Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 21 секции могат да гласуват жителите на община Белоградчик

Снимка: Община Белоградчик

Четирима са кандидатите за стола на градоначалника в Белоградчик на местните избори на 27 октомври. Тази година в нито едно село от общината няма да се избира кмет. 5512 са гласоподавателите по списък. 13 са местата за общински съветници в общината. За тях ще се борят кандидати от 6 листи. Две от политическите партии и коалиции не издигат кандидат за кмет, а само предлагат кандидати за общински съветници. 21 са избирателните секции на територията на общината. 157 членове ще обслужват тези секции в изборния ден. В пет от секциите комисиите се състоят от 9 членове, а в останалите 16 секции те са седем. В пет секции ще гласуват жителите на две села. В с. Вещица ще гласува и с. Струин дол. В Чифлик – и Пролазница. В с. Върба – и жителите на с. Сливовник и в с. Стакевци – жителите и на с. Кричимир. Хората от тези села ще се извозват по график до урните за гласуване. 

Служба ГРАО и Информационният център в общината, както и паспорната служба в РУ на полицията ще работят по време на изборния ден до затваряне на секциите, за да могат да обслужват при нужда гласоподавателите. Подвижната избирателна секция ще бъде позиционирана в Младежкия дом. Членовете й ще обходят домовете на подалите заявления за глсуване хора с увреждания по график, който ще изготвят с Решение. До момента са осигурени всички необходими изборни книжа. 

През изминалата седмица членовете на СИК преминаха и обучение, на което бяха запознати с новостите при гласуването на местния вот. Особено внимание беше обърнато на броенето на бюлетините, на преференциите и на попълването на Протокола от избора.  Също така общината ще осигури транспорт за извозване на членовете на СИК до ОИК в края на изборния ден. В съботния ден, заедно с документацията за секционните избирателни комисии, ще бъдат доставени и бюлетините директно от областния град. Вече се подготвят и местата, където ще има секции. През тази седмица кандидатите за кмет на общината провеждат своите заключителни събрания До момента предизборната кампания протича спокойно и толерантно.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30