Чудодейното нахранване с пет хляба и две риби

Намираме се в Осма неделя след Петдесетница. Евангелското четиво ни напомня, че когато сме с Господ Иисус Христос, грижата за нашето земно преживяване, а и духовното ни спасение са в Неговите ръце. Той е Този, Който ни дава много повече от колкото можем да понесем.

"След като заповяда народу да насяда на тревата, взе петте хляба и двете риби, погледна към небето, благослови и като разчупи, даде хлябовете на учениците, а учениците на народа. И ядоха всички и се наситиха; и дигнаха останали къшеи дванайсет пълни коша" (Мат. 14:19-20).

"Братя и сестри,

Днес светото Евангелие ни отвежда мислено в пустинята отвъд Капернаум, близо до Генисаретското езеро. Там Господ Иисус извършил необикновено чудо. Множество народ Го следвал, привлечен от словото и делата Му. Спасителят преминал на отвъдния бряг, където мястото било пусто и безлюдно. Той искал да почине с учениците Си, понеже както забелязва евангелистът, нямало време и хляб да ядат (Марк. 6:31).

Но... ето, тълпите Го намерили. Те заобиколили езерото пешком и дошли в пустинята. Не ги спрял ни знойният пек, нито дългото разстояние. Те дошли при Него с нови надежди, жадни да Го слушат и се лекуват от болестите си. Сърцето на Спасителя било пълно с милост и състрадание. Гласът Му отеквал в глухотата на пустинята, като тих, кротък повей от друг свят. Той им говорел нечувани думи за едно ново царство. Насърчавал ги, утешавал ги в страданията им. Всичко било така ясно, така просто, така истинно и приятно! На тоя народ, тъпкан от римските окупатори и лъган от самозвани и самозабравили се народни водачи, се поднасяла храна от неизчерпаем източник не само за тукашна насита, но и за вечността. Думите не секвали. Безбройни били и чудесата. Времето летяло и никой не забелязвал отминаването на часовете. Ето че последните лъчи на слънцето се скривали зад хоризонта, а никой не си отивал. Апостолите се доближили до Учителя и Му напомнили, че тези хора трябва да се разпуснат, защото се мръквало, а те са дошли отдалеч. Мястото било пусто и те трябвало да се пръснат, за да си намерят храна.

Братя и сестри,

Светата Църква ни учи да не сядаме никога на трапезата, независимо каква е тя, бедна или богата, без да се прекръстим и помолим. Да помним, че всичко, що ядем или пием, е Божие и трябва да бъде за Негова слава (1 Кор. 10:31). Бог е Стопанинът на нашата трапеза. Той благославя и умножава благата по нашите домове, в нашата Родина и в целия свят. Той ни насища, но чака и ние да дадем на онези, които се нуждаят. Амин!"

Ставр. ик. Иван Лалов Кондаков

В рубриката "Съвременна Библия" - In God we trust или "На Бога уповаваме!" Днес националният американски девиз преживява време на възраждане. Редица щати решиха девизът да бъде задължително изписан в сградите на държавните училища. Кампанията срещна яростна съпротива като недопустима за една светска държава. Защитниците пък изтъкват патриотичния, а не верския елемент в девиза. В тази рубрика ще споделя интересни факти за прочутия американски девиз, както и мнение за неговата актуалност в съвременния ни свят. 


Вижте още

Поглед към живота и делото на Михалаки Георгиев

От днес видинчани могат да се запознаят с многото лица на Михалаки Георгиев . Изложба, посветена на живота и творчеството на видния видински общественик, дипломат, финансист, писател и агроном, беше открита в едноименната регионална библиотека в града.  Големият наш съгражданин обезсмъртява езика и живота на видинчани, припомни директорът на..

публикувано на 22.10.19 в 15:25

Най-предприемчивата професионална гимназия в България в битка за европейски приз

ПТГ "Н. Й. Вапцаров" - Враца е обявена за най-предприемчива професионална гимназия в България   и номинирана за Европейска предприемчива професионална гимназия. Ръководителят на проекта "Джуниър Ачийвмънт" Мариана Павлова и 12-класникът Владислав Христов от врачанската гимназия представиха България в Хелзинки.  Българската гимназия е..

публикувано на 22.10.19 в 14:03

Кабинет по репродуктивно здраве откриват във Враца

Първият кабинет по репродуктивно здраве в Северозападна България ще бъде във Враца . Той е изграден по инициатива на фондация "Искам бебе" , с подкрепата Общинския съвет, Общината и бизнеса от града. В кабинета ще се извършват безплатни консултации на двойки с репродуктивни проблеми от целия регион, обясни в предаването "Направление здраве"..

публикувано на 21.10.19 в 17:25

Предизвикателството да си Готвач

Милиони професионалисти в цял свят  празнуват на 20-ти октомври  Международния ден на Готвача. Този ден е насочен към образоване на децата по света за важността на здравословното хранене и към популяризиране на професията готвач.  Традицията за отбелязване на празника започва през октомври 2004 по предложение на тогавашния председател на..

публикувано на 21.10.19 в 17:04

Познатата онлайн платформа за полезна и практична правна информация

Станимир Ненов  е основател на нестопанския проект, предоставящ отворена и безплатна онлайн платформа за полезна и практична правна информация, поднесена по разбираем начин за хората без юридическо образование -  "pravatami.bg - разкодираните закони" . Ненов е основател и на advokatami.bg - компания, предоставяща висококачествени правни..

публикувано на 21.10.19 в 14:15

Онлайн проучване изследва отношението на българите към оказването на първа помощ

Проучване относно отношението на българското общество към уменията за оказване на първа помощ изготви фондация "Първите три минути", съвместно със софийското училище по първа помощ на FirstAidBg. Националното онлайн изследване "Обществото и първата помощ" проучва степента и мащаба на обучените по съвременните насоки за първа помощ хора. Резултатите..

публикувано на 21.10.19 в 14:00

Дух, изцяло обърнат към духовната красота: животът на Цеко Торбов

Град Оряхово е дал на страната ни, пък и на света, много талантливи люде.  Историята на българската правна философия започва с безусловно господство на правния позитивизъм в началото на ХХ век. По това време в европейската правна философия надмощието на правния позитивизъм е толкова категорично, че сякаш правната наука е “открила”..

публикувано на 21.10.19 в 13:30