Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грешна заповед доведе до безпричинно клане на свине в село Фурен

Огнище на Африканска чума във видинския квартал "Нов път"
Снимка: Радио ВИДИН

Грешка в определянето на 20-километровата санитарна зона наложи стопани от село Фурен да изколят без да има нужда домашните си свине. За това сигнализира в Радио ВИДИН кметът, Красимир Истерков:

"В 5:30 часа вечерта получавам писмо и го разнасям на хората. На другия ден на сесията възниква спор, че нещо е станало и ние не сме в тази зона. Тогава се обадих на тези, които знам, че са с майки да не бързат да си колят стоката. 3 семейства заклаха по-големите си прасета."

Селото има около 50 жители, само няколко от тях гледат свине. Нито един стопанин не е регистрирал животните си в кметството, за да очаква помощ от държавата, обясни още кметът:

"Никой никъде не е регистриран, нито имаме участъков лекар, нито имаме лични марки, нито животновъдни обекти, които отговарят на тези условия. Нито пък имаме условия да купуваме препарати някой да ни узакони обектите."

Според кмета, заповедта за умъртвяване на домашните свине е заради намерено болно диво прасе в района :

"Там някъде около Чирен е открито диво прасе с такива симптоми, но ние сме на повече от 20 км и затова ни извадиха от санитарната зона ..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 април 2024 година

В урок по история за  Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин. Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Забраната за износ на инсулинови лекарства и антибиотици за деца се..

публикувано на 16.04.24 в 18:00

Във Видин представиха идея за популяризиране на Културен център "Жул Паскин"

Концепция за популяризирането на Културен център "Жул Паскин" представиха от архитектурно студио "Ателие 3" на среща в реновираната сграда на бившата Видинска синагога. Идеята е посетителите да научат не толкова известни факти за Видин, за еврейската общност, както и за творчеството на големия художник Жул Паскин, роден в града. Това ще бъде..

публикувано на 16.04.24 в 17:15

Във Враца предлагат 2 май да е неучебен ден в общината

Втори май да бъде неучебен за училищата на територията на община Враца предлага Красимир Богданов . Местният общински съветник се мотивира с възможността да не се прекъсва серията от почивни дни, която включва официалните празници и неработните дни в началото на май. Според него времето може да бъде използвано пълноценно за подготовка за..

публикувано на 16.04.24 в 16:32

Шофьор получи наказание за опит за трафик на хора през Дунав мост 2

С условно наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ и глоба от 3 000 лева приключи дело на Района прокуратура - Видин срещу шофьор на товарен автомобил за опит за трафик на хора през границата. На 30 януари той е опитал да изведе  13 сирийци  от страната през граничния пункт при Дунав мост 2 , съобщиха от Апелативната прокуратура в..

публикувано на 16.04.24 в 15:03
Снимката е илюстративна

Първи за годината случай на коклюш е регистриран в Монтана

Регистрираха първи случай на коклюш за годината в област Монтана . Заболяването при детето е преминало леко. То е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Случаят е първи за годината. Взети са всички противоепидемични мерки, съобщи Елена Тодорова, старши инспектор в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града. "Детето е с..

публикувано на 16.04.24 в 14:55

Видински ученици показаха знания за Търновската конституция

В урок по история за Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин . Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Задоволство от представянето на учениците изрази преподавателят по история..

публикувано на 16.04.24 в 14:08

Готова е програмата за великденските празници в Монтана

Монтана ще посрещне Великден с песните на дуета Соня Чакърова и Димитър Аргиров , съобщават от Общината. Заедно с тях на откритата сцената на пл. „ Жеравица “ ще бъде и Фолклорен ансамбъл „ Ситница “. Празничният концерт ще започне на 5 май в 10:30 ч. Великденската програма на общината включва още 4 концерта, посветени на най-големия..

публикувано на 16.04.24 в 14:00