Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада. Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и съдейства за съживяване на икономиката, укрепване на човешките ресурси и развитие на инфраструктурата в региони като Северозападния, които значително изостават от стандарта не само на ЕС, но и на останалата част на България. Статистиката сочи, че инвестициите в Южна България са осем пъти повече отколкото в Северна. Програмата обаче, въпреки че е готова от 2015 година, все още не е обезпечена с финансов ресурс


"Разбира се, че трябва да има такава Програма. Тук няма никакви инвестиции от години. Правителството трябва да насочва инвеститори, те иначе няма да дойдат тук. Кметът нищо не може да направи без да има държавна политика за това... Северозапада го "развиват" само предизборно... Омръзна ми от празни приказки и голи обещания, до няколко месеца не се ли вземат реални мерки и видими действия, пишете Северозапада загинал. Тези, от които зависи развитието на този регион, витаят в облаците и идеята си нямат за проблемите на хората, които живеят тука. Явно нямат икономически изгоди и заради тази тяхна алчност обричат региона на гибел", споделиха слушатели на Радио ВИДИН.


Жители на Монтана обявиха преди дни, че застават зад Национална гражданска инициатива, чиято основна цел е в бюджета за следващата година да бъде създаден Държавен инвестиционен фонд Северозапад. Председателят на организацията обясни, че подобен ход би подпомогнал преодоляването на някои от най-наболелите проблеми в региона и особено на демографската криза.


"Регионалните различия в България се задълбочават. В някои региони те се превръщат и в опасност за националната сигурност", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с Инициативния комитет.


"Предложенията на гражданската инициатива за Северозападна България ще станат наши предложения по време на обсъждането на бюджета за 2020 г., включително с фонда, който те предлагат, с конкретните мерки, които да изпълни той. Ще отстояваме техните искания в зала", категорична бе Нинова.


Бившият народен представител от Монтана и председател на 39-ото Народно събрание доц. Борислав Великов от години е радетел за Целенасочена инвестиционна програма за изоставащите региони. Наскоро сподели още една подобна идея - да се обмисли създаването на статут на "защитена община".


"Тази идея възникна, когато бяхме в малката община Георги Дамяново, където хората са много притеснени поради липсата на транспорт, няма улично осветление - изобщо, като че ли сме в 19 век. Поне част от тези проблеми могат да бъдат решени при една защита от страна на държавата за такива малки общини. В момента изготвяме писмо до Бойко Борисов, Цвета Караянчева, Асоциацията на общините в България с предложение да се състави работна група, която да подготви законодателни решения и да се определят съответните критерии, за да се даде такъв статут. След това да се определи допълнително финансиране. Това би спомогнало тези общини и хората в тях да не се чувстват абсолютно изоставени и да умират без никаква грижа. Продължавам да смятам и че би било по-полезно да има и Целенасочена програма за изоставащите региони. Но ако приемем, че за една такава програма трябват поне 500 млн. лева, то за "защитени общини" и 5 млн. лева биха свършили работа. Дано това се възприеме, защото ще бъде полезно за хората. За Целенасочената програма явно няма политическа воля и за това не е излишно да се напомня за нея от време на време."


Сред основните причини Северна България да изостава в развитието си от Южна е инфраструктурата - в южната част на страната вече са изградени три магистрали, а в северната - нито една. Това отблъсква инвеститорите, а и спомага за негативните демографски процеси. По тази причина един от основните проекти, на които се възлагат големи надежди е скоростният път Видин-Ботевград, който ще свърже Северозапада със столицата, ще подобри бизнесклимата и ще облекчи пътуването от Дунав мост 2 до София и южната граница. Премиерът Бойко Борисов в последните дни нееднократно подчерта, че други инфраструктурни проекти в страната няма да бъдат започвани, докато не се довършат магистрала "Хемус" и пътят на Северозапада.


"Там също като вас хората искат и да пътуват, и да живеят в такива условия", заяви в Стара Загора премиерът.


По-добър бизнес климат, инфраструктура и работни места, обеща вчера и вицепремиерът Томислав Дончев, който бе във Видин, за да открие новата пречиствателна станция на града:


"Следващите три години най-голямата тема ще е пътната свързаност със София и ако всичко върви както е планирано, до 2023 година Видин трябва да има бърза връзка със столичния град. Десетилетия планирано, мечтано, отлагано- парите са заделени, голяма част от подготвителната работа е свършена- оттук нататък важното е без забавяне строителите да си свършат работата. Ние дължим на българския Север същото, което направихме на юг. Когато новите пътища са факт, това не само е шанс човек по-лесно, безопасно и бързо да се придвижва, както показва опитът на юг, ще има директно отражение върху качеството на живот и икономическото развитие."


Ще стане ли Северозападът по-добро и сигурно място за живот, предстои да видим...


Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

30 години след 10 ноември- докъде я докарахме?

Изминаха 30 години от падането на Берлинската стена и свалянето на Тодор Живков от власт- събития, които промениха страната ни, Европа и света. Това е началото на така наречения "преход" в България.  Какво спечелихме и какво изгубихме три десетилетия след началото на промените в държавното устройство на страната? "Преходът приключи някъде..

публикувано на 12.11.19 в 15:14

300 машини ще чистят снега в Северозапада

Готовността за зимно поддържане на пътищата беше обсъдена на заседания в областните администрации в Северозапада в началото на месеца. Институциите- пожарната служба, спешна помощ и други отчитат, че имат готовност да реагират при усложнена зимна обстановка. Каква готовност имат Общините?  "Крайно съм недоволен... По принцип винаги ни изненадва..

публикувано на 11.11.19 в 13:55

Жители на Дъбравка: "Младите трябва да имат реални стимули, за да се върнат по селата"

"Преди години имаше две постановления на Министерски съвет, които бяха насочени към младите хора. По това време също имаше един период на обезлюдяване на граничните райони и правителството търсеше начини за връщането на младите хора по селата. И наистина тогава се получи, но бяха дадени и много преференции. Тук имахме в стопанския двор над 1000..

публикувано на 08.11.19 в 16:00

Българинът между модата и традицията

Модерен или традиционалист е българинът? Според изследване на Галъп интернешанъл българинът остава близо до традицията. Обществото ни проявява редица традиционалистки навици. Връзката на българина със земята остава валидна, повече от половин век след форсираната урбанизация и индустриализация. Личат разликите в поколенията и жизнената перспектива...

публикувано на 07.11.19 в 14:15

Правителството с нови идеи за подобряване живота на възрастните хора

Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България е публикувана в интернет за обществено обсъждане, а неин вносител е Министерството на труда и социалната политика. Мерките в нея ще бъдат финансирани от бюджетите на компетентните ведомства. Така например Министерство на културата ще предоставя финансов ресурс на отделните..

публикувано на 06.11.19 в 12:53

Избори и... изводи

Местни избори '2019 вече са в историята. Резултатите показват, че управляващата партия ГЕРБ загуби няколко областни града спрямо вота преди четири години, но запази увереното си предимство пред останалите политически формации, като добави редица по-малки общини и кметства. Видин е едно от изключенията- тук кметското място спечели местна дясна..

публикувано на 05.11.19 в 16:34

Димитранка Каменова: "Ще работим за бъдещето на нашите деца!"

Нов кмет ще има община Берковица. Това е бившият кмет на града Димитранка Каменова от ГЕРБ, която беше близо до победа още на първи тур на местните избори.  В "Посоките на делника" Каменова коментира, че общината е била в застой през последните 4 години:  "Тази подкрепа беше очаквана, защото през тези 4 години хората искаха промяна в..

публикувано на 04.11.19 в 12:10