Нов параклис "Свети дух" откриват във Василовци

Снимка: Радио ВИДИН, Архив

Нов параклис, наречен на "Свети Дух" ще бъде открит утре в село Василовци, община Брусарци. Той е изграден изцяло  със собствени средства на жителите на селото и се реализира с доброволен труд и дарения от фирми и хора, свързани със селото. Голяма част от средствата е дарил и известният хирург проф. Иван Гаврилов, обясни в аванс един от инициаторите за градежа, Цветанка Трайкова:

"В събота от 7:30 часа сутринта ще започне утринната литургия, а после и освещаването на параклиса. Ще дойде и НВП Видинският митрополит Даниил, както и други свещеници.

На 100 процента параклисът е изграден от дарения. Около 90 жители на селото, както и такива, които по някакъв начин са свързани с него, са дарили средствата. И по 5 лева имаме дарения, и по 10, 20, 50 и повече. Дарени са ни и иконите.
Той наистина стана много хубав, а моят съпруг почти сам го и построи".

"Интересното е, че във Василовци вече има две църкви, които са действащи. "Нашето село е известно в района с почитта си към традициите и християнската вяра", коментира факта Цветанка Трайкова:

"В селото наистина имаме два храма на името на "Св.Георги", а параклисът се намира в края на село Василовци. Навремето там е било село Александрово до 1951 година. После е присъединено към Василовци, което станало доста дълго село. От нас до центъра е 3 км. Ето защо тук хората пожелаха също да си имат параклис. Той носи името на духовния покровител на селото. Нашата инициативна група реши параклисът да бъде осветен по-рано, за да започне и функционирането му. Намира на пътя от Лом за Белоградчик, вижда се от всички преминаващи автомобили, хората спират и му се радват, защото той е съграден наистина с много любов и това личи. 

Параклисът е изографисан от художника на ломското читалище. Градили сме го близо две години. Започнахме с много малка сума бавно и спокойно. На 8 септември 2017 година започнахме и ето сега, почти е готов. След освещаването му ще довършим работата. На събраната сума има голяма отчетност. Хората ни повярваха и се включиха с такова желание, че някои дори даряват пак- например дали са някаква сума, а след две седмици идва някой и носи икона...", обяснява Цветанка Трайкова.

Вижте още

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44

Ще мотивира ли учителите по-високото възнаграждение

За 2020 г. в бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи заплати на педагогическите специалисти, което е с 30 млн. лв. повече от 2019 г., обяви в декларация от парламентарната трибуна Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в навечерието на Международният ден на учителя, който отбелязахме на 5..

публикувано на 08.10.19 в 15:10

Приемната грижа- професия или призвание

За Приемната грижа казват, че спасява детството и създава личности. Според чл.34 А от Закона за закрила на детето, "Приемната грижа е отглеждане и възпитание в семейна среда на дете, което е настанено в семейство на близки и роднини или в приемно семейство" . С една дума- грижата за чуждо дете в своя дом.  А защо се налага това и защо изобщо трябва да..

публикувано на 07.10.19 в 14:01

Симеон Пенев - вицешампион по сумо

Симеон Пенев от СК "Чавдар 2015" стана вицешампион на европейското първенство по сумо в Унгария . Четирима от белослатинския клуб бяха включени в националния отбор на България. И четирите момчета доказаха класата си в първенството на Стария континент. Симеон Пенев заслужи сребърния медал при юношите до 16 години. Денис Рушидов и Симеон Пенев станаха..

публикувано на 03.10.19 в 16:01