Ненужните...

Снимка: Радио ВИДИН
"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел преодоляване на стереотипи и псевдонаучни тълкувания. Тематичният блок на тазгодишната академична година е "Ненужните- хора, държави, култури, науки". Форум, който поставя акцент върху това, което е ценно в обществото. Всеки месец се обсъждат различни теми от тематичния блок. 


Една от тях е за ненужните науки. Лекцията "Ненужните науки- хуманитарното знание срещу технократското оглупяване" подготвиха професор Антоний Тодоров и професор Ивайло Дичев."Ненужните науки- социалните и хуманитарните науки, с които започна този семинар, беше една аларма, не само към гражданите или към институциите в страната, включително към самите научни общности. Последните години сме свидетели на една непрекъсната атака срещу тези науки, от гледна точка на така наречената икономическа рационалност. Това са науки, които не произвеждат, ако си служим с икономическата терминология. Това са науки, които не водят до повишаване на брутния национален продукт, но, науки, които са изключително важни, за да се разберат процесите, които протичат в едно общество и на база постигнатите резултати, да се формират социални политики", каза професорът по социология в Института за изследване на обществата и знанието при БАН Светла Колева от организаторите на академичната инициатива.Друга от темите бе "Невидимите в статистиката". Например, невидимите в статистиката са тези, които съществуват, но не могат да бъдат преброени. Безработните, които не се регистрират в бюрата по труда също остават извън официалните данни. Също и бездомните, които са останали на улицата, но не търсят социална помощ. Споделени бяха и добри практики от Франция, където социалните работници са приели за своя мисия да достигнат до хората, които статистиката не отчита. Лекция изнесе преподавателката по социология професор Мартин Меспуле от университета в Нант, Франция. "Постепенно във френското общество различните институции си дават сметка, че има големи групи от хора, които не са отчитани чрез различни статистически процедури или изследвания. По време на тази лекция професор Мартин Меспуле постави проблема за ролята на социалните науки в изграждането на категории, които да позволяват да бъдат обхващани всички членове на едно общество."

Защо са нужни социалните науки? Потърсихме за коментар Виктория Янкова от Видин, избрала да се реализира в сферата на социалните науки. Завършила е преди 2 години висшето си образование във Великотърновския университет. Да осигурява подкрепа на хора в нужда, да помага и консултира деца, това привлича Виктория Янкова към професията, която си е избрала:"Завършила съм социална педагогика. Социалната и специална педагогика и като цяло цяло педагогиката е натоварваща психически. Познавам доста хора, които записаха педагогика и такива, които са се върнали и са започнали да работят като учители. Въпросът е да имат желание. Избрах тази специалност, защото ми е интересно- да можеш да помагаш на децата, да се чувстваш полезен на обществото."Райко Савов живее в Речната гара. Каза, че е на 44 години. Няма постоянна работа, не знае нищо за родителите си, няма семейство. Помага на екипажите на туристическите кораби, които акостират при Видин. Иска да работи и сам да си изкарва парите. Иска и жилище- от общинските, защото наемите са ниски и ще може да ги плаща. Мечтите на Райко Савов на пръв поглед изглеждат малки, на за него за всичко."Познават ме, защото аз работим частно на хората. На тия кораби помагам- изхвърлям боклуци. Аз съм добър. Никой не ми помага. Ако ти покажа къде спим, ще се уплашиш. Има някои зли хора, някои лоши, има някои по- добри. Искам да си видя моите родители. Никога не съм ги виждал", разказа Райко Савов за живота  си и се разплака.Опитвал е да получи общинско жилище, но му предлагат в комплекс "Строител", а той не иска да живее там. Добри хора му носят дрехи. За да не мръзне през зимата, живее в защитено жилище в Монтана. Търси постоянна работа:"Искам да работя, търся работа, обаче никой не ме одобрява. Аз искам да работя на тези камиони с боклуци, да товарим боклуци. Аз работя, аз не съм мързелив. Никой не иска да ме вземе на работа."Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Къде намира приложение статистиката

Какво приложение има статистиката и защо са важни данните, които събира и обработва? Поводът да потърсим повече информация по темата е Световният ден на статистиката, който се отбелязва на 20 октомври. Обявен е за такъв през 2010 година с резолюция от Общото събрание на ООН. Този ден трябва да ни напомни и да подчертае нарасналото значение на науката..

публикувано на 21.10.19 в 15:33

Важно ли е да гласуваме на местни избори

На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението..

публикувано на 18.10.19 в 13:27

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40