Намаляват хората в трудоспособна възраст у нас

Снимка: Радио Видин

До 5 години хората в трудоспособна възраст ще намалеят с още 163 000 души, това заяви преди дни социалният министър Бисер Петков. Поради това нова стратегия за заетостта ще отговаря на въпросите от какви обучения имат нужда работоспособните хора и как пазарът на труда да се справи с демографската криза. Според новата стратегия трябва да се синхронизират интересите на работещи и бизнес, като на първо време мерките ще бъдат обсъдени с работодателите. Междувременно от социалното министерство ще продължат с опитите да върнат на работа неактивните и незаинтересовани хора основно чрез обучения. Продължава ли  ниската раждаемост у нас да е сред основните причини за тази негативна тенденция- това попитахме Иван Нейков, бивш социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика:

"Вероятно пак ще се завъртим в старата схема, според която трябва да се раждат деца, за да има работна сила. Всъщност има няколко пътя и възможности, които все още не използваме. Една много голяма група в тази посока са хората с увреждания. Има много възможности, които и новите технологии позволяват, за да бъдат активирани хора с увреждания, които в момента само заради лошата мобилност, която им се предлага стоят извън пазара на труда."- каза Иван Нейков. През последните години в обществото ни сякаш се наложи една невидима теза, според която младите хора са виновни, че напускат страната ни, а работодателите пък са обвинявани от синдикатите, че не дават високи заплати и това е причината за този процес. Така ли е всъщност?

"Една вина няма. Нещата са до голяма степен комплексни. Една голяма част от тези хора, които ние водим като нито учещи нито работещи, те не са и в България, а някъде нещо работят в рамките на Европейския съюз."- поясни директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков.

Потърсихме позиция от бизнеса в българския Северозапад. Разговаряхме с Диана Върганова, управител на Холандско- Българско смесено дружество за проектиране и производство на електронни изделия във Враца.

"Хората в трудоспособна възраст са достатъчно. Просто не им се работи. При нас, докато се раздават тези помощи на калпак, няма как да се стимулират хората да се образоват, да се приобщават и да работят. Той без нищо да прави получава едни 500 лева. Да отиде да види как се изкарват 500 лева някога в живота си."- коментира Диана Върганова.

Според министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, фокусът на политиката занапред няма да бъде върху субсидираната заетост, защото има достатъчно заетост в реалния сектор, а по-скоро ще бъде насочена изцяло към повишаване качеството на работната сила чрез инвестиране в обучение в прибавяне на нови квалификации, на нови умения и компетентности. Според Диана Върганова, управител на Холандско- Българско смесено дружество за проектиране и производство на електронни изделия във Враца, няма реален ефект от курсовете за преквалификация. Какво ще случи след време в българския Северозапад, ако тенденцията се запази- това попитахме видинчани:

"Сигурно ще изчезнат хората от Видин. Трябва да има работещи, ама тук няма нито едно работещо предприятие. И аз самата преживях подобни неща ... Всичко изчезва от страната, особено пък в нашия район ... Когато бизнесът се научи да плаща, както плащат на запад, тогава ще им работят хората, както работят на запад."- коментираха видинчани.

Същевременно преди дни от "Евростат" съобщиха, че  трайно ниската раждаемост и по-високата средна продължителност на живота променят формата на възрастовата пирамида на Европейския съюз. Делът на възрастните хора в общото население ще се увеличи значително през следващите десетилетия, тъй като по-голямата част от поколението от следвоенния бум на раждаемостта достига пенсионна възраст. Това от своя страна ще доведе до увеличаване на тежестта за лицата в трудоспособна възраст, които трябва да осигуряват средства за социалните разходи за редица услуги, свързани със застаряващото население.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Забравените училища"

Дни преди първият учебен звънец в Посоките на делника ще посетим забравените училища. Тези които вече не изпълняват предназначението си, по ред причини. Някога почти във всяко населено място имаше училище, за разлика от сега. През последните 17 години закритите школа в България са 1084. Драстично число, но и учениците са намалели драстично.  В..

публикувано на 12.09.19 в 14:03

Гореща есен на политическата сцена

Есенната сесия на Народното събрание започна с остри изказвания и упреци. В обръщението си от трибуната на парламента президентът Румен Радев отправи критики към изпълнителната власт и призова за засилен контрол от страна на парламента. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова отвърна, че присъствието на президента при..

публикувано на 10.09.19 в 14:11

Какво спечелихме и какво загубихме след 9 септември 1944 година

На 9 септември се навършват 75 години от държавния преврат през 1944 година и идването на власт на правителството на Отечествения фронт. Дата, която и днес продължава да разделя обществото. Веднага след смяната на властта започва работа Народният съд- в първите месеци убитите са хиляди, без съд и присъда. Друга част от обществото, с чистата вяра за..

публикувано на 09.09.19 в 14:53

Щом чуете името на село Брусен, това означава, че всички сме заедно – казва кметът Георги Николов

На 6 септември, когато   всички българи отбелязваме Съединението на България, екипът на радио Видин ви среща с жителите на село Брусен, община Мездра,  едно населено място, което може да се гордее със задружния си живот, с подкрепата, която хората си оказват, и с чувството на съпричастност и заедност. С една дума - Съединение.  Село..

публикувано на 06.09.19 в 09:11

Зимнината - необходимост или традиция?

Агенция "Ройтерс" има едно интересно изследване, в което се посочва, че в България се затварят около двеста милиона буркани. Идеята да се подготвиш за зимата датира от векове. Да се слага зимнина има и друга роля - не се разхищават продуктите. Сега има и фризери, но традицията си е традиция. Все по-често и все повече домакини приготвят различни..

публикувано на 05.09.19 в 13:57

Има ли недостиг на ветеринарни лекари в Българската агенция по безопасност на храните

В Българската агенция по безопасност на храните няма достатъчно ветеринарни лекари и системата е хронично недофинансирана -  за това предупредиха президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров и Светла Василева , председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието. В момента има 267 държавни..

публикувано на 04.09.19 в 11:51

Все още изчакват с имената на кандидатите за кмет на Видин

Започна регистрацията на партиите и коалициите за местния вот. За област Видин са ясни някои от имената на кандидати за кметове. Кои са номинациите и какъв да е кметът, как партиите ще участват в изборите за кметове и общински съветници и кого ограничава законът?   По темата в "Посоките на делника" говорят областните председатели на..

публикувано на 03.09.19 в 14:40