Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброто е навсякъде в Северозапада

В навечерието на едни от най-светлите християнски празници- Бъдни Вечер и Рождество Христово потърсихме положителните примери и добрите новини от Северозапада.

Днес до църквата "Свети Николай" в квартал "Калето във Видин е подреден благотворителен базар с постни ястия. Ако нямате възможност сами да приготвите трапезата за Бъдни вечер, може от там да си закупите необходимото, а събраните средства ще отидат в полза на църковния храм. 
Можете да бъдете полезни за ближния и ако занесете домашно приготвени продукти, обясни архимандрит Самуил:

"Това събитие е от хората за хората. Който има възможност и желание, може да приготви храни, каквито иска, а тези, които нямат възможност да си приготвят- ще си купят. По този начин ще помогнат и на храма, и това ще бъде една благотворителност за тях. Постните ястия ще се продават в детската площадка до храма. По този начин става една взаимопомощ от хората за хората, помагайки на храма."



Много бяха добрите новини за Враца в навечерието на Коледа. Благотворителни каузи, концерти и търгове събираха средства за децата от града, които имат нужда.


Първи в благородните инициативи се пуснаха членовете на кампанията "Осинови врачанско семейство", които за поредна година бяха връзката между хората с финансови възможности и децата с нужди. Над 100 момчета и момичета получиха подаръците си.

Не по-малко благородна беше акцията на СНЦ "Вестители 2007", които в началото на декември раздадоха 15 250 лева на 22 талантливи деца чрез традиционните стипендии. Управителят на организацията Хрисим Чучков призна, че с всяка изминала година бройката на одобрените се увеличава.

Традиционният бал на "Ротари клуб" събра малко над 7 000 лева от продажбата на предмети, куверти и томбола. Средствата ще бъдат използвани за финансиране на профилактика на очното здраве на 5-годишните жители на Враца и общината, каза президентът на организацията д-р Веско Василев.

Общественият дарителски фонд във Враца пък си постави нова висока цел – да изгради проект "Строежко", като на интерактивни детски площадки малчуганите хем ще се забавляват, хем ще научават повече за реалния живот. Управителят на фонда Димитър Иванов припомни, че Враца има ледена пързалка, благодарение на организацията, а наскоро беше открита и площадка с фитнес уреди за деца с увреждания в дневен дом "Зорница".



Община Монтана награди талантливите си деца. Сред тях е пианистката Анна-Мария Арсенова. Тя получи специалната стипендия на Община Монтана за 2019 година.

"За мен това беше една изключително успешна година. За втора поредна година получават стипендията на Общината, за което съм изключително благодарна, че ме подкрепят и ме стимулират да продължавам да се развивам, а аз се надявам да прославям Монтана все повече по целия свят. Последните ми постижения са от Световния конкурс "Великите композитори", със седалище в Лондон, където спечелих втора награда, а другият конкурс е международният "Слава", от където имам второ място от професионалното жури и трето място от ученическото жури", обясни Анна-Мария. 




За първи път в община Мездра се провежда инициативата "Подари Коледна вечеря, дари топлина и надежда", част от благотворителната инициатива "Бъди човек". Организатори на благотворителната кампания са Танцов фолклорен клуб "Луд гидия" и художественият ръководител и хореограф на състава Йоанна Аспарухова.

"Танцьорите са много отворени към доброволни кампании, не за първи път организираме подобно нещо, така че всички откликнаха, много радушно го приеха и са съпричастни с каузата. Хората в Мездра откликват- има много добри хора. Над 50 възрастни хора ще бъдат зарадвани и ще получат лъч надежда в празничната вечер", разказа Йоанна Аспарухова.


В навечерието на най–светлия празник Коледа в Белоградчик бяха организирани два базара. СУ "Христо Ботев" проведе Коледен базар с предмети, в изработката на които се включиха учениците от всички класове, учители и родители.

"Идеята за организирането на тези базари е наша– на учениците и Ученическия съвет и по-голямата част от учителите. Почти всички ученици от 5 до 12 клас са направили по нещо малко и символично", каза Иванела Димитрова, председател на Ученическия съвет.

Събраните средства ще дарят на детенце, родом от Белоградчик, което се храни с апарат.

НУ "Васил Левски" също организира голям Коледен базар във фоайