Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аронията- непозната и полезна

Снимка: Радио ВИДИН
14 декара арония отглежда семейството на Илияна Иванова във видинското село Войница. Започнали преди 15 години.


"Семейно произвеждаме арония. Правим сок, сироп, сладка и вино. 3-4 години беше борба да ограмотя хората какво е арония", разказа Илияна Иванова.

Трудности срещат при беритбата, защото няма работна ръка. Няма и пазар на едро за аронията.



ОДК КозлодуйВ "Еко Свят" говорим и за наблюдението на птици от децата от еко-клуба към Общинския детски комплекс /ОДК/ в град Козлодуй, водени от ръководителя Петя Лазарова и Велислава Спасова - еколог в община Козлодуй. Европейските дни на птиците се отбелязват в Козлодуй от 2004 година.


"В Козлодуй успяхме да преброим над 600 индивида от 21 вида, тъй като имахме късмет- водите на Дунав са ниски и наблюдавахме птиците на пясъчната коса на носа на остров Козлодуй", разказа Велислава Спасова.

Най- много бяха кормораните- 300 птици, следвани от 160 речни чайки и зеленоглава патица- 30 индивида.

Всяка година броим мигриращите птици в цяла Европа, данните от всички държави участнички (над 30) се обобщават за континента от международната природозащитна организация BirdLife International. За България координатор е Българско дружество за защита на птиците, което организира мероприятия в 6 града в страната.

При високи мерки за биосигурност, заради навлязлата зараза от заболяването Африканска чума по свинете, стартира новият ловен сезон за дива свиня.  Очаква се ловът да бъде масов, предвид разрешените 3, вместо досегашните 2 дни за групови гонки. След излизане от ловните полета ловците трябва да направят дезинфекция както на високопроходимите си автомобили, така и на обувките си. Това трябва да се направи с цел превенция да не се разпространи още заболяването на територията на България. Колкото повече се спазват тези мерки, толкова по-голям е шансът за изкореняване на болестта, поясниха от министерството на земеделието. Преди ловния сезон ловците са преминали и инструктаж за безопасност при боравене с огнестрелно оръжие. 


"Проведоха се предварително инструктажи, също така много обучения във връзка с болестта Африканска чума по дивата свиня", каза Владислав Антонов- ръководител на лова при Ловно- рибарското сдружение "Миджур" в село Чупрене.

При наблюдение на диво прасе с нетипично поведение ловците трябва да сигнализират в горските стопанства и ветеринарната служба.

Територията на стопанството е около 50 000 хектара, 19 са ловните дружинки с около 600 ловци.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15