Приемната грижа- професия или призвание

За Приемната грижа казват, че спасява детството и създава личности. Според чл.34 А от Закона за закрила на детето, "Приемната грижа е отглеждане и възпитание в семейна среда на дете, което е настанено в семейство на близки и роднини или в приемно семейство". С една дума- грижата за чуждо дете в своя дом. А защо се налага това и защо изобщо трябва да се стига до нея?


Оказва се, че в България близо 5000 деца растат в социални домове. Всяка година повече от 1000 бебета се разделят със своите майки още от родилните отделения. Много често биологичните родители са изправени пред сериозни трудности в отглеждането на децата си като безработица, бедност, тежко заболяване или криза в семейните отношения.


В такъв момент за детето е по-добре да отиде в приемно семейство, докато проблемът на неговото  бъде разрешен и то се върне в естествената си среда. В България практиката е, когато родителите не могат по дадена причина да се грижат за детето си, то веднага да бъде изпратено в социален дом, където няма как да получи качествена грижа, внимание и обич, от които всеки малчуган се нуждае, за да расте уверен и спокоен.


Приемната грижа е възможност детето да не попадне в един от 100-те домове в България, а да отиде в семейството на други хора, които да му дадат цялата си любов и подкрепа. Приемните родители осигуряват безопасна, стабилна и сигурна среда за децата и в повечето случаи подкрепят детето и родното му семейство и работят в посока те да заживеят отново заедно.


"Приемната грижа е една много важна и отговорна обществена задача, при която сърцати хора се грижат за деца, които никой и под никаква форма не иска", каза за Радио Видин Александър Миланов от Националната пациентска организация. Самият той е отрасъл в социално заведение, но е намерил своя път в живота. Днес Александър е един успял млад човек-  клиничен социален работник, който 2018 г. управлява Център за немедицинска грижа, работил е като маркетинг мениджър в голяма детска неправителствена организация, консултирал е и УНИЦЕФ. От 2010 г. подкрепя доброволно Националната асоциация за приемна грижа.


"За децата, които отиват в приемното семейство, е важно да се знае, че преди това за тях са търсени възможности да бъдат настанени при близки и роднини. Затова аз съвсем отговорно казвам, че децата в приемните семейства са деца, които никой не иска за определен етап от живота им. И в този ред на мисли, хората , които стават приемни родители, освен житейската си мотивация и опит, трябва да имат и много голямо сърце... В Приемната грижа в България влизат обикновено хора, които са на или над средната възраст, тъй като Приемната грижа не е много привлекателна за младите хора. И това е поради простата причина, че приемните родители работят на граждански договори, т.е. договор за услуга, за която не се начисляват осигуровки. Затова младите избягват по този начин да се погрижат за чуждо изоставено дете, колкото и да е висока мотивацията им..."


"Първият приемен родител съм за областта от 2007 година", обясни за Радио Видин Цветелина Милославова, координатор за област Видин на Националната асоциация по приемна грижа.


"В момента се грижа за две деца и във времето назад също съм се грижила за едно или две деца. Едното от децата, за които се грижа е у нас от 2007 година. Така се случи, че това дете не беше осиновено, не е прекъснала връзка с нейните родители и в момента е в 12 клас. Пълна отличничка е и много съм горда с нея. Даже от Президентството ми се обадиха да си подаде документи за стипендия като пълна отличничка в училището, където учи в момента. В началото наистина беше трудно- детето бе наистина с изоставане в развитието от неглижирането в институцията. Благодарение обаче на нейните усилия и на моето търпение успяхме и резултатите сега ги виждаме. Чувала съм от колеги колко им е трудно с деца, изведени от семейства. Не беше ми се случвало, но сега последното ми дете е точно такова и какво да ви кажа- Маугли в женски вариант. Много е самостоятелна за възрастта си, много оправна спрямо себе си, но наследените липси от семейството, няма как да не окажат влияние. ...В коя джунгла е расла ли, ами в нашата, видинската джунгла и е жалко, защото детето има капацитет, но не е развит...", допълни Цветелина Милославова.

 

Кои са проблеми пред Приемната грижа специално в малките провинциални градове, какво се изисква от един приемен родител и има ли случаи на недобросъвестно изпълнение на задълженията. Интересни факти и статистически данни можете да чуете в звуковия файл от интервютата на Александър Миланов от Националната пациентска организация, Цветелина Милославова, координатор за област Видин на Националната асоциация по приемна грижа и Десислава Николова- гл.експерт "Закрила на детето" към Регионалната дирекция Социално подпомагане.Вижте още

Къде намира приложение статистиката

Какво приложение има статистиката и защо са важни данните, които събира и обработва? Поводът да потърсим повече информация по темата е Световният ден на статистиката, който се отбелязва на 20 октомври. Обявен е за такъв през 2010 година с резолюция от Общото събрание на ООН. Този ден трябва да ни напомни и да подчертае нарасналото значение на науката..

публикувано на 21.10.19 в 15:33

Важно ли е да гласуваме на местни избори

На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението..

публикувано на 18.10.19 в 13:27

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40