Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 25 октомври 2019 година

Състезание за хора с увреждания развива умения и създава приятелства

14
Снимка: Радио Видин

Отборът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация"- гр. Видин се представи успешно на VII- мото международно спортно състезание за хора с увреждания между  България и Сърбия. Състезанието е традиционно, като домакинството си разменят Видин и Зайчар. Тази година се проведе в спортен комплекс на открито в сръбския град.


Организатори на спортното мероприятие са Центърът за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" и сръбските партньори от гр. Зайчар- сдружение "Добро дърво"  и Червен кръст.


Състезанието е възможност да се покажат способности, но също е и повод за нови приятелства, каза при откриването Емилия Йосифова, председател на фондация "Подкрепа за реализация":


"Радвам се, че за пореден път сме се събрали заедно, за да премерим сили, за да покажем талант, да покажем успехи и да споделим приятелството си и да подкрепим сътрудничеството ни напред в бъдещето. Седмото поредно състезание за нас поставя ново начало, защото досега силите ни са изравнени. Отборните ни победи са равни, така че състезанието ще покаже кой ще продължи напред с водеща позиция…Благодаря ви, че ще прекараме един прекрасен ден, в който освен състезание и съревнование, ще има много приятелство. Поздравявам всички, пожелавам на всички много успехи и нека най-добрите победят."


Важно е да покажем, че сме приятели и можем всичко, каза председателят на червения кръст в Зайчар Иванка Йович:


"В началото желая добре дошли на нашите гости и на нашите приятели. Както вече стана на въпрос, това е седмото по ред състезание. Кой до сега е бил по-добър? Това не е най-важното. Важно е да сме заедно, да сме тук, да обменим опит, да сме приятели и да покажем, че можем всичко."


"Целта на тези спортни игри на хората с увреждания е сприятеляването. Искаме с тези игри хората с увреждания да се активират в общността. Заедно със своите приятели от Видин да създадат нови контакти и да се опознаят"- каза Душко Перишич от сдружение  "Добро дърво", което заедно с Червен кръст е организатор от сръбска страна.


Владан Маркович секретар на червения кръст в града:


"Искахме нашият град да се запознае с потребностите на хората с увреждания. Една от главните потребности е достъпността. Ние се трудим спортът да им е все по-достъпен и тези игри са път към това. Тези игри са едно начало за това в един друг период в съдействие с градската управа на Зайчар, с община Видин и с организацията на Емилия Йосифова да можем да създадем едни много добри условия за спорт на хората с увреждания."


В VII-мото международно спортно състезание за хора с увреждания между България и Сърбия участниците от Видин бяха 30 на брой и се състезаваха в няколко отделни дисциплини- дартс, хвърляне в кош, мини голф, тенис на маса, голф на трева, шах, риболов и детски полигон. В подкрепа на отборите бяха не само хора с уврежданияи хора, но и такива, които са тренирани в дисциплините. Състезанието се проведе на 27 септември на открития спортен комплекс в града. Българските спортисти се завърнаха със спечелени 5 златни медала, 5 сребърни и 1 бронзов. Домакините от Зайчар останаха на втора позиция с 3 златни медала, 3 сребърни и 6 бронзови.


"Представихме се страхотно. Повечето медали взехме ние и съответно победихме в отборното класиране"- коментира Павел Павлов, кинезитерапевт в Центъра за социална рехабилитация и интеграция.


Безапелационна беше победата на видинския отбор в дартса. За емоциите и качествата, които развива този спорт разказаха Любомир Нешев и Владимир Ванков:


"Първите три места са наши. Много се радваме. Ние много се постарахме."


Албена Миланова е победител в миниголфа на състезанието в Сърбия.


"От Видин бяхме де жени. С общи усилия успяхме да вземем първото място. Доволни сме от участието. Въобще от организацията."


Заедно със състезанията в открития спортен комплекс, на река Черни Тимок край него се проведе състезание по риболов.


В Центъра за социална рехабилитация и интеграция отбелязаха с изложба Деня на художника и запазиха на рисунки спомените от лятото. Празникът е на 18 октомври. Отбелязва се в деня на Свети апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец. Според преданието, той нарисувал две икони - на св. Дева Мария с Божествения Младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този начин поставил началото на църковната иконопис. Как беше отбелязан Денят  на художника, разказва Юлита Петрова, организатор "Социално обслужване": 


"Нашите потребители са донесли по една своя рисунка, която сме закачили и ще разкажат за това, което са нарисували- какво ги е мотивирало, какво ги е вдъхновило, да покажат своя талант. След това сме им подготвили да нарисуват по една рисунка на тема: "Любим спомен от лятото"."


Как рисуването помага  на хората с увреждания обяснява арт- терапевтът Маня Стоянова:


"Ние тук се занимаваме с различни дейности от арт- терапията, освен рисуване и приложни дейности."


На 20 октомври е Международният ден на готвача, а в Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" го отбелязаха с кулинарно състезание. Световният ден е насочен към образоване на децата по света за важността на здравословното хранене и към популяризиране на професията готвач. Традицията да се празнува на този ден започва през октомври 2004. Датата 20 октомври съвпада с датата на създаването през 1928 на Световната асоциация на Готвачите.


В кулинарното състезание участваха четири отбора- по два от Центъра за социална рехабилитация и интеграция и от Регионалното дружество за подкрепа на лица с интелектуални затруднения във Видин. Жребий определи кой какво да приготви- хапки, салата, сандвичи и бонбони от бисквити. 


"Готвенето е много разпространено като хоби. От друга страна им помага за тяхната самостоятелност, да не забравяме, че това са хора с увреждания. Рецептите се подбират така, че те да могат сами да се справят"- обяснява трудотерапевтът  Моника Петкова.


Журито определи на първо място хапките, които приготви един от отборите на Центъра, за участниците имаше награди, а накрая всички можеха да оценят уменията на готвачите, защото за тях остана приготвеното. 

Националният ден на благотворителността, отбелязван на 19 октомври пък стана повод за една благотворителна кампания и беседа в центъра.

В ЦСРИ събраха хранителни продукти за младежи, които имат нужда от помощ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15