Наясно ли сме как да се пенсионираме

Снимка: Радио Видин

През септември мобилни екипи от всички териториални поделения на Националния осигурителен институт ще извършват отново консултации, за да помогнат на бъдещите пенсионери при избора на формула за пенсиониране- по старата, която е от миналата година, или по новата. За да се изчисли правилно индивидуалният коефициент, хората трябва да представят всички необходими документи за доход и стаж, за да стане ясно кой е по-благоприятният вариант за тях. В кампанията през месец май над 1 500 бъдещи пенсионери са получили подобна консултация. В област Видин консултациите ще започнат на 2 септември от община Бойница, следват общините Чупрене, Брегово, Ново село и Грамада. Чувстват ли се достатъчно информирани обаче жителите на региона по този въпрос? 

В началото на годината бяха направени някои изменения в Кодекса за социалното осигуряване. Промени се начинът за определяне на индивидуалния коефициент, определящ размера на всички пенсии, свързани с трудова дейност. Промените коментира Пламен Георгиев, директор на Териториалното поделение на Националния осигурителен институт във Видин:

"До края на 2018 година при определянето на индивидуалния коефициент се взимаха три последователни години от последните 15- преди 1997 година плюс всичките години от 1 януари 1997 година до датата на отпускането на пенсията. Промяната от 1 януари е, че при определянето на индивидуалния коефициент се взима дохода на лицето, след 1 януари 2000 година."- обясни Пламен Георгиев и добави: "Мобилни групи бяха организирани и през месец май, когато влезе в сила поредната промяна в Кодекса за социалното осигуряване. През септември, по график, жителите на област Видин също ще бъдат информирани от служителите на Националния осигурителен институт."

Есенната кампания стартира от Община Бойница на 2.09.2019 г., като тя ще се проведе от 09.00 ч. до 13.00 ч. Потърсихме за коментар кмета на Общината Анета Генчева:

"Хората не са много наясно с правилата. Аз мисля, че е полезна тази кампания на място да дойдат. Лошото е, че първият път, когато дойдоха, като че ли не дадоха конкретни отговори- поне аз останах с такова впечатление. При всички случаи тези кампании са полезни и аз сега за 2 септември подготвих няколко души, които имат конкретни питания и въпроси да дойдат на място и да ги зададат."- каза Анета Генчева.

Има ли резултат от проведените до момента кампании в различните общини на видинска област? Запознати ли са достатъчно жителите на Община Белоградчик- това попитахме кмета Борис Николов:

"Недостатъчно са запознати хората и няма кампания досега, така че това, което го организират, е много полезно. Бяхме отделили едно помещение и те идваха веднъж в седмицата и консултираха хората. Винаги имаше и големи опашки и тук се подаваха и документи, консултираха се и беше много полезно."

Чувстват ли се достатъчно информирани видинчани, относно начините за пенсиониране- това ги попитахме в анкетата:

"Не. Те така ти разясняват, че след това те прецакват и ти дадат 200 лева пенсия ... Ние сме били 50 години под комунистическо робство и робството ни е затрило. Аз съм работил 40 години като учител и съм взимал 72 лева заплата. Нищо не съм взимал нищо и нищо не съм давал- откъде да дойдат парите. Това е логиката ... В малките населени места хората нямат такъв достъп до информация, както в големия град и затова смятам, че такива кампании са необходими."- коментираха видинчани.

Графикът за посещението но мобилните групи от Териториалното поделение на Националния осигурителен институт във Видин е следният: 

Община Видин- всеки работен ден през септември в приемните на Териториалното поделение на Националния осигурителен институт - Видин от 08.00 до 16.30 часа 
Община Бойница- на 2.09.2019 г. от 09.00 до 13.00 часа. 
Община Чупрене- на 3.09.2019 г. от 09.00 до 13.00 часа. 
Община Брегово- на 4.09.2019 г. от 08.00 до 12.00 часа. 
Община Ново село- на 5.09.2019 г. от 13.00 до 17.00 часа.
Община Грамада- на 9.09.2019 г. от 08.00 до 12.00 часа.
Община Кула- на 09.09.2019 г. от 13.00 до 17.00 часа.
Община Димово- на 10.09.2019 г. от 08.30 до 12.30 часа.
Община Макреш- на 10.09.2019 г. от 13.00 до 17.00 часа.
Община Белоградчик- на 11.09.2019 г. от 08.00 до 12.00 часа.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Комощица - някогашният първенец в "Б" група, си търси футболисти

Днес в "Посоките на делника" избрахме да ви разкажем за село Комощица . То е част от община Якимово, намира се на 40 км от Монтана и на 140 от София. Според "Историята на Комощица" , съставена от Христо Владимиров , селото е създадено през 1810 година. Първият заселник - дядо Вълко от Рогозен, пристигнал с разпореждане от Врачанския пашалък да..

публикувано на 20.09.19 в 15:35

Живот извън работата или работа в живота?

В напрегната ни ежедневна работа, дали успяваме да намерим време за себе си или носим работата си у дома? Отделяме време за почивка през отпуската, но достатъчна ли е тя? Специалистите казват, че тя не може да компенсира цялата работна година. Нужно е да се води балансиран живот, а работодателите да осигуряват нужното време и условия за ежедневен..

публикувано на 19.09.19 в 14:54

Ще станат ли по- учтиви държавните чиновници

Проект за нов Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация ще задължава чиновниците да показват, че са на разположение на гражданите, да им отделят нужното време, да са добросъвестни, безпристрастни, почтени и да спазват политически неутралитет. Документът е изготвен от вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев и е..

публикувано на 18.09.19 в 13:03

"Възраждане" Видин: Без поминък няма живот

За политическата обстановка преди местните избори, за проблемите на страната, Видин и региона и възможните решения в "Посоките на делника" говориха представителите на партия "Възраждане" Личко Луков и Ненчо Нешев . "Нашите политици, които сме избрали да се грижат за тази държава, се грижат само за себе си и за своите политически партии. Държавата е..

публикувано на 17.09.19 в 14:30

Поглед към вечните теми в образованието

Темата за взаимодействието между семейството и училището е една вечна образователна тема, в това е убеден  д-р Юлиян Петров - председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Изтъква и аргументите си: "Първата и може би фундаментална част от образованието, т.е. възпитанието, започва в семейството. Според министерството на образованието и..

публикувано на 16.09.19 в 14:56

"Забравените училища"

Дни преди първият учебен звънец в Посоките на делника ще посетим забравените училища. Тези които вече не изпълняват предназначението си, по ред причини. Някога почти във всяко населено място имаше училище, за разлика от сега. През последните 17 години закритите школа в България са 1084. Драстично число, но и учениците са намалели драстично.  В..

публикувано на 12.09.19 в 14:03

Намаляват хората в трудоспособна възраст у нас

До 5 години хората в трудоспособна възраст ще намалеят с още 163 000 души, това заяви преди дни социалният министър Бисер Петков. Поради това нова стратегия за заетостта ще отговаря на въпросите от какви обучения имат нужда работоспособните хора и как пазарът на труда да се справи с демографската криза. Според новата стратегия трябва да се..

публикувано на 11.09.19 в 12:18