Предизборно- подготовка и очаквания

Снимка: Радио ВИДИН, архив

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години. Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници. 


Предизборната кампания вече е в разгара си. Избистрени са и посланията, с които искат да спечелят гласа ни. Каква е тазгодишната кампания за местните избори, отличава ли се от предишните и какъв е залогът? Отговорите потърсихме от политолога в социологическата агенция "Галъп интернешънъл" Светлин Тачев:

"Засега кампанията е положителна. Забелязва се, че кандидатите използват възможността да представят идеи, да направят един истински дебат, в който да засегнат проблемите на населените места. Дори на моменти са вижда подкрепа от едни на други кандидати в техните идеи. Кампанията за първи път, поне според мен, е на ниво позитивизъм, а не на обратното- негативизъм, какъвто видяхме на европейските избори и което до някъде отблъсна избирателите. Смятам и че до края на кампанията тонът ще се запази, дебатите ще се задълбочат, за да могат хората наистина да направят своя избор, тъй като всяко изостряне на тона може да доведе до отблъскване на избиратели. Мисля, че самите кандидати разбират това и го избягват. Самите местни избори имат своята специфика, която е доста по-различна от националните и европейските избори. Изборът на кмет е мажоритарен избор и тук на преден план излиза самата личност, а не партийната принадлежност. От това до голяма степен зависи кой би спечелил, т.е. самите избиратели не гледат толкова партиите, колкото личностите и заради това може да има изненади. Забелязвам, че на тези избори има една оптимизация дори сред партиите- все по-малко кандидати за кмет има, като зад тях застават повече партии, т.е. виждаме голям залог в тези местни избори."  


Светлин Тачев очаква висока избирателна активност на предстоящите избори.

"Твърдите ядра на партиите са наясно за кого биха гласували, дори въпреки т.нар. мажоритарност при този вот. Има обаче един кръг избиратели, които гласуват протестно или не гласуват и смятам, че до голяма степен именно те може да решат изхода от изборите на места. Делението в местните избори не е на ляво и на дясно, не е на либерализъм и консерватизъм, а на това доколко кметът на даденото населено място е свършил своята работа или напротив- гражданите търсят и искат промяна. Смятам, че избирателна активност сега ще бъде по-висока, защото този път има доста пъстър набор от кандидати с качества, с идеи, което покачва заряда хората да отидат да гласуват. За разлика от 2015 година, в момента силите са малко по-изравнени, което би довело до по-интересни избори", смята политологът.

Близо 19 милиона бюлетини ще се отпечатат само за първия тур на местните избори в цялата страна. Около 120 000 от тях са за община Видин, каза за "Посоките на делника" председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Павел Петков и добави:

"Работата на ОИК Видин до момента тече нормално, регистрирали сме партии и коалиции, които искат да участват, регистрирали сме кандидатските листи и кандидатите за кметове, назначихме секционните избирателни комисии (СИК). Остава приемане на бюлетини, окомплектоване на изборните книжа и материали, обучение на СИК, назначаване на застъпници. До момента са постъпили две жалби в ОИК. Те са за заличаване на агитационни материали. Изборният ден ще започне в 7 часа и ще завърши в 20, като ако в 20 часа има все още хора, които желаят да гласуват, в тези секции изборният ден ще бъде удължен с още един час. Искам да напомня, че в нощта преди изборите се сменя часа. От страна на ОИК и общинска администрация Видин ще бъдат взети всички мерки да не се получават струпвания на членове на СИК вечерта след изборите, но това зависи и от работата на самите секционни избирателни комисии. Ако има комисии, които неправилно попълват протоколите, това ще забави със сигурност обработката им при нас. Призовавам комисиите да не бързат, да следят всичко, да внимават какво попълват, за да облекчим както тяхната, така и нашата работа. В момента са образувани 121 избирателни секции в община Видин. Тече срокът за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия. В сравнение с предишни избори, две от секциите на територията на община Видин са преместени, това са секции 63 и 64, които преди бяха в сградата на РЗИ, а сега ще бъдат в сградата на Детска градина "Зорница". Въпреки ремонтите в СУ "Цар Симеон Велики", секциите там си остават."

