", "жестоките наказания не са нищо" и пр. Мисля, че наистина трябва много да говорим за това. Трябва да активираме сензитивността на хората- да кажем "това не е приемливо, хора, спрете се", допълни Даринка Янкова.

На световния феномен "насилие над деца" може да бъде намерено решение, само ако има конструктивен диалог и общи действия от страна на всички, дори и в общество с преобладаващо патриархални нагласи, като българското, категорични са експертите. Участвалите в конференцията във Видин прокурори напомниха, че домашното насилие вече е криминализирано в България и призоваха да не бъдем безучастни, когато станем свидетели на насилие над деца не само на публични места, но и у съседното семейство, а да сигнализираме компетентните институции.

Представителите на ИСДП представиха във Видин една от водещите практики за справяне с проблема- стратегиите INSPIRE, разработени от СЗО, УНИЦЕФ и други международни организации. Това е инструмент за превенция на насилието сред и над деца, базиран на научни доказателства и добри практики.


Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Знаем ли какви са рисковете на работното ни място?

От 21 до 27 октомври отбелязваме Европейска седмица за безопасност и здраве   при работа. Инициативата е на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа. Тази година акцентът е насърчаване на съвместното и активно безопасно управление на опасните вещества. Затова кампанията има за цел да насочи вниманието ни към рисковете..

публикувано на 22.10.19 в 15:15

Къде намира приложение статистиката

Какво приложение има статистиката и защо са важни данните, които събира и обработва? Поводът да потърсим повече информация по темата е Световният ден на статистиката, който се отбелязва на 20 октомври. Обявен е за такъв през 2010 година с резолюция от Общото събрание на ООН. Този ден трябва да ни напомни и да подчертае нарасналото значение на науката..

публикувано на 21.10.19 в 15:33

Важно ли е да гласуваме на местни избори

На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението..

публикувано на 18.10.19 в 13:27

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01