Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Важно ли е да гласуваме на местни избори

Снимка: Радио Видин Архив


На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението на взетите  решения.

Броени дни преди вота видинчани споделят, че да се гласува за местна власт е важно. Но мнозина добавят, че самите те все още не знаят дали ще упражнят правото си на глас на 27 октомври. Някои казват, че не са припознали своя кандидат, други не вярват, че с гласа си ще променят нещо. Все пак има и такива, за които няма съмнение, че това е пътят към по-доброто бъдеще:

"Важно е, но да има човек, който иска Видин да стане Видин, който беше... Младите хора не гласуват, нямат интерес, повече такива възрастни като нас... Всички кметове, които се избират не милеят за Видин, защото Видин пропадна...
Трудно е да избере човек, почти всички си дублират програмите. Лошото е, че всички обещават, никой не изпълнява. А дали ще гласувам, все още се чудя. Трябва да се гласува, въпреки че като гледам новините, информацията от различните партии, всички обещават, всичко ще направят, лошото е, че не правим рекапитулация накрая на мандата, за да видим, че ако изпълнят 1/4, е добре дошло...
Много е важно и по-важно е за кого. Защото ето спи народът, после пита защо ми е така...Ако искаме да не пропаднем съвсем, би трябвало всички да гласуват... И аз няма да ходя. Вече не е важно, защото както виждам, със смяната на всеки кмет е все едно и също, не става добро за живеене, за съжаление. Не смятам, че може да се промени нещо..."



Гласуването на избори е един от начините избирателите да участват в управлението, обясни политологът от "Галъп интернешънъл" Яница Петкова:


"Винаги е важно да се гласува, все пак това е право, от чието упражняване зависи начинът, по който желаем да се управляват нашите общини, нашата държава и дори Съюзът, от който сме част. Няма как да не гласуваме и да очакваме нашите интереси да бъдат представлявани, тоест по този начин ние изразяваме какво искаме и какво не искаме да се случи...Важно е да се упражни избор, независимо какъв, всеки сам решава за себе си дали да е за "по-малкото зло", дали го вижда като зло или като добро, но важно е да се изрази тази позиция, независимо по какъв начин. Това е нашето участие в процеса по управление на една държава, един от начините да се включим като общество. Конкретно за тези местни избори всяка една общност решава как да бъдат разпределяни нейните средства за следващите години и на кои хора да разчита, и на кои не... Българският Северозапад е един регион, в който има дълбоки проблеми и в който също ще има интерес към резултата от изборния процес. Възможно е да се очаква по-висока активност и поради по-високата ангажираност на самите участници в състезанието за местния вот, които поне по мои наблюдения показват сериозна ангажираност по места."


Решаваща ще бъде ролята на предизборната кампания, която провеждат участниците. Кампания само в интернет не може да се очаква да доведе до желания успех, обясни политологът:


"Непосредствено преди всеки избори интересът на избирателите леко се засилва, което най-вече е продиктувано от кампаниите, които провеждат партиите по места и от различни проблеми, които са забравени, а пък се повдигат непосредствено преди изборите в обществения дебат. Въпреки всичко тези избори не показват някакво изключение по отношение на самия интерес. Кампания единствено в интернет на този етап няма да има такъв успех, какъвто се очаква. Голяма част от всички жители на България и на Европа са постоянно в социалните мрежи, но и голяма част специално тук, у нас, не са. Тоест необходима е кампания, която среща избирателя с политически представители, за да се обсъдят наистина проблемите..."

В България интересът към участие в избори е един от най-слабите в Европа. Огромен проблем представлява апатията сред младите хора, добави политологът:


"В целия западен свят се наблюдава през последните години все по-сериозно отдръпване на избирателите от участие в изборите. Тоест криза на демокрацията, партиите не представляват интереса на гражданите, гражданите не се чувстват представлявани от тях...Но в България конкретно интересът към участие в изборите е един от слабите в Европа, огромен проблем е участието на младежите, което също е едно от най-ниските на нашия континент и е проблем, защото тези млади хора, които не гласуват сега, след няколко поредни избора започват да не гласуват по принцип."


Според политолога причина е липсата на интерес у младите към политиката изобщо, както и мисленето, че нищо не зависи от тях и изборите няма да доведат до никакъв резултат. Необходим е широк обществен дебат, в противен случай доверието ще продължи да пада и все по-малко хора ще отиват до урните. 



Чуйте повече в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21