Утре, 12 октомври, изтича срокът, в който може да се подаде заявка в Общината за дописване в избирателните списъци по настоящ адрес, както и за образуване на подвижна избирателна секция. В нея могат да гласуват хората, които нямат възможност да се придвижат до изборните места. Урната ще бъде донесена на 27 октомври от специално назначена комисия до дома на трудноподвижните хора.

"При условие, че има назначени подвижни избирателни комисии, хора, които са изпуснали срока от 12 октомври, ще могат до 21 октомври да подадат заявление, за да бъдат включени в списъците за гласуване с подвижна избирателна кутия. Трябва да се има предвид и принципът на уседналост- право да гласуват в даденото населено място имат само хора, които са живели там най-малко 6 месеца преди изборния ден. Тъй като и срокът за вписване за гласуване по настоящ адрес изтича на 12 октомври, което е събота, в Община Видин ще има дежурни служители от 9 до 17 часа", допълни Павел Петков.

Повече за предизборната кампания, бюлетините, правилата за гласуване и какво е мнението на видинчани, можете да чуете в прикачения звуков файл.
Вижте още

Алексей Александров, кмет на Винище: "Човек постига целите си, ако е деен и хората му вярват"

Дойдох от Монтана в родното село на баба ми и дядо ми и останах. Хората ме избраха за кмет, и така вече 7 мандата, започна разказа си кметът на Винище, Алексей Александров: "Обичам това място и правя всичко по силите си за възраждането му, макар че не винаги е лесно. В началото ентусиазмът ми бе много по-голям, защото бях млад и мислех, че няма..

публикувано на 15.11.19 в 17:15

Рецептата да бъдем успешни и щастливи

В края на всяка година правим равносметка дали сме успели да постигнем това, което сме си поставили за цел или не. Успешни и щастливи ли сме и как да го постигнем? Понякога отговорите могат да ни   доведат до депресивни състояния или точно обратното - към мотивация за позитивна промяна. Как да се свържем със своето щастие, за да бъдем успешни-..

публикувано на 14.11.19 в 11:54

Расте броят на училищните психолози- подобрява ли се дисциплината в клас

Преди дни от Министерство на образованието и науката обявиха, че двойно се е увеличил броя на училищните психолози и педагогически съветници в страната за последните две години. Това съобщи заместник- министърът на образованието Деница Сачева , по време на Международната конференция "Допълваща и алтернативна комуникация". Тя допълни, че всичко това..

публикувано на 13.11.19 в 12:39

30 години след 10 ноември- докъде я докарахме?

Изминаха 30 години от падането на Берлинската стена и свалянето на Тодор Живков от власт- събития, които промениха страната ни, Европа и света. Това е началото на така наречения "преход" в България.  Какво спечелихме и какво изгубихме три десетилетия след началото на промените в държавното устройство на страната? "Преходът приключи някъде..

публикувано на 12.11.19 в 15:14

300 машини ще чистят снега в Северозапада

Готовността за зимно поддържане на пътищата беше обсъдена на заседания в областните администрации в Северозапада в началото на месеца. Институциите- пожарната служба, спешна помощ и други отчитат, че имат готовност да реагират при усложнена зимна обстановка. Каква готовност имат Общините?  "Крайно съм недоволен... По принцип винаги ни изненадва..

публикувано на 11.11.19 в 13:55

Жители на Дъбравка: "Младите трябва да имат реални стимули, за да се върнат по селата"

"Преди години имаше две постановления на Министерски съвет, които бяха насочени към младите хора. По това време също имаше един период на обезлюдяване на граничните райони и правителството търсеше начини за връщането на младите хора по селата. И наистина тогава се получи, но бяха дадени и много преференции. Тук имахме в стопанския двор над 1000..

публикувано на 08.11.19 в 16:00

Българинът между модата и традицията

Модерен или традиционалист е българинът? Според изследване на Галъп интернешанъл българинът остава близо до традицията. Обществото ни проявява редица традиционалистки навици. Връзката на българина със земята остава валидна, повече от половин век след форсираната урбанизация и индустриализация. Личат разликите в поколенията и жизнената перспектива...

публикувано на 07.11.19 в 14:15