Поглед към вечните теми в образованието

7
Снимка: Радио ВИДИН

Темата за взаимодействието между семейството и училището е една вечна образователна тема, в това е убеден д-р Юлиян Петров- председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Изтъква и аргументите си:


"Първата и може би фундаментална част от образованието, т.е. възпитанието, започва в семейството. Според министерството на образованието и министър Вълчев, един от основните акценти на тази година ще бъде възпитанието и взаимодействието с родителите. Възпитанието като основен компонент, като дисциплина, като зачитане правото на другия и като превенция на всички негативи- като агресия и други лоши ситуации, които се виждат и чуват в училище", заяви д-р Юлиян Петров- председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".


В България имаме здрави традиции на сътрудничество между родителите и училището. Припознаването от българските родители на образованието и училището като мост към напредък се наблюдава още от времето, когато някои от сегашните държави не са били на световната карта:


"Българското настоятелство е можело и е трябвало да помага, но то не е трябвало да се намесва в работата на учителя."


В наши дни се гради една нова политика и се появи нов субект- Обществен съвет.


"И някак ролята на родителя с неговите организации малко е разлюляна. Отговорността към родителите- пак чрез неговите организации или другите институции, също е безкрайно турболентна. Това е нещото, което пречи на доброто образование, което българското общество очаква. Защото виждаме, че в най- модерните и водещи образователни системи в света, до четвърти клас, основно е възпитанието, дисциплината, учението да се спазват правила." 


СнимкаКаква роля има сега и как помага Училищното настоятелство?

"Ролята на Училищното настоятелство е голяма, ако настоятелството е работещо, а не формално. Изключително важно е Управителният съвет и членовете на Училищното настоятелство да са всеотдайни към каузата, да обичат децата, да живеят с техните радости и проблеми, най-вече да уважават учителите, защото от успеха на учителите зависи успехът на цялото общество", каза Лиляна Цанова- председател на Училищното настоятелство на Профилирана природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин.


Училищното настоятелство организира безплатни пробни изпити по математика за кандидатстване след 7 клас, безплатни интензивни курсове по математика и български език за седмокласници, безплатни летни школи по информатика, финансира участия в олимпиади и състезания и други. Училищното настоятелство има одобрени и нови два проекта.


Иванка ПетроваОбщественият съвет е другата родителска организация с роля в училищния живот. Общественият съвет е орган за подпомагане на развитието на училището и за граждански контрол на управлението. Какви функции има и как работи? 


"Съветът се събира всяка година поне четири пъти. Одобрява стратегията за развитие на училището и приема ежегодния отчет на директора за изпълнението й, предлага разпределението на бюджета по дейности, съгласува училищния учебен план, изборът на учебници и учебните комплекти, дава становище по училищния план-прием", обясни Боянка Махмуд- председател на Обществения съвет в Средно училище "Христо Ботев" в град Белоградчик пред Иванка Петрова. Според нея, родителите и семейството вече много по-малко се интересуват от училищния живот, което е един голям минус за нашето общество:


"За съжаление и на родителските срещи винаги сме едни и същи хора. Тези, които са проблемни и винаги имат забележки относно поведението на децата, родителите никога не присъстват. Родителите би трябвало да участват повече в извънкласните дейности, в учебния процес, допълнителни мероприятия за децата."


СнимкаНа откриването на новата учебна година Лайънс клуб-  Видин зарадва първокласниците с подаръчен комплект:

"Съдържа неща, които са полезни за децата и ги радват в тяхното ежедневие- книжка, химикалка, линийка и програма. С това се опитваме да ги зарадваме и да им дадем кураж, старт към успешна учебна година", разказа за изненадите д-р Иво Илиев, който присъства на 15 септември в основно училище "Любен Каравелов" и зарадва първокласниците.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Важно ли е да гласуваме на местни избори

На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението..

публикувано на 18.10.19 в 13:27

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52