Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Вършец обсъдиха професионалното образование

6
Снимка: Петя Генова

Двудневен семинар за обмен на добри практики в професионалното образование се проведе във Вършец. В семинара участваха професионални и профилирани училища от областите Монтана, Враца, Видин и Ловеч. Като част от предложените новости и възобновени добри стари практики, директорите и експертите, заедно със заместник-министъра Таня Михайлова, посетиха Средно училище "Иван Вазов" и се срещнаха с директора и екипа.

Кметът на общината Иван Лазаров подчерта важността на доброто професионално образование за реализацията на младите хора. Той заяви отвореността на Общината за общи действия за развиване на специалности, които да са от полза за развитието на Вършец като курортен и зелен град, каквато е предлаганата "техник – озеленител". От следващата година ще предложат дуално обучение в една паралелка с професии "Готвач" и "Рехабилитатор на термални процедури". Професиите са избрани, за да могат младите хора да останат и да работят в курортния град.

Професионалното образование предполага много възможности за модерни подходи и иновации, заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в разговор с екипа модерното училище.

Директорът на школото, Ани Ангелова, представи дейността на своите колеги в областта на професионалната подготовка.
В училището над 550 ученици се обучават в профилите "Икономическо развитие", "Чужди езици" и "Природоматематически", както и по професиите "Хотелиер" и "Техник-озеленител". Интердисциплинарните уроци в училището са разработени от по няколко учители. Педагозите са преминали и курс по сугестопедия, което много помага за адаптиране на трудния учебен материал.

В работата си учителите залагат на практиката и изнесеното обучение. Това се случва благодарение на партньорства с бизнеса и монахините от Клисурския манастир, където има уникални растителни видове. Имат създадена и ученическа компания. Тук се правят публични защити, на които учениците защитават свои тези пред учители, родители и общественост. Озеленяването и най-разнообразните изделия в цялото училище – в двора, както и мебелите в коридорите и стаите, са дело на самите учители и ученици. Тук имат собствена метеорологична станция и слънчев часовник. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 27 май 2024 година

Декларация с искане да се сезират държавните институции относно буферния паркинг край Дунав мост 2  прие Общинският съвет във Видин . Целта на декларацията е да достигне до отговорните институции, които да проверят законността на паркинга. С 1000 по-малко ще се гласуващите на изборите в област Монтана на 9 юни в сравнение с година по-рано.  В..

публикувано на 27.05.24 в 18:00

Намаляват избирателите в област Монтана

С 1000 по-малко ще се гласуващите на изборите в област Монтана на 9 юни в сравнение с година по-рано.  Спрямо вота от април, миналата година, ще гласуват по-малко жители на региона, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия в Монтана Петко Петков .  Първоначално от избирателната комисия са били заявени по 118 000 бюлетини за двата вота, в..

публикувано на 27.05.24 в 16:27

Окръжната прокуратура в Монтана предаде на съд обвиняем за катастрофа

Окръжна прокуратура – Монтана предаде на съд обвиняем за ПТП с причиняване на смърт, извършено след употреба на наркотик.  Обвиняемият, на 31 години, е правоспособен водач на МПС, налагани са му наказания по административен ред за нарушения на Закона за движението по пътищата. Същият е осъждан.  Вечерта на 19.06.2020 г. той бил помолен от приятеля си..

публикувано на 27.05.24 в 16:16

Нормално протекоха матурите по български език и литература във Видин

Днес се проведе Националното външно оценяване по български език и литература, на което се явяват четвъртокласниците. Изпитът беше с продължителност 60 минути,  а за учениците със специални образователни потребности - 90. Матурата във Видин премина спокойно, каза за Радио Видин Веселка Асенова началник на Регионално управление на образованието Видин:..

публикувано на 27.05.24 в 16:01

Клубът за Българско овчарско куче в Берковица с награди на Национален събор

Две награди спечели "Клуб за Българско овчарско куче" в Берковица, в дванадесетия по ред "Национален събор на овцевъдите в България". Състезанието се проведе през уикенда в района на Петропавловския манастир, под егидата на Министерството на земеделието, храните и горите, обясни Пламен Ерменков , председател на клуба: "Представихме породите..

публикувано на 27.05.24 в 15:45

Подготвят празнична програма за Деня на детето в Синаговци

Празнична програма по случай Деня на детето - 1 юни, подготвят в Народно читалище "Наука 1925" във видинското село Синаговци. Това каза за радио Видин Даниела Георгиева , секретар на читалището:   "Част от нещата са изненада, но ще има лакомства на корем, състезания с чували, ще им покажем игра на ластик и други игри от нашето време, на които ние..

публикувано на 27.05.24 в 15:15

Районното управление на МВР в Роман ще е с нов статут

Утре, 28 май, пред Районното управление на МВР в гр. Роман ще се проведе тържество с което официално ще бъде обявен новия статут – Районно управление на МВР. През последните две години статутът му беше УП /Участък полиция/ към РУ Мездра.  На тържеството ще присъства и министъра на МВР Калин Стоянов.  Началото е от 12:00 часа п ред сградата на РУ в..

публикувано на 27.05.24 в 14:57