Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 октомври 2019 година

Правителството днес отпусна още почти 800 млн. лева, за да започне модернизацията на над 54 км от пътя между Видин и Ботевград, в отсечката Видин - Ружинци. Този участък в по-голямата си част ще бъде с габарит на автомагистрала

Поради извършване на планови инспекции на Дунав мост 2 при Видин - Калафат, от днес до 23 октомври се въвежда временна организация на движението на автомобилите. Превозните средства от България към Румъния ще преминават през една от двете ленти на пътното платно.

Депутатите от "БСП за България" ще внесат предложение за създаване на Държавен фонд за развитие на Северозапада по време на обсъждането на Бюджета за следващата година 2020. Предложението е да има инвестиционен фонд, с който приоритетно да се финансират проекти в Северозападна България. Идеята е на гражданска инициатива, а целта е да се спре обезлюдяването в региона. 

84 000 бюлетини ще бъдат отпечатани в община Враца за гласуване за кандидатите за кметове на престоящия на 27 октомври вот. Същото количество ще бъде отпечатано и за избор на общински съветници. 

Община Монтана ще дава годишни стипендии от 2500 лева на студенти по медицина и педагогика, които поемат ангажимент, след завършване на образованието си, да се върнат и да работят в Монтана, съобщиха от местната администрация. Документите за получаване на стипендии ще се приемат в общината до 15 октомври т.г., след това комисия от експерти ще извърши класиране и ще бъдат определени стипендиантите.

Нормална е посещаемостта в училището във Видинския ромски квартал "Нов път". Мълвата за отнемане на деца от училище достигна и други градове в Южна България.

Кулското село Чичил остана без вода от снощи. За това научихме от наш слушател, а причината се оказа планирана дезинфекция, съобщи кметският наместник Пенко Ташев.
Неделно училище се организира в храм "Свети Дух" в град Монтана за първа година. Досега са се записали пет деца.

Архивни снимки и документи за Трети пехотен бдински полк ще бъдат показани в изложба-албум във Видин. Документалната експозиция "Памет за Трети пехотен бдински полк" е създадена от "Държавен архив" Видин. 

Мездренски художници ще покажат свои произведения в обща изложба. Тя ще бъде открита на 10 октомври във фоайето на втори етаж на общинска администрация Мездра. 

Поради планирана дезинфекция на водата във Видин и селата Новоселци, Слана Бара, Акациево, Рупци, Кошава, Гомотарци, Сланотрън, Кутово, Антимово, Покрайна, Иново, Капитановци, водата няма да бъде годна за пиене от 9.00 часа на 12.10.2019 г. (събота) до 17.00 часа на 13.10.2019 г. (неделя). 

В двора на Детска ясла „Здравец“в Бяла Слатина беше открита  нова  детска площадка. Тя е съобразена с възрастта на децата и е оборудвана с игрови съоръжения подходящи за тях.

За пета поредна година Професионална гимназия  "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин се включва активно в европейската седмица на програмирането. Целта е по забавен и интересен за учениците начин да насочи вниманието им към програмирането и цифровата грамотност. Първата работилница ще е в петък с ученици от специалностите компютърна техника и технологии и приложен програмист. Тяхната мисия е да "Да почистим земята". 

Държавен куклен театър Видин ще зарадва малчугaните на Монтана с две постановки през октомври. Представленията са от 11.30 и 12.30ч., уточняват организаторите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва международният детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки"

След четиригодишно прекъсване днес започва 28-то издание на културната проява. Тя ще се проведе в два фестивални дни и с богата съпътстваща програма.  Малките таланти ще меря сили в три раздела: "Музика", "Модерни танци" и "Изобразително изкуство". Близо 500 деца ще разходят лачените си обувки на берковска сцена. В раздел "Музика" ще се..

публикувано на 26.04.24 в 08:36

Увеличиха финансовата помощ за първо и второ новородено дете в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана. Това решиха общинските съветници на редовното си заседание. Увеличението е със 100 лева. Промените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и осиновени деца...

публикувано на 26.04.24 в 08:05

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30