Започват празниците в Селановци

Със спортен празник започна програмата за отбелязване на традиционния събор в Селановци. Кметството, читалището и двата спортни клуба в оряховското село са подготвили поредица от културни и спортни прояви, които ще продължат до празника на Селановци - 14 октомври - Петковден. Тази вечер ще има фотоизложба и театрално представление, каза Петя Русинова- председател на местното читалище "Самообразование".  

"За нашето читалище най-силната страна е организирането и провеждането на Фолклорния фестивал "Кукурузени усмивки", който тази година е 14-ти по ред. В действителност, подготовката е започнала още от миналата година. Ежегодно в рамките на фестивала се провежда и изложба на селановски и гостуващи художници. Изработваме различни сувенири и картички, в зависимост от настъпващите празници. Шием си сами сценичните костюми за колективите. За нас е удоволствие, когато се обадят, за да заявят участие състави от места, неизвестни за нас."   

На 11 октомври, петък, ще бъде открит 14-ия Международен фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки". Той придоби международен характер с участието на танцови състави от Украйна, Румъния, Молдова и Сърбия. Фестивалът се доказа като празник на младостта, танца, песента и красотата във фолклора на различните общности и кътчета от нашата Родина и извън нея. С всяка изминала година фестивалът се разраства и за него участие заявяват все повече колективи и изпълнители. От седем години Фестивалът е включен в Националния културен календар, допълни Петя Русинова.

"Всичко това се случва с едно друго вълнение, което не мога да споделя, надяваме се времето да е хубаво, но сме подготвени да влезем и в читалището, което пък е ремонтирано и има 600 седящи места. Заповядайте уважаеми слушатели, ние ще ви чакаме с удоволствие и с такова ще ви изпратим. Това е фестивал, който хората очакват, провеждаме го не само, защото читалището трябва да реализира дейност, а защото той се очаква." 

За осма поредна година ще се проведат и Дни на производителя, в които зърнопроизводители, животновъди, пчелари, билкари, млекари, винари и други производители представят по избран от тях начин своята продукция на площада на селото.
Вижте още

Евростат: Българите най-застрашени от бедност

България е страната в ЕС с най-голям дял от населението, който е застрашен от бедност или социално изключване - 32.8 на сто, или над 2.32 милиона души.Това сочат представените днес данни на Евростат. Проучването излиза на Световния ден на борба с бедността - 17 октомври. Денят се отбелязва от 26 години, като основната му цел е да осведомява и..

публикувано на 17.10.19 в 16:37

Учебна производствена авария бе отстранена във Видин

Щабна тренировка и пожаро- тактическо учение за ликвидиране на промишлена авария на територията на бившия химически комбинат "Видахим" АД се проведе днес във  Видин. В практическото учение се включиха сили и средства на единната спасителна система на територията на област Видин. В него взеха съвместно участие служители на Регионална дирекция "Пожарна..

публикувано на 17.10.19 в 16:13

Трудна есенна сеитба и ниски изкупни цени на меда

Всяка година в началото на стопанската година земеделците са под напрежение, защото са зависими от климатичните условия и от това дали ще има дъжд със стопанско значение- така необходим при есенната сеитба. Агротехническите срокове текат, а поредната суха есен мъчи производителите. Това се превръща в тенденция през последните години, но зърното ще..

публикувано на 16.10.19 в 18:00

Облекчават учебните програми по математика в прогимназиален етап

Учебните програми по математика за 5, 6 и 7 клас ще бъдат преразгледани с цел да бъдат облекчени - това съобщи министърът на образованието и науката  Красимир Вълчев  преди дни пред депутатите от парламентарната просветна комисия. Основната посочена причина е натрупването на  изоставане  в голям брой ученици. Сформирана е неформална група,..

публикувано на 16.10.19 в 18:00

Млади патриоти разкриват "Забравените личности" на Ломския край

Ученици от ломското училище "Димитър Маринов" ще посетят българските места в Букурещ . Екскурзията е награда за участието им в литературноисторически конкурс на тема "Забравените личности" . Конкурсът е организиран от социалната мрежа за добри дела "Volontime", но идеята младите патриоти от Лом да пътуват до румънската столица е на известния онколог..

обновено на 16.10.19 в 15:45

Жители на Златия негодуват заради осакатени дървета

Дървета са отрязани наполовина в село Златия , община Вълчедръм, сигнализира слушател на Радио Видин . Според него, това е станало при почистването на клони от служители на електроснабдителната компания. Здравка Гергова , собственик на имот в селото, изрази възмущението си от случилото се: "На мен ми се обади момчето от фирмата за охрана и ми..

публикувано на 16.10.19 в 15:35

Труден ли е изборът на университет?

Изборът на университет, специалност и бъдеща професия може да бъде доста труден за младите хора. С толкова много варианти и опции не е лесно да вземеш окончателно решение за бъдещето си. Или поне при повечето тийнейджъри е така. "При избора на университет наистина може да има много трудности. Намираме се в такава възраст, че не всички сме..

публикувано на 16.10.19 в 15:05