Представят "12-та нощ" от Шекспир в Белоградчик и Видин


Спектакълът "12-та нощ" по Уилям Шекспир ще бъде представен в Белоградчик и Видин. Режисьор е Валерия Вълчева, а  организатор - сдружение "Театър вятър".

Спектакълът е създаден преди година във Велико Търново, като премиерата му се провежда на хълма Трапезица. Следва представление в музея "Земята и хората" в София. Белоградчик е третият град, в който спектакълът ще бъде представен, обясни  Валерия Вълчева:

"В този случай мога да кажа, че хълмът Трапезица повика пиесата. Защото Шекспир е написал, че мястото на действие е Илирия. За него Илирия е било някакво измислено място и той е искал да потърси име за някаква вълшебна страна. Така аз знаех, че трябва да търся вълшебни места, за да се играе нашата постановка. Тази пиеса също така е обвързана с една ритуална дата. След Коледа, ако изброим до 12, има един празник, който в България се празнува и досега - Богоявление. По цял свят този празник по някакъв начин се празнува. По времето на Шекспир е имало големи празници, които са били изпълнени с едно буйно веселие. Тази пиеса се нарича "12-та нощ", защото това е основният знак за нея - буйното веселие. Тя е била написана, за да се играе през тази 12-та нощ."

В творческия екип са Анна-Валерия Гостанян, Велислава Маринкова, Мирослава Захова, Любомир Желев, Мартиан Табаков, Явор Костов, Йоан-Александър Цанев, Деница Милушева и Бранко Вълчев. 

Представлението е на 21 септември от 18:00 часа в Летния театър в Белоградчик. В неделя, 22 септември, от 18:00 часа спектакълът ще бъде представен в крепостта "Баба Вида" във Видин.

Вижте още

Подменят електрическите стълбове в квартал "Нов път", жителите недоволни от работата

Нередности при подмяната на електрическите стълбове във видинския квартал "Нов път" карат Йордан Ванков да потърси Радио ВИДИН за съдействие. Нашият слушател алармира, че след подмяната им, фирмата не почиства:  "Възмущава ме изпълнението на подмяната на електрическите стълбове с по-високи. Изпълнението и замърсява, и затруднява..

публикувано на 15.10.19 в 16:25

Във Видин отбелязаха Международния деня на белия бастун

С празнична програма видинската организация на Съюза на слепите в България отбеляза Деня на белият бастун. В световен мащаб той започва да се чества по инициатива на Националната федерация на слепите на САЩ от юли 1963 г. "Белият бастун" е символ на слепите хора, щом човек е с такъв, това значи, че има нужда от помощ. С навлизането на демокрацията..

публикувано на 15.10.19 в 15:14

Време е да подготвим автомобила за зимния сезон

Макар в момента времето навън да не подсказва с нищо, че зимата наближава, студените утрини и капките роса по стъклата на автомобилите вече са все по- често срещани. Подготовката на автомобилите за зимно шофиране е важна и неотложна част от нашето всекидневие. Ако ви предстои шофиране през студения сезон е добре да свършите някои основни неща,..

публикувано на 14.10.19 в 15:16

"Фортисимо в клас" гостува във Видин с уроци по класическа музика

За пета поредна година музикалната образователна програма "Фортисимо в клас" ще гостува във Видин. Новаторският метод на работа е на цигуларя Хари Ешкенази и дава възможност професионални музиканти да влязат в часовете по музика, за да запознаят учениците с основните музикални инструмента във филхармоничния оркестър. Тазгодишната платформа..

публикувано на 14.10.19 в 14:02

Във Враца ще почетат делото на Архимандрит Гаврил Бистричанин с паметник

Инициативен комитет във Враца ще изгради паметник на Архимандрит Гаврил Бистричанин - национален герой, възрожденец, малко известна и проучвана фигура. Дейността на Архимандрита е съизмерима по величавост с най-добрите образци на европейското просвещение, казват от комитета . Румен Петров, Илиян Нисторов и Ивайло Симеонов решават да спомогнат за..

публикувано на 14.10.19 в 13:09

Вносът на месни и животински продукти от Сърбия не е позволен

Забранено ли е да се внасят месни продукти от Сърбия на ГКПП "Връшка чука" - с този въпрос към Радио ВИДИН се обърна слушател , чиито покупки са задържани на митницата.   Законът регламентира вносът на този вид продукти, разясни д-р Бисер Ангелов , главен инспектор на Граничен инспекционен пункт Брегово.  "Влизането на нашата държава в ЕС..

публикувано на 14.10.19 в 11:23

Доброто и лошото семе

"Излезе сеяч да сее семе… едни зърна паднаха край пътя… други паднаха на камък… други пък паднаха между тръни… а други паднаха на добра земя…" В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение,  която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и..

публикувано на 13.10.19 в 08:00