Какво ние да дадем Богу?

Снимка: dobrotoliubie.com

Днес е Неделя преди Въздвижение. Целият християнски род се подготвя да посрещне празника Въздвижение на Светия Кръст Господен и по този начин, да подчертае вярата си в Онзи, Който увисна на кръстното дърво и изкупи греховете на човеците със Своята Божествена кръв.

„Защото Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, 

та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен. 

Защото Бог не проводи Сина Си на света, за да съди света, 

а за да бъде светът спасен чрез Него.“ (Йоан 3:16-17)

"В едно от църковните песнопения, които Църквата използва се казва за кръста следното: "Кръстът хранител на цялата вселена, кръстът красота църковна… кръстът утверждение на верните, кръстът за ангелите слава, а за демоните язва."

Братя и сестри,

Като видяхме какви думи употребяват светите Отци за Кръста нека вече не се срамуваме от него, защото той е достоен знак, който да почитаме, знак на нашето спасение. Нека през целия си живот да носим кръста Христов не като товар, а като венец, защото чрез него бе извършено всичко, което бе нужно. Нека често да използваме кръста Господен, по-често да се прекръстваме, да прекръстваме и домовете си. Защото кръстът е знакът на спасението ни, спасение от греха и от страстите световни. Кръстът още е знак и на общата ни свобода, и велико милосърдие, изляно от Владиката Христа. 

Нека прекръствайки се винаги да си спомняме и за великото спасително дело. Нека правилно да се научим да се прекръстваме, защото мнозина от нас не знаят. А на неправилното прекръстване се радват единствено бесовете. Прекръстването бива с три пръста символизиращо светата Троица и с два присвити символизиращо двете естества на Господ Иисус Христос като Бог и като Човек. 

А как трябва да се прекръстваме, ще питат някои? Прекръстването започва от челото, та Бог да ни даде просветление на ума и осветляване на нашите мисли. На гърдите – за да освети сърцето и облагороди чувствата; на раменете – за да укрепи телесните ни сили и да призовем благословение върху делата на ръцете ни.

Нека вече знаейки какво символизира кръстът да не грешим при прекръстването, а правилно като истински християни да славим Христа Бога. Амин.“

В рубриката "Съвременна Библия" - на първи септември се навършиха 80 години от началото на Втората световна война. Редица лидери се събраха в полския град Велюн, за да почетат паметта на загиналите. Втората световна война е "най-голямото жертвоприношение в човешката история" по думите на полския президент Анджей Дуда. Търсейки причините за избухването на най-смъртоносната война специалистите ровят в сфери като икономика и геополитика. Според мен се пропуска най-важната причина - духовната. Има духовна причина за избухването на Втората световна война. Може би ще ви е интересно да разберете, че нацисткият елит е бил дълбоко замесен в окултизъм. Има ли някакво значение това? Чуйте един по-различен поглед върху Втората световна война и причините за нейното избухване!


Вижте още

С балон над Белоградчишките скали

Белоградчишките скали, погледнати отгоре- това беше една от атракциите, която организаторите на демотура за хора над 55 години ни предложиха. Нов поглед и незабравимо изживяване за всички нас – и за двадесетгодишните, и за 60 плюс-  годишните. Защото участниците в петдневната екскурзия, която показа част от забележителности на област Видин и Монтана..

публикувано на 18.10.19 в 11:21

Евростат: Българите най-застрашени от бедност

България е страната в ЕС с най-голям дял от населението, който е застрашен от бедност или социално изключване - 32.8 на сто, или над 2.32 милиона души.Това сочат представените днес данни на Евростат. Проучването излиза на Световния ден на борба с бедността - 17 октомври. Денят се отбелязва от 26 години, като основната му цел е да осведомява и..

публикувано на 17.10.19 в 16:37

Учебна производствена авария бе отстранена във Видин

Щабна тренировка и пожаро- тактическо учение за ликвидиране на промишлена авария на територията на бившия химически комбинат "Видахим" АД се проведе днес във  Видин. В практическото учение се включиха сили и средства на единната спасителна система на територията на област Видин. В него взеха съвместно участие служители на Регионална дирекция "Пожарна..

публикувано на 17.10.19 в 16:13

Трудна есенна сеитба и ниски изкупни цени на меда

Всяка година в началото на стопанската година земеделците са под напрежение, защото са зависими от климатичните условия и от това дали ще има дъжд със стопанско значение- така необходим при есенната сеитба. Агротехническите срокове текат, а поредната суха есен мъчи производителите. Това се превръща в тенденция през последните години, но зърното ще..

публикувано на 16.10.19 в 18:00

Облекчават учебните програми по математика в прогимназиален етап

Учебните програми по математика за 5, 6 и 7 клас ще бъдат преразгледани с цел да бъдат облекчени - това съобщи министърът на образованието и науката  Красимир Вълчев  преди дни пред депутатите от парламентарната просветна комисия. Основната посочена причина е натрупването на  изоставане  в голям брой ученици. Сформирана е неформална група,..

публикувано на 16.10.19 в 18:00

Млади патриоти разкриват "Забравените личности" на Ломския край

Ученици от ломското училище "Димитър Маринов" ще посетят българските места в Букурещ . Екскурзията е награда за участието им в литературноисторически конкурс на тема "Забравените личности" . Конкурсът е организиран от социалната мрежа за добри дела "Volontime", но идеята младите патриоти от Лом да пътуват до румънската столица е на известния онколог..

обновено на 16.10.19 в 15:45

Жители на Златия негодуват заради осакатени дървета

Дървета са отрязани наполовина в село Златия , община Вълчедръм, сигнализира слушател на Радио Видин . Според него, това е станало при почистването на клони от служители на електроснабдителната компания. Здравка Гергова , собственик на имот в селото, изрази възмущението си от случилото се: "На мен ми се обади момчето от фирмата за охрана и ми..

публикувано на 16.10.19 в 15:35