Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 октомври 2019 година

Снимка: Радио Видин

С официална церемония във Видин бе открита Пречиствателната станция за отпадни води. Инвестицията е за близо 20 милиона лева и е един от най-мащабните, които се реализират в Общината по Оперативна програма "Околна среда". Средствата са предоставени от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет на Република България. 580 хиляди лева е собственото финансиране на Общината. Това е втората фаза на проект, осъществен предишни години, отбеляза вицепремиерът Томислав Дончев, който бе гост на церемонията и допълни, че през 2023 година градът ще има бърза връзка със София.Според заместник- кмета Цветан Асенов, съоръжението е най-модерното в страната. За откриването на обекта от Община Видин обявиха Ден на отворени врати.

Шест подвижни избирателни секции ще има в община Видин на предстоящите на 27 октомври местни избори. Днес се състояха  консултациите за определяне състава на комисиите. Партия ВОЛЯ се отказа от свои представители. За реда на гласуването в подвижните кутии ще следят представители на останалите четири парламентарно-представени партии- ГЕРБ, БСП за България, "Обединени патриоти" и ДПС. 


В Белоградчик стартираха строително- монтажните дейности по проекта "Изпълнение на мерки за повишаване енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради", финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020". Поставени са скелетата на първите три сгради, разположени на централната улица "Княз Борис I".


Безплатна профилактика на зрението и слуха започна в детските градини в община Видин. Инициативата е на Лайънс клуб Видин и стартира от днес, а първите прегледи са предназначени за децата от първа група. 


Надзорният съвет на здравната каса одобри сензорите за измерване на кръвната захар за пациентите до 18 години да бъдат включени в списъка за реимбурсиране. Това съобщи президентът на "Лайънс клуб" Видин Мартин ПетровИнициативата ще продължи с обучение на медицинските специалисти в учебните заведения, които да имат квалификация за работа с децата с диабет тип 1.

Специализираната извънболнична клиника за психотерапия и лечение на зависимости "Канчелов" днес отпразнува 3 години от основаването си във Видин. Освен зависими към наркотични вещества, в клиниката търсят помощ и пациенти с алкохолна и хазартна зависимост, както и с психологични и психични проблеми.

Образователното турне "Знам.бе" стартира от днес във видинската професионална Гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". Мисията е да се предоставят актуални за времето подходи и инструменти за учене, съобразени с интересите на младите хора. Ще бъдат посетени 30 училища в различни градове на България, като следващата спирка на инициативата е 15 октомври в Монтана, а след това и Враца на 16-ти.

Видинчани се помолиха за здраве на ПетковденПразничният ден събра жителите на Крайдунавския град пред църквата "Света Петка".

Празник на града отбелязват във Вълчедръм. Днес, 14 октовмри - Петковден е ден и на храма "Света Параскева". Празнува и Професионална гимназия "Димитър Маринов", която навършва 75 години.

С обновена църква и курбан отбелязаха Петковден и във врачанското село Власатица. Десетки жители и гости се събраха в обновената църква "Св. Параскева".

За пета поредна година музикалната образователна програма "Фортисимо в клас" ще гостува във Видин. Новаторският метод на работа е на цигуларя Хари Ешкенази и дава възможност професионални музиканти да влязат в часовете по музика, за да запознаят учениците с основните музикални инструмента във филхармоничния оркестър. Тазгодишната платформа стартира от Враца на 9 октомври.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Панорама на образованието 2024

Снимката на 14 май 2024 година

" Панорама на средното образование ", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин.  На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  България няма..

публикувано на 14.05.24 в 18:00

12-токласниците от Монтана избират матурата по английски

Само един дванадесетокласник от област Монтана ще се яви на матура по химия и опазване на околната среда. Най-много са желаещите за английски език. По физика за втора поредна година няма кандидати. 805 зрелостници са подали документи да се явят на матура по български език и литература в област Монтана. Спрямо миналата година броят им се запазва...

публикувано на 14.05.24 в 16:29

Мъж отвлече 19-годишно момиче във врачанско село

34 -годишен жител на Търнак е привлечен като обвиняем за отвличане, причиняване на средна телесна повреда и противозаконно лишаване от свобода на млада жена в Бяла Слатина, съобщават от прокуратурата.  Той е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор.  Действията по разследване на образуваното досъдебно производство се водят под..

публикувано на 14.05.24 в 15:56
Победителите в в областното състезание на Младежките противопожарни отряди- „Млад огнеборец”

Учениците от СУ "Петко Рачов Славейков" с първо място в състезанието "Млад огнеборец"

Отборът на средно училище "Петко Рачов Славейков" във Видин спечели първо място в областното състезание на Младежките противопожарни отряди- „Млад огнеборец”.   Надпреварата се проведе на стадион "Георги Бенковски". В нея взеха участие 8 отбора от общините Видин, Кула и Белоградчик.  Директорът на Пожарната във Видин комисар Стилиян Пешев..

публикувано на 14.05.24 в 15:07

Ръст на заболелите от варицела в Монтанско

За 39 болни от варицела информират от Регионалната здравна инспекция в Монтана за миналата седмица.  Спрямо предходната се забелязва ръст със 17 случая.  Със скарлатина са двама.  Двама са регистрираните болни от коклюш миналата седмица. Това са 10 годишни момчетата близнаци. Двама са били с това заболяване и седмица по-рано.  От хигиенната инспекция..

публикувано на 14.05.24 в 14:02

"Бюро по труда" организира информационна шатра във Видин

Информационно събитие, насрочено за утрешния 15 май, организира местната дирекция "Бюро по труда" във Видин. Поводът е 34-тата годишнина от създаването на "Агенцията по заетостта". На площад "Бдинци" от 10 часа ще бъде обособена шатра пред входа на дирекцията.  Всички граждани и търсещи работа лица ще бъдат информирани за стартиране на..

публикувано на 14.05.24 в 11:47

Заловиха пиян шофьор в Дреновец

За срок до 24 часа е задържан 39-годишен от Дреновец, а причината - шофиране след употреба на алкохол, съобщават органите на реда във Видин. При проверка на лекия автобомил, който е с видинска регистрация, малко преди полунощ на 14 май, е установено, че водачът е с 1.84 промила. Мъжът дал и кръвна проба за изследване във ФСМП-Белоградчик.  По..

публикувано на 14.05.24 в 10:18