Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опасност от воден режим във видинска област

Снимка: Радио Видин

Няма опасност от воден режим във видинска област на този етап, каза за радио Видин инж. Георги Владов, управител на местното ВиК дружество. Ситуацията се контролира от два независими един от друг източника- това са Регионалната здравна инспекция и "Водоснабдяване и канализация". 

"Вода се черпи от кладенците "Раней" до Сланотрън. Мрежата функционира при нормални условия. Има проблем с дебита на водоизточниците в планините при Репляна и Чупрене, но има помпена станция на Търговище, която е пускана и помага, така че за сега няма проблем. Най-важното е да има сняг, защото водоизточниците се пълнят от сняг.", добави инж. Георги Владов.


Град Видин се водоснабдява от подземни водоизточници посредством плитки и шахтови кладенци от тип "Раней", изградени в две водоформиращи зони на терасата на р. Дунав- това е посочено в Генералния план за Водоснабдяване и канализация на община Видин. 

Главният водоизточник е разположен близо до с. Сланотрън, на 12 km североизточно от Видин. Пуснат е в експлоатация през 1970 г. и се състои от 4 кладенци с хоризонтални дренажни лъчи, тип „Раней“. От помпената станция "Сланотрън" до възела в гр.Видин главният магистрален тръбопровод, който е с дължина 14 km, се подава вода за града и за още 14 населени места.

Чрез второстепенни тръбопроводи помпената станция "Сланотрън" снабдява с вода още 20 населени места в общината: Гомотарци, Кошава, Сланотрън, Антимово, Кутово, Покрайна, Капитановци, Иново, Градец, Калина, Тияновци, Плакудер, Гъмзово, Майор Узуново, Винарово, Неговановци, Новоселци, Слана бара, Рупци и Акациево. Всички тръбопроводи са обединени във водоснабдителна група "Видин". 

През последните години работи основно кладенец 1, който е в състояние да подава необходимите количества вода за група "Видин". Останалите кладенци се включват само за поддържане на оборудването в изправност.


Вторият водоизточник е разположен на 3 km северозападно от Видин, в района "Кос". През 1939 г. на това място са изградени два шахтови кладенеца, което поставя началото на централното водоснабдяване в гр. Видин. Впоследствие са изградени още четири шахтови кладенеца. Дълбочината на кладенците е 13–18 m. В момента функционират само четири кладенеца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 7 май 2024 година

Възрастен мъж и дете са потвърдени с  коклюш  в област Монтана.  От началото на годината в област Монтана случите на коклюш са общо четири. Деца на 6 и 11 години, мъж на 28 и дядо на 70-годишна възраст. Михаил Миков е водач на листата на "ЛЕВИЦАТА!" във Видин.   Кандидатите за народни представители от листата на коалицията се регистрираха в..

публикувано на 07.05.24 в 18:00

Любен Иванов е водач на листата на ПП-ДБ за парламентарните избори във Видин

Народният представител от 48-ото и 49-ото Народно събрание Любен Иванов е водач на листата на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" за парламентарните избори за област Видин. Той е и областен управител на Видин в периода януари – август 2022 г. От 2015 до 2021 е общински съветник в Общински съвет - Видин. Любен Иванов..

публикувано на 07.05.24 в 17:49

В деня на радиото - среща с бившата журналистка Ангелина Петкова от Монтана

Най-важното за един радиожурналист е да може да общува с хората. Това казва 85-годишната Ангелина Петкова . Повече от 10 години от живота си тя е отделила на радиовъзела в Монтана. Днес се поздравихме за празника на радиото с Божана Димитрова, допълни Петкова. Ангелина Петкова е най-възрастната репортерка, работила в местния радиовъзел...

публикувано на 07.05.24 в 17:35

Иво Цанев оглави листата на ДПС във Видин

Бившият народен представител от СДС Иво Цанев (на снимката - вторият от дясно наляво)  е водач на листата на политическа партия Движение за права и свободи за област Видин на предстоящите на 9 юни парламентарни избори. Търсим варианти за обединение около политики, а не разединение, каза Иво Цанев.  "Желанието на националното ръководство на..

публикувано на 07.05.24 в 17:05
БСП прес

Румен Гечев е водач листата на "БСП за България" във Видин

"БСП за България" представи листата си с кандидати за народни представители във Видин . Водач на листата в 5-и многомандатен изборен район е Румен Гечев , професор по "Макроикономическа политика", д-р на "Икономическите науки" в УНСС, бивш вицепремиер и министър на икономическото развитие. Той не е от Видин, но по думите му е запознат с..

публикувано на 07.05.24 в 16:55

Кутово се подготвя за шестия Фестивал на народната носия

 Фестивал на народната носия "От раклата на баба"  ще се проведе н а 25 май във видинското село Кутово , обясни Татяна Любенова секретар на местното читалище "Просвета-1937": "Започваме усилена подготовка по Шестия фестивал на народната носия "От раклата на баба", който ще се проведе на 25 май на площада в село Кутово от 17:00 часа...

публикувано на 07.05.24 в 16:48

Проф. Николай Дойнов ще представи две книги във Видин

Литературна среща с председателя на Съюза на народните читалища професор Николай Дойнов организира утре видинското читалище „Цвят“ . Професор Дойнов ще участва във форум във Видин за новите идеи и възможности пред културните средища. Срещата с него във видинското читалище „Цвят“ ще е от 18:00 часа. Той ще представи последните си две книги - „Форми..

публикувано на 07.05.24 в 16:07