Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще спасят ли закъснелите мерки свиневъдния сектор


Африканската чума по свинете отново е основна тема в "Земята, която ни храни". Адекватни ли са реакциите, не са ли малко закъснели мерките и оттук насетне- накъде. Около тези въпроси се завърта предаването. 

Санитарни зони ще бъдат образувани около всички свинекомплекси в страната като мярка срещу африканската чума. Кланиците ще бъдат поставени под засилен контрол. В 20-километровата санитарна зона около промишлените ферми не трябва да има отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност. Държавата ще обезщети стопаните за всички евтаназирани животни, а след това ще очаква възстановяване на разходите от Европейската комисия. Това са решения на Централния епизоотичен щаб към правителството, който заседава повече от два часа, във връзка с усложнената обстановка около заболяването. 

Чумата не отмина и видинска област. От днес в квартал Нов път, където бе открито огнище на заболяването започна евтаназирането на домашните прасета. Такава ще е съдбата и на прасетата в близкото село Новоселци. В 10-километровата зона, в която попадат 16 населени места, ще се извършват ежедневни обследвания и клинични прегледи, ще се вземат и кръвни проби за изследване- това са част от мерките, набелязани на спешното заседание на епизоотичната комисия във Видин. От вчера на входовете на квартал "Нов път" са поставени полицейски патрули и се проверяват всички коли. 

Не е ясен пътят на заболяването, не е ясно и колко са прасетата, защото в квартала има само нерегистрирани лични стопанства. На този етап не е ясна и общата картина в областта. 

В 3-километровата предпазна зона попада индустриалната ферма в Новоселци, която е под ветеринарномедицински надзор, за да бъде предпазена от навлизане на вируса. На този етап животните във фермата няма да бъдат умъртвявани. Първите проби- от петък, са отрицателни, очакват се резултатите от новите проби. Собственик на фермата е Димитър Неков. Според него, мерките са закъснели: 

"Много се изговори от миналата година, но почти нищо не се направи. Сега ситуацията е извън контрол... Всички ние ще усетим последиците от болестта- не само като производители, но и като общество. Това ще се отрази на цените на месата и месната продукция.... Сега така или иначе, домашните прасета ще изчезнат- дали болестта ще ги засегне или хората ще ги изколят, лошото е, че заради това нищонеправене ще пострадат промишлените свинекомплекси и всички ние като общество. Пътищата за зараза са много- дивите прасета, човек, комари и мухи...При нас всеки ден от Румъния идват камиони, които влизат в нашите гори, не се дезинфекцират на Дунав мост...Листовките и плакатите няма да помогнат."

Димитър Неков отрече категорично мнението на хора, че ситуацията с Африканската чума по свинете е умишлен опит да се унищожи българското производство:

"Ние винаги смятаме, че някой друг е виновен за нещата, които ни сполетяват, но обикновено сме си виновни сами. Проблемът е световен, той не е само в България. Заради Африканската чума в Китай се повишиха цените на свинското в целия свят, никой няма интерес от това нещо. Те последствията като цяло са не само с повишаване на цената на свинското, то е спад в консумацията на фуражи, което се отразява и на един друг сектор- много е голяма веригата... Но ние винаги смятаме, че това е измислено нещо, че някой отнякъде идва, за да ни го направи. Иначе ходим в гората за гъби, на лов, после си отиваме на село и така- винаги намираме оправдание..." 

Още миналата година по същото време Димитър Неков прогнозира, че е въпрос на време Африканската чума да завладее страната ни и смята, че мерките, които сега се взимат, няма да спасят сектора: 

"Асоциацията на свиневъдите от година и половина алармираме, че трябва да се намали популацията на дивите прасета, да се намалят и домашните животни, така или иначе, това не се направи. Вече сме изпуснали срока." 

Според Димитър Неков, дори и стопаните, които отглеждат свине в личните си дворове, купуват свинско месо, и при евентуална зараза, също ще бъдат потърпевши: 

"И реално заради тези малък на брой хора ще пострадат всички останали, защото техните деца живеят в градовете, пазаруват си месо всеки ден, което ще платят на другата цена. Много хора ще останат без работа, след като мине епидемията, този свинекомплекс, който е поразен, не може да се отглежда нищо в него- минимум една година." 

При евентуално затваряне на свинеферми ще пострадат и зърнопроизводителите и производителите на фуражи, смята още Димитър Неков. На този етап не е ясно колко прасета се отглеждат в лични стопанства във Видинско, до края на месеца ще приключи преброяването на животните по общини. 

Във връзка с отварянето на нови свинеферми в региона, Димитър Неков каза:

"Винаги е добре, когато има конкуренция и когато има нови работни места. Всяко нещо, което се направи, е добре. Въпреки че повечето ни водят "северозападналата" част на България, имаме капацитет и сме на едно прекрасно място, колкото и по-голяма част от нас да не го харесваме и да искаме масово да избягаме оттук. Ние сме една неразработена територия, въпреки че отново се намират хора, на които тези инвестиции им пречат. Така сме- на нас винаги някой с нещо ни пречи. И особено когато някой прави нещо, той ни пречи още повече...." 

Димитър Неков апелира към хората да разберат сериозността на ситуацията:

"Надявам се хората да разберат, че това не е диверсия, че не ни е виновен някой друг. Ние не сме срещу тях, защото ние ще загубим много повече... Проблемът е световен и продължава да се увеличава, докато няма ваксина ще е така, а дори и да се открие ваксина, ще минат няколко години, докато се тества и проработи...." 

Един друг поглед към темата за африканската чума по свинете- Найден Христов е наш слушател от монтанското село Благово. В историята с чумата той съзира конспирация и умишлен опит за унищожаване на малките производители- от големите такива... Чуйте го в звуковия файл. 

Ваше е правото да вярвате или не на това, което казва Найден Христов. Точно в тази ситуация, при която болестта бавно, но сигурно превзема нови и нови територии, на мен ми се иска да вярвам на официалните власти, и на това, че мерките които предприемат, са адекватни, а действията им са координирани с експерти. Иска ми се да вярвам и на това, че някой, някъде- там горе, мисли еднакво и за малките, и за големите производители. Иска ми се да вярвам и на това, че под слънцето има място за всички.... 

Тема извън Африканската чума- до 31 юли всеки, който има земя и желае сам да си я обработва, трябва да подаде заявление за това. Другата опция е да бъде отдадена под аренда или наем. Ако и това не е заявено, земята остава като бяло петно и участва при споразуменията между ползвателите. Те на свой ред, трябва да преведат по сметка на земеделската дирекция сума за ползване на земята, която собственикът в 10-годишен период може да получи. Как се определя сумата, която получават собствениците, когато рентата е в натура и какво се случва, ако един човек е собственик на земя, която не се обработва, а попада в графа пасища, мери и ливади- чуйте директора на земеделска дирекция във Видин Емилиян Енчев. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15