Общинските съветници не приеха отчета за бюджета

Последно заседание на общински съвет - Видин

Снимка: Радио Видин


Последното заседание на общински съвет - Видин  за мандат 2015-2019 година
се проведе днес.  В дневния ред бяха заложени 11 точки за разглеждане.

В началото на общински съветници от БСП отправиха питането си към кмета кое е наложила преместването на учениците от "Цар Симеон Велики" в други училища и има ли решение на Общински съвет Видин за това. Кметът отговори, че решение на Общински съвет има и то е № 157 от 12 октомври 2018 година. След извършените  проверки е установено, че сградата на училището не е готова за учебния процес с необходимата безопасност за учениците. Затова на среща между директорите на учебните заведения е взето решение за преместване на учебния процес в други видински училища. Кметът Огнян Ценков увери, че община Видин съвместно с КАТ ще вземе необходимите мерки за обезопасяване движението пред ОУ "Отец Паисий", за да се предотвратят евентуални ПТП, за което алармираха общинските съветници от БСП на днешното заседание.

Първите пет предложения, касаещи капиталовите разходи в община Видин, отчет за касово изпълнение на бюджета и отчети за изпълнение на сметките за средства от Европейския съюз на община Видин за  2018 година и за първите 6 месеца на 2019 г,  отчет за състоянието на общинския дълг за 2018 година, не бяха приети. Не беше прието и предложението на кмета на община Видин за актуализираната бюджетна прогноза за 2020-2022 година от постъпленията от местни приходи и разходи за местни дейности. По-голяма част от общинските съветници не присъстваха.  Предложенията не бяха гласувани от съветниците на БСП и "Единни за промяна". Необходимите гласове за кворум бяха 19,  17 гласуваха "за", 8 гласуваха "против". Кметът Огнян Ценков коментира:

"Излизането от тази ситуация, аз ще върна тези негласувани предложения за повторно гласуване и съм сигурен, че те ще бъдат приети в следващия Общински съвет."


Предложението "Подобряване качеството на атмосферния въздух" по оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 година бе обсъдено на днешното заседание на Общински съвет Видин. То предизвика дебати от страна на Росица Кирова от ГД "Единни за промяна":

 "Отчита се дейност, а на практика не се върши нища. Нито една програма за подобряване качеството на атмосферния въздух не е дала резултат. За мен е престъпление 100 хил лв да бъдат дадени на някой консултант да актуализира програмата."

Кметът на община Видин Огнян Ценков разясни проектното предложение:

"Тук става въпрос за общинските програми за качеството на атмосферния въздух, нормативен документ, който се изисква за намаляване на фините прахови частици. Отделен е въпросът за замяна на средствата за отопление, където стойността е 12 млн лв. Съвсем различни неща са. Мерките, които община Видин е заложила за подобряване качеството на атмосферния въздух  са: пречистване на общината с измитане и измиване на инертните материали, както и допълнително озеленяване."

В края на заседанието общинските съветници си направиха обща снимка на площад "Бдинци" пред паметника на "Трети Бдински полк".

Вижте още

Приключи ремонтът на читалището в Търнава

Приключи ремонтът на сградата на читалище "Напредък" в село Търнава, Община Бяла Слатина. Официалното откриване ще бъде на 25 октомври, каза секретарят на читалището Татяна Мариновска: "Приключваме ремонта на цялата сграда. На 25 официално откриване, след което театрална постановка, имаме и концертна програма от самодейците от читалището, от..

публикувано на 13.10.19 в 16:24

В Лом се проведе българо-сръбска работна среща по съвместен проект

Проектът е между крайдунавската община и община Пантелей, гр.Ниш. По време на срещата бяха обсъдени постигнатите резултати до момента и какво предстои да бъде направено. Изграждане на мултифункционален културен и туристически център в сградата на бившия младежки дом в кв. Боруна, ремонтиране на 2 пътни отсечки в община Пантелей, както и съвместни..

публикувано на 13.10.19 в 13:35

Отличиха лауреатите на фестивала на стария шлагер "Мара Врачанка"

Юбилейното 20-то издание на Празника "Мара Врачанка" събра над 250 изпълнители на старата градска песен. В рамките на фестивала на сцената в Градската концертна зала във Враца се изявиха изпълнители от над 20 населени места от страната, като за първи път в културната проява се включиха групи и индивидуални изпълнители от Шумен, Ветово, обл. Русе,..

публикувано на 12.10.19 в 17:05

Над 70 нови книги чака читалището в Долни Вадин

Приключиха освежителните ремонти на библиотеката при народно читалище "Съзнание 1927" в село Долни Вадин, община Оряхово. През пролетта бе освежена и компютърната зала. Закупени са 6 нови дървени стелажи. "Имаме спечелен проект за книги и очакваме да получим над 70 книги. Купихме и едни мънички табуретки, по- свежи. Имахме едно малко дарение...

публикувано на 12.10.19 в 16:27

Над 300 туристи се включиха в традиционния поход "Речка"

Над 300 ученици, граждани и членове на пешеходни клубове се включиха в 34-ия поход-събор "Речка", по повод  Световния ден на ходенето. Любителите на пешеходния туризъм преминаха 12-километров преход до местността "Речка", която е част от бойния път на революционера Христо Ботев и неговата чета. В рамките на спортния ден участниците се състезаваха в..

публикувано на 12.10.19 в 15:32

Детска градина от Видин участва в мултикултурен обмен

Екип от видинската детска градина "Зорница" днес заминава на посещение в град Тарсус, Турция. Там ще се проведе работна среща с представители на учебни заведения от България, Естония, Италия и Турция. "Основната идея е размяна на културни особености. Имаме мастър класове. Когато бяхме в Естония, ни представиха с децата приготвяне на естонски коледни..

публикувано на 12.10.19 в 14:30

От Видин започна демотур за нови туристически продукти

Демотур за промоция на нови туристически продукти за хора над 55 години стартира днес от Видин. Обиколката включва маршрути в областите Видин и Монтана от България, Долж в Румъния. "Тук са представители на туроператори, журналисти, блогъри и други медийни хора, като целта е да се мине по маршрута, който сме разработили за хора над 55 години и да се..

публикувано на 12.10.19 в 12:27