Пеша или с колело- по-екологичният начин на предвижване

Снимка: Радио ВИДИН

"Безопасно ходене и колоездене" - това е темата на "Европейска седмица на мобилността" за 2019 година. Инициативата се провежда всяка година в периода 16-22 септември, като целта е да се предизвика повече движение във хората и ползването на алтернативни методи за придвижване. Тази година мотото е "Върви с нас!". РЗИ - Видин се включи в Европейската седмица на мобилността, като насърчи служителите да се предвижват за и от работа пеша или с велосипеди.


"Чрез насърчаването на хората да ползват устойчиви видове транспорт, например придвижвайки се пеша или с колело, можем да намалим въглеродните емисии, да подобрим качеството на въздуха и да превърнем градските райони в по приятни места за живот и работа." - каза Наталия Милкова, психолог в РЗИ - Видин.


Колоезденето е начин да преборим един от бичовете на нашето съвремие - обездвижването. Мнението е на видинския кардиолог д-р Цветан Ценков, когото вероятно сте виждали с колело в града. По думите му, ако хората повече ходят пеша, карат колело и изобщо по-често извършват физическа активност, те ще бъдат по-здрави. 

"Колоезденето е нещо прекрасно, което според мен много видинчани използват и практикуват, защото града е равен, с прекрасни градини и с невероятни гледки към река Дунав. Всеки ден идва и си тръгвам от работа с колело. Много често се шегувам, че ако имам възможност пих издал заповед във Видин да се забранят колите и хората да ходят пеша и с колелета. По-малко ще боледуват и аз по-малко ще работя" - допълни д-р Цветан Ценков

Как видинчани се предвижват до работното си място.

"С автомобил ходя до работа, няма как 30 километра са... Ние сме от активните граждани и ходим до работа пеша. Това е здравословно, положително е за всички и дава добър пример...Аз съм върл пешеходец и като работех, въпреки че работата ми се намираше извън града се предвижвах пеша... Има ли движение, има и живот, няма ли движение- и планетата умира" -споделиха запитаните.

Телата ни са създадени за да се движат, но вкопчвайки се в работната обстановка, трудно ни остава време за да го правим. Голяма част от ежедневието ни се състои от седене на едно място- в трафика, на бюро или пред екран. Според изследвания, градовете, които насърчават ходенето и колоезденето, вместо да се ползват личните превозни средства, са по-привлекателни, с по-малко задръствания и по-високо качество на живот. В крайна сметка, всеки прави своя избор.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 03.10.19 в 15:10

Да пием по кафе

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и важни политически и икономически проблеми. Много първи любовни срещи са започвали на по чаша кафе...

публикувано на 01.10.19 в 14:51

"Неделник" от 29 септември 2019 година

Новият "Неделник" вече е на сайта. Преглед на старите вестници ще направим за начало. Един приятел от Гюргич , Красимир Златков ми изпрати едно клипче в което друг човек от селото Бисер Ангелов бе озвучил с един прекрасен разказ наречен "Възхвала на отеловото вино" . Оказа се, че е част от книгата на Проф. Тодор Михайлов Маринов "По..

публикувано на 29.09.19 в 13:05