Важно ли е да гласуваме на местни избори

Снимка: Радио Видин Архив


На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението на взетите  решения.

Броени дни преди вота видинчани споделят, че да се гласува за местна власт е важно. Но мнозина добавят, че самите те все още не знаят дали ще упражнят правото си на глас на 27 октомври. Някои казват, че не са припознали своя кандидат, други не вярват, че с гласа си ще променят нещо. Все пак има и такива, за които няма съмнение, че това е пътят към по-доброто бъдеще:

"Важно е, но да има човек, който иска Видин да стане Видин, който беше... Младите хора не гласуват, нямат интерес, повече такива възрастни като нас... Всички кметове, които се избират не милеят за Видин, защото Видин пропадна...
Трудно е да избере човек, почти всички си дублират програмите. Лошото е, че всички обещават, никой не изпълнява. А дали ще гласувам, все още се чудя. Трябва да се гласува, въпреки че като гледам новините, информацията от различните партии, всички обещават, всичко ще направят, лошото е, че не правим рекапитулация накрая на мандата, за да видим, че ако изпълнят 1/4, е добре дошло...
Много е важно и по-важно е за кого. Защото ето спи народът, после пита защо ми е така...Ако искаме да не пропаднем съвсем, би трябвало всички да гласуват... И аз няма да ходя. Вече не е важно, защото както виждам, със смяната на всеки кмет е все едно и също, не става добро за живеене, за съжаление. Не смятам, че може да се промени нещо..."Гласуването на избори е един от начините избирателите да участват в управлението, обясни политологът от "Галъп интернешънъл" Яница Петкова:


"Винаги е важно да се гласува, все пак това е право, от чието упражняване зависи начинът, по който желаем да се управляват нашите общини, нашата държава и дори Съюзът, от който сме част. Няма как да не гласуваме и да очакваме нашите интереси да бъдат представлявани, тоест по този начин ние изразяваме какво искаме и какво не искаме да се случи...Важно е да се упражни избор, независимо какъв, всеки сам решава за себе си дали да е за "по-малкото зло", дали го вижда като зло или като добро, но важно е да се изрази тази позиция, независимо по какъв начин. Това е нашето участие в процеса по управление на една държава, един от начините да се включим като общество. Конкретно за тези местни избори всяка една общност решава как да бъдат разпределяни нейните средства за следващите години и на кои хора да разчита, и на кои не... Българският Северозапад е един регион, в който има дълбоки проблеми и в който също ще има интерес към резултата от изборния процес. Възможно е да се очаква по-висока активност и поради по-високата ангажираност на самите участници в състезанието за местния вот, които поне по мои наблюдения показват сериозна ангажираност по места."


Решаваща ще бъде ролята на предизборната кампания, която провеждат участниците. Кампания само в интернет не може да се очаква да доведе до желания успех, обясни политологът:


"Непосредствено преди всеки избори интересът на избирателите леко се засилва, което най-вече е продиктувано от кампаниите, които провеждат партиите по места и от различни проблеми, които са забравени, а пък се повдигат непосредствено преди изборите в обществения дебат. Въпреки всичко тези избори не показват някакво изключение по отношение на самия интерес. Кампания единствено в интернет на този етап няма да има такъв успех, какъвто се очаква. Голяма част от всички жители на България и на Европа са постоянно в социалните мрежи, но и голяма част специално тук, у нас, не са. Тоест необходима е кампания, която среща избирателя с политически представители, за да се обсъдят наистина проблемите..."

В България интересът към участие в избори е един от най-слабите в Европа. Огромен проблем представлява апатията сред младите хора, добави политологът:


"В целия западен свят се наблюдава през последните години все по-сериозно отдръпване на избирателите от участие в изборите. Тоест криза на демокрацията, партиите не представляват интереса на гражданите, гражданите не се чувстват представлявани от тях...Но в България конкретно интересът към участие в изборите е един от слабите в Европа, огромен проблем е участието на младежите, което също е едно от най-ниските на нашия континент и е проблем, защото тези млади хора, които не гласуват сега, след няколко поредни избора започват да не гласуват по принцип."


Според политолога причина е липсата на интерес у младите към политиката изобщо, както и мисленето, че нищо не зависи от тях и изборите няма да доведат до никакъв резултат. Необходим е широк обществен дебат, в противен случай доверието ще продължи да пада и все по-малко хора ще отиват до урните. Чуйте повече в звуковия файл.Вижте още

Алексей Александров, кмет на Винище: "Човек постига целите си, ако е деен и хората му вярват"

Дойдох от Монтана в родното село на баба ми и дядо ми и останах. Хората ме избраха за кмет, и така вече 7 мандата, започна разказа си кметът на Винище, Алексей Александров: "Обичам това място и правя всичко по силите си за възраждането му, макар че не винаги е лесно. В началото ентусиазмът ми бе много по-голям, защото бях млад и мислех, че няма..

публикувано на 15.11.19 в 17:15

Рецептата да бъдем успешни и щастливи

В края на всяка година правим равносметка дали сме успели да постигнем това, което сме си поставили за цел или не. Успешни и щастливи ли сме и как да го постигнем? Понякога отговорите могат да ни   доведат до депресивни състояния или точно обратното - към мотивация за позитивна промяна. Как да се свържем със своето щастие, за да бъдем успешни-..

публикувано на 14.11.19 в 11:54

Расте броят на училищните психолози- подобрява ли се дисциплината в клас

Преди дни от Министерство на образованието и науката обявиха, че двойно се е увеличил броя на училищните психолози и педагогически съветници в страната за последните две години. Това съобщи заместник- министърът на образованието Деница Сачева , по време на Международната конференция "Допълваща и алтернативна комуникация". Тя допълни, че всичко това..

публикувано на 13.11.19 в 12:39

30 години след 10 ноември- докъде я докарахме?

Изминаха 30 години от падането на Берлинската стена и свалянето на Тодор Живков от власт- събития, които промениха страната ни, Европа и света. Това е началото на така наречения "преход" в България.  Какво спечелихме и какво изгубихме три десетилетия след началото на промените в държавното устройство на страната? "Преходът приключи някъде..

публикувано на 12.11.19 в 15:14

300 машини ще чистят снега в Северозапада

Готовността за зимно поддържане на пътищата беше обсъдена на заседания в областните администрации в Северозапада в началото на месеца. Институциите- пожарната служба, спешна помощ и други отчитат, че имат готовност да реагират при усложнена зимна обстановка. Каква готовност имат Общините?  "Крайно съм недоволен... По принцип винаги ни изненадва..

публикувано на 11.11.19 в 13:55

Жители на Дъбравка: "Младите трябва да имат реални стимули, за да се върнат по селата"

"Преди години имаше две постановления на Министерски съвет, които бяха насочени към младите хора. По това време също имаше един период на обезлюдяване на граничните райони и правителството търсеше начини за връщането на младите хора по селата. И наистина тогава се получи, но бяха дадени и много преференции. Тук имахме в стопанския двор над 1000..

публикувано на 08.11.19 в 16:00

Българинът между модата и традицията

Модерен или традиционалист е българинът? Според изследване на Галъп интернешанъл българинът остава близо до традицията. Обществото ни проявява редица традиционалистки навици. Връзката на българина със земята остава валидна, повече от половин век след форсираната урбанизация и индустриализация. Личат разликите в поколенията и жизнената перспектива...

публикувано на 07.11.19 в 14:15