Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 август 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

България е на първо място в Европейския съюз по броя на загиналите при катастрофи с леки автомобили на 1 милион жители, показват данните от анализ на Евростат за 2017 година. Родният Северозапад взима най-много жертви от всички региони. Най-много катастрофи са станали на главен път Е 79, на територията на община Димово, каза Владимир Герасимов, началника на сектор "Пътна полиция" при Областната дирекция на МВР Видин.

Два милиона лева до края на годината е осигуреното финансиране по новата Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност. Документът е част от новото законодателство за хората с увреждания и е обнародван в днешния брой на Държавен вестник. До дни хора в инвалидни колички или техни близки ще могат да кандидатстват с проекти, за да финансират преустройството на сградите, в които живеят и да ги направят достъпни.

Договор за изграждане на водна инфраструктура подписа министърът на околната среда и водите Нено Димов с ВиК дружеството във Видин. С повече от 23 млн. лева, 18 млн от които- безвъзмездно финансиране от Оперативна програма "Околна среда", ще бъде реконструиран довеждащ водопровод от помпена станция "Сланотрън" до град Видин. Предвижда се частична реконструкция на канализационния колектор, което ще повиши ефективността на работата на пречиствателната станция, която предстои да бъде пусната в експлоатация до края на тази година и да подобри водоснабдяването на Видин, обясняват от екоминистерството. Срокът за изпълнение е 49 месеца.

Изплащането на еднократна помощ, в размер на 300 лв., на стопаните, доброволно заклали прасетата си, ще започне след 1 септември 2019 г., съобщават от Българската агенция по храните. Право на обезщетение имат стопанствата в 20-километровите санитарни зони около индустриалните ферми и тези, определени с висок епизоотичен риск от Областните епизоотични комисии. 

Дългоочакваният ремонт на акушеро-гинекологичното отделение във Враца ще се забави. Това се налага, тъй като изпълнителният директор д-р Петър Керемедчиев ще прекрати процедурата по обществената поръчка за основна рехабилитация на отделението, в което се ражда новия живот в МБАЛ "Христо Ботев".
В монтанското село Долна Вереница са готови да блокират международен път заради проблеми с водоснабдяването. В горещите летни месеци понякога водата спира и за повече от десет дни, а според местните хора ситуацията е нетърпима. 

Близо 16 400 000 лева приходи през 2018 година отчита Община Берковица. Сумата е с 14 на сто повече от 2017-а. 4 300 000 лева са постъпили по различни оперативни програми на Европейския съюз. За социални цели са изразходени 500 000 лева. Изпълнението на общинския бюджет е обобщено в 11 пункта. Публичното обсъждане на годишния отчет за изпълнението на бюджета е насрочено за петък, 23 август, от 11 часа в заседателната зала на Общинската администрация на Берковица.

Тази сутрин Общината започна последваща обработка срещу бълхи и кърлежи на зелени площи и детски площадки в град Видин, както и в град Дунавци и село Капитановци. Отново са третирани срещу бяла американска пеперуда силно засегнатите дървета в жилищните квартали ''Ал. Стамболийски'', "Строител'' и "Вида"

Дружество със седалище в Криводол ще добива глауконит от находище "Дълбоки дол" в землището на врачанското село  Буковец. Концесията се предоставя за срок от 35 години.

Централната избирателна комисия назначи Общинска избирателна комисия за предстоящите местни избори в Брегово. Тя е в 13-членен състав с председател Цеца Бонева-Ненкова, заместник-председатели Венизел Тропоцелов и Катерина Александру. За секретар на комисията е определена Лидия Филипова. Общинската избирателна комисия в Брегово встъпва в правомощията си на 7 септември.

Забравена върху печката тенджера с боб, разтревожи живеещите в блок №1 на видинския квартал "Вида", тази сутрин. Съседи видели дима и усетили миризма от апартамент на четвъртия етаж и сигнализирали на телефон 112. 

Условна присъда от година "Лишаване от свобода" с 3 години изпитателен срок наложи във вторник наказателен съдебен състав към врачанския окръжен съд, начело на който беше Лидия Крумова. 67-годишна жителка на Криводол бе изправена на подсъдимата скамейка, заради това че през декември 2017 година е прегазила колоездач от Враца.

В рамките на само два дена екипи на пожарна безопасност в Монтана, сектор „Специализирани оперативни дейности”, доброволно формирование "Огоста" и водоноски от предприятие "Чистота", са гасили 5 000 дка сухи треви и храсти в монтанската местност Пъстрина, землищата на селата Липен, Стубел, Палилула и гр. Бойчиновци. Особено опасни са запалванията на сухи треви в близост до горски площи, които причиняват основно пожарите в горите.

Надпис "Добре дошли в Мездра" посреща идващите от Видин и Враца, пътуващи с автомобил в посока София. Транспарантът е разположен на пешеходния мост, свързващ град Мездра с кв. Принчовец, който минава над международния път Е-79. Идеята е града да се направи  по-приветлив и отворен към туристи и инвеститори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34