Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войнишките паметници във Видин- кой да ги обгрижи?

2
Снимка: Радио Видин


За проблем с поддържането на Паметника на загиналите във Втората световна война, който се намира във Видин- в градинката зад Катедрален храм "Свети Вмчк. Димитър Солунски", ни алармираха от Областния съвет на ветераните от войните във Видин. Този проблем бе поставен на зоналната среща на ветераните от Василка Карова, секретар на Областния съвет на ветераните от войните във Видин:


"За поддържането на паметниците се грижат общините, а ние с каквото можем- помагаме. В повечето села паметнците подлежат на ремонт, защото са стари. Такива са в Гомотарци, Кошава, Дружба, Белоградчик, Брегово, Бойница. Другите не са ми дали сведения. Скулпторът, който ги е правил, трябва да обнови имената, да се боядисат. Ние сме до тук. Проблемът с този паметник- пред МОЛ-а е, че той е направен от ламарина. Бяха му взели бронзовия орнамент, възстановихме го с г-н Митев. Даже платихме 20 лв на един художник, да го боядиса. Но досега не е боядисан и всеки отказва. Като попитах общината „Защо?“, те ми отговориха, че не им харесва и затова не го поддържат. Това, което не е редно. А тази ламарина сега ще ръждяса и ще падне. Отидох в областната управа, казах на Цветомир Тодоров, отговори ми, че за това си отговаря Общината… Стои все още прав този паметник. Символът на този паметник е капка кръв на загиналите във Втората световна война. Трябва да уважаваме паметта на тези хора, които са били на по 18-19 години."


Паметникът  на загиналите във Втората световна война е един от Паметниците на Българската воинска слава, както и един от Паметниците от Отечествената война. Монументът на загиналите във войните е открит през 2003 г. и е посветен на загиналите от видинския край в заключителната фаза на Втората световна войнa 1944 - 1945 година. Паметникът на загиналите в Сръбско-българската война, който се намира в Гробищния парк във Видин, също се нуждае от ремонт, споделя  Василка Карова:


"Там всичко е обрано и е останала само плочата. Сега не е предвиден този паметник в техните пари за обновяване. Общината е искала пари само за Скърбящия воин. Общината трябва да иска пари от Министерството на отбраната чрез областното. Валери Петков искаше да обиколим всички паметници в общината, да видим точно какво им липсва и това да се опише. Но няма как." 


Отправихме питане към община Видин - кога ще се направи необходимото, за да се подобри състоянието на Паметника  на загиналите във Втората световна война, който се намира в центъра на Видин и покрай който всеки ден минават много хора. От община Видин ни отговориха:


"Паметникът на загиналите във Втората световна война пред МОЛ - Видин беше обновен през 2016 година. Ученици от ОУ "Отец Паисий" са поели ангажимент в отговор на инициативата "Осинови паметник" и периодично полагат грижи за него.

Община Видин полага грижи за войнишките паметници на нейната територия, като необходимите за тази цел средства се залагат в бюджета. Периодично паметниците се почистват, мият и се възстановяват повредени елементи върху тях.

Община Видин е подала заявка, съгласувана с областния управител на област Видин и са отпуснати 5 500 лв. от държавния бюджет за почистването и обработването на паметника на Скърбящия воин, като е избрана и фирма-изпълнител."


Чест прави на онези наследници, които уважават паметта на загиналите за свобода и ги почитат като поддържат в добро състояние военните паметници. Похвално е, че младите хора се грижат за зелената площ и чистотата около Паметника на загиналите във Втората световна война, но те надали могат да го боядисат или ремонтират. Би било добре и Община Видин да поеме своята отговорност конкретно към този паметник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28