Българо-румънски оркестър ще свири на знакови места във Видин и Крайова

2
Снимка: Радио Видин Архив

Симфоничен оркестър от български и румънски музиканти ще изнесе концерти във Видин и Крайова, Румъния. Изявите са част от музикалния фестивал "Пътуване по ноти", който Симфониета Видин организира в партньорство с Филхармонията на румънския град. Първите концерти са днес и утре в Крайова, обясни директорът на видинския оркестър Мирослав Кръстев:

"Направихме един смесен оркестър с инструменти от двата града. Диригент на програмата ще бъде Мария Бикова. Надявам се това, което подготвихме като програма да се приеме добре от публиката, както в Крайова, така и във Видин. В програмата сме включили както на български композитори, така и на румънски. Разбира се, ще звучат произведения на Йохан Щраус изобщо една популярна програма, която да е достъпна за широката публика."

Част от музикантите в смесения българо-румънски оркестър ще излязат на сцената с нови инструменти. Озвучаването също е ново.

Пътуването на българо-румънския оркестър започва тази вечер, от 18 часа, в парк "Николае Романеску“ в Крайова.
Утре музикантите от двата града ще свирят на площада в румънския град. На 20 септември, от 11:00 часа,  пред художествената галерия във Видин ще започне концерт-матине. На 21 септември, от 18:00 часа, смесеният оркестър ще изпълни своята програма на откритата сцена в крепостта "Баба Вида". Целта на съвместните изяви е да популяризират културното наследство в трансграничния регион.


Галерия

Вижте още

Облекчават учебните програми по математика в прогимназиален етап

Учебните програми по математика за 5, 6 и 7 клас ще бъдат преразгледани с цел да бъдат облекчени - това съобщи министърът на образованието и науката  Красимир Вълчев  преди дни пред депутатите от парламентарната просветна комисия. Основната посочена причина е натрупването на  изоставане  в голям брой ученици. Сформирана е неформална група,..

публикувано на 16.10.19 в 18:00

Млади патриоти разкриват "Забравените личности" на Ломския край

Ученици от ломското училище "Димитър Маринов" ще посетят българските места в Букурещ . Екскурзията е награда за участието им в литературноисторически конкурс на тема "Забравените личности" . Конкурсът е организиран от социалната мрежа за добри дела "Volontime", но идеята младите патриоти от Лом да пътуват до румънската столица е на известния онколог..

обновено на 16.10.19 в 15:45

Жители на Златия негодуват заради осакатени дървета

Дървета са отрязани наполовина в село Златия , община Вълчедръм, сигнализира слушател на Радио Видин . Според него, това е станало при почистването на клони от служители на електроснабдителната компания. Здравка Гергова , собственик на имот в селото, изрази възмущението си от случилото се: "На мен ми се обади момчето от фирмата за охрана и ми..

публикувано на 16.10.19 в 15:35

Труден ли е изборът на университет?

Изборът на университет, специалност и бъдеща професия може да бъде доста труден за младите хора. С толкова много варианти и опции не е лесно да вземеш окончателно решение за бъдещето си. Или поне при повечето тийнейджъри е така. "При избора на университет наистина може да има много трудности. Намираме се в такава възраст, че не всички сме..

публикувано на 16.10.19 в 15:05

Подменят електрическите стълбове в квартал "Нов път", жителите недоволни от работата

Нередности при подмяната на електрическите стълбове във видинския квартал "Нов път" карат Йордан Ванков да потърси Радио ВИДИН за съдействие. Нашият слушател алармира, че след подмяната им, фирмата не почиства:  "Възмущава ме изпълнението на подмяната на електрическите стълбове с по-високи. Изпълнението и замърсява, и затруднява..

публикувано на 15.10.19 в 16:25

Във Видин отбелязаха Международния деня на белия бастун

С празнична програма видинската организация на Съюза на слепите в България отбеляза Деня на белият бастун. В световен мащаб той започва да се чества по инициатива на Националната федерация на слепите на САЩ от юли 1963 г. "Белият бастун" е символ на слепите хора, щом човек е с такъв, това значи, че има нужда от помощ. С навлизането на демокрацията..

публикувано на 15.10.19 в 15:14

Време е да подготвим автомобила за зимния сезон

Макар в момента времето навън да не подсказва с нищо, че зимата наближава, студените утрини и капките роса по стъклата на автомобилите вече са все по- често срещани. Подготовката на автомобилите за зимно шофиране е важна и неотложна част от нашето всекидневие. Ако ви предстои шофиране през студения сезон е добре да свършите някои основни неща,..

публикувано на 14.10.19 в 15:16