Кръгла маса за здравето на детските зъби се проведе във Видин

3
Д-р Николай Шарков /вляво/ представи Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата.
Снимка: Радио Видин

Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата до 18 години бе представена на кръгла маса във Видин. Специално внимание бе обърнато на кампанията за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8 години, която се провежда в цялата страна. Около 4 000 деца от област Видин попадат в тази възрастова група, каза председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. Той обясни, че силантите значително намаляват риска от развитие на кариеси:

"Целта ни е да ограничим кариеса, защото, ограничавайки кариеса, ние ликвидираме и други заболявания в устната кухина - заболявания на венците, заболявания на зъбодържащия апарат. Това е основна задача, защото статистическите данни, събрани преди 9 години, тоест една година след стартиране на програмата, говорят, че здравето на българските деца до 18 години не е добро."

Близо 1 800 деца са обхванати досега от кампаниите по силанизиране, което представлява около 10% от децата в тази възрастова група в област Видин.

В настоящата кампания участват 7 лекари по дентална медицина, обясни координаторът на програмата за региона д-р Пролетка Ангелова:

"Тази година броят на колегите не е голям, но мисля, че имаме възможност да обхванем всички деца. В кампанията участваме аз - д-р Ангелова, д-р Татяна Тошева, д-р Мариана Панова, д-р Вяра Младенова, д-р Ралица Миланова, която работи и в Белоградчик, д-р Анна Атанасова и д-р Адриана Любова. Не сме много, 7 човека сме тази година, но ако има желаещи, винаги можем да отделим време. Програмата работи много добре, резултатите са много добри и, който има желание, го съветвам да се възползва."

Поставянето на силанти се извършва след предварително записване при лекарите по дентална медицина, участващи в програмата. Кампанията продължава до края на ноември.


Галерия

Вижте още

Катастрофа затвори прохода Петрохан

Катастрофа между два леки автомобила затвори пътя през прохода Петрохан над село Бързия. По информация на дежурния "Пътно управление" в Монтана, част от пътуващите са транспортирани за лечение в Многопрофилната болница за активно лечение в Берковица, като предстои разрязване на единия автомобил за изваждане на още един пострадал пътник. На този етап..

публикувано на 17.11.19 в 16:39

Повишават мощността на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

От 10:35 часа днес започна повишаването на мощността на пети блок на АЕЦ “Козлодуй”, която вчера, временно бе ограничена до 50%.  Натоварването на блока се извършва поетапно, съгласно изискванията на технологичния регламент и ще продължи до достигане на 100% мощност. Направени са всички необходими проверки, с които е потвърдена работоспособността на..

публикувано на 17.11.19 в 14:33

Отбелязваме Световния ден за възпоменание на загиналите при пътнотранспортни произшествия

Тазгодишният ден за възпоменание на загиналите при пътнотранспортни произшествия се отбелязва с мотото "Животът не е резервна част". Световният ден за възпоменание се отбелязва от 2005 година, с решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации. Ежегодно във всяка трета неделя от месец ноември се почита паметта на загиналите  в..

публикувано на 17.11.19 в 12:52

Жена е ранена след катастрофа край село Сираково

Шофьор от Видин катастрофира тежко край врачанското село Сираково, съобщават от полицията в града под Околчица. Инцидентът е станал вчера сутринта. При навлизане в десен завой собственикът и водач на автомобил от крайдунавския град е на 58 години и е напусал пътното платно, след което се блъснал в железобетонен електрически стълб. При инцидента е..

публикувано на 17.11.19 в 12:39

Не е ясно бъдещето на проекта за ски зона край Чупрене

Не е ясно бъдещето на проекта за изграждането на ски зона край село Чупрене, каза кметът на общината  Анжело Добричов . По думите му има още много работа, докато се стигне до практическата реализация на този проект. "Все още ми е трудно да говоря за проекта за ски зоната, защото не съм се запознал докъде са стигнали нещата. Ние като..

публикувано на 17.11.19 в 09:48
Ваня Григорова

Синдикатите поискаха среща за болничните

Ръководствата на синдикатите поискаха извънредна среща с премиера Бойко Борисов , по повод решението на управляващите първият ден от отпускът по болест да е за сметка на служителя и да не се плаща нито от работодателя, нито от държавата. Ако бъде приета, новата мярка трябва да влезе в сила от 1 януари. Решението коментира Ваня Григорова , икономически..

публикувано на 17.11.19 в 09:12

Община Враца ще отбележи Световния ден на недоносените деца

Сградата на Общинската администрация във Враца ще грейне в лилаво тази вечер. Акцията е в знак на солидарност със Световния ден на недоносените деца, който се отбелязва на 17 ноември. Местната администрация подкрепя този ден съвместно с фондация "Нашите недоносени деца", съобщават от управата на града.  Между 19.00 и 19.30 часа тази вечер фасадата..

публикувано на 17.11.19 в 08:57