Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологическо лято 2019

| обновено на 08.08.19 в 15:43
Снимка: Архив: Радио Видин





Oбщо 2 милиона лева предоставя държавата за редовни теренни археологически проучвания това лято, беше решено в началото на месец юни на заседание на специалната комисията по разпределяне на средствата, които се отпускат за целта от държавния бюджет чрез Министерството на културата. За пръв път държавата заделя толкова пари за археология. 

Хуманитарната наука изучава живота и света на хората от миналото чрез откриване, документиране и анализ на техните материални останки. Материалните останки са съвкупност от всички следи от човешка дейност в дадено място. Археологията  реставрира и реконструира живота от преди много години.

Наситено с работа е археологическото лято, каза доц. Людмил Вагалински, археолог от Националния археологически институт с музей към БАН. Борбата срещу иманярството продължава, допълни той.

"Тази година Министерството на културата осигури с 1/4 повече пари, в сравнение с 2018-а. Парите бяха разпределени на конкурсен принцип между 120 обекта от цялата страна. Провеждат се много спасителни разкопки по трасето на бившия проект "Южен поток". Има и по-малки инфраструктурни проекти в цялата страна, така че българските археолози не скучаят. Имаме достатъчно работа и финансиране. Заети сме. Иманярите продължават да бъдат постоянна грижа. В българската археология има два основни проблема, иманярите са постоянен такъв. Вторият изниква периодично, свързан с не толкова премерени промени в организацията на българската археология. Когато говорим за иманярите, трябва общественото мнение да бъде променено в полза на археологията. Това е част от борбата. Има крачка напред към добро, но резултатите не са достатъчни. Медийната платформа Археология Булгарика, която поддържаме успешно, ни сблъсква с различни въпроси. Българите не са информирани, но са добронамерени. Питат ни, как да получим разрешение да търсим съкровище. Това показва, че не сме информирали достатъчно хората, защото в общественото съзнание е насаден Индиана Джоунс. Той не е археолог по отношение на това, което търси. Той не търси информация, а предмети. Ние не правим това, грешно е да се мисли по този начин".

Разкопки край с. ОходенВъв Врачанско също ще кипи активна проучвателна дейност по познати обекти. Неолитното селище край с. Оходен датира от VI хилядолетие пр.н.е. и е сред най-ранните човешки селища, открити в Европа. Намира се в местността "Валога" (или ("Долната лъка") край врачанското едноименно село. Проучването се извършва от учени от Регионалния исторически музей във Враца от 2002 г. Открити са останки от древен храм на плодородието, основи на жилищни постройки, некропол и различни материални следи. Миналогодишните разкопки в местността Манастирски дол бяха съсредоточени в разкопаването на две църкви, които са разположени една над друга. Едната от тях е от периода V век. В местността Градището, прохода Вратцата, проучванията бяха в участък, който е разположен пред  църква, която е малко по-късна от ранната в Манастирски дол, но също е свързана с ранното християнство.  Местността Градището, прохода Вратцата, очертава дълъг период на развитие на няколко култури. Най-ранните находки са от времето на траките – периода ІV-І век пр. Хр. Има археологически материали, които са свързани с Рим, под формата на монета от император Клавдий. След това има изразен период от времето на ранна Византия, който е засвидетелстван с Църква №2. Стига се до Българско средновековие от ХІІ-ХІV век. Може да се смята, че съвременният град Враца е възникнал точно в местността Градище като средновековен град, който по-късно съответно се е развил. 

"Врачанският музей получава три такива целеви субсидии за подпомагане на археологически проучвания. Ще продължим редовните разкопки на праисторическото селище Оходен, ще продължим да проучваме Градище - късноантичният и средновековен обект край прохода "Вратцата". Същото ще сторим и при местността Манастирски дол - това е раннохристиянска църква и късносредновековен манастир. В момента реализираме договарянето. Предвид на ангажиментите на всички археолози около трасето на газопровода, Оходен ще го започнем през септември. Тогава ще проучваме и Манастирски дол. Разкопките при Градище започнаха преди 2 дни. Получихме средства от Общински съвет- Враца. Моите наблюдения за иманярството са, че във Врачанско има затишие. Във Видинско, особено през пролетните месеци, имаше сериозен проблем - нерегламентирани посещения на обектите, джипове, които обикаляха. За момента нещата са регулирани", разказа Георги Ганецовски, директор на РИМ-Враца и археолог, който редовно е на теренни проучвания във Видинска област.

Три обекта от Видинско са получи одобрение от Министерството на културата - крепостта "Бонония", село Балей и Рациария, каза за Радио ВИДИН Фионера Филипова, директор на РИМ-Видин. В рамките на миналогодишния археологически сезон край видинското село Балей бяха открити над 50 керамични съда. Древният некропол там се датира от XVI в. пр. хр. Над три подобекта работеха миналото лято археолозите край Рациария, един от които е централната зона на Рациария, която е била резиденцията на провинциалния управител. 

Доц. Здравко Димитров от БАН ще продължи да бъде научен ръководител при разкопките на крепостта "Бонония" във Видин. Тази година ще се търси западната порта, като постепенно разкопките ще се разширяват в южна посока. Проучваният обект е един от големите центрове на римския лимес от I до VI век, каза той.

Разкопки при Бонония във Видин"Тези отпуснати средства са държавен ангажимент към археологията в България. Аз от години водя двата големи обекта във Видинския край - римските градове Рациария и Бонония. През септември се прехвърляме към Видин и започваме с Бонония, наскоро дадохме старт при Рациария. Бонония е най-благодатният и важен обект от гледна точка, че археологията там е запазена под самите пластове във Видин. Няма иманярски разрушения, което пък е проблем на Рациария и много други обекти. Пета година сме започнали при Бонония, разкриваме западната крепостна стена. Това е районът между гимназията "Михалаки Георгиев", където сме проучили почти напълно една от укрепителните кули. Ще търсим и западната порта на крепостната стена, тя е на същото място. Говорихме с кмета на Видин Ценков за помощ - нуждаем се от техника. Около блоковете все едно е сметище. Търсим масирано проучване, за да разкрием до няколко години западната порта и кулата до нея, след това да се реставрират и да се социализират в рамките на вашия град. Така ще се получи малък археологически парк между блоковете. Отпусната сума за Рациария е 30 хиляди лева, а за Бонония - 10 хиляди".


Другите обекти, които се проучват във Видинско тази година, са по проекта на газопровода Турски поток. Такъв е обектът в Грамада. Научен ръководител там в момента е доц.
Стефан Александров. В разкопките и проучванията участват също Фионера Филипова и Георги Ганецовски. Разкопките във видинското село Балей ще започнат в средата на септември с ръководител доц. Александров"Теренът в Грамада е голям, извършваме спасителни разкопки на обекти от късния неолит и средната бронзова епоха. Има римска вила и некропол, както и християнски некропол от края на XIV пр.хр. век", съобщи за Радио ВИДИН доц. Александров.

В средата на април започнаха спасителните археологически проучвания по трасето на Турски поток в област Монтана. Два от обектите са разположени в землището на село Расово, община Медковец, а третият - в землището на Вълчедръм. 

"За пръв път чувам за въпросната субсидия. По принцип в Монтанско се работеше по три обекта преди. Към нашия музей в момента не се провеждат разкопки", информира Радио ВИДИН директорът на РИМ-Монтана Ваня Иванова.

Чрез археологията можем да продължим да ставаме свидетели на забравеното, неоткритото и непознатото, защото то е неразривна част от историческата съдба на този регион. За поредно лято българските археолози ще съсредоточат усилията си в проучване на богатото минало.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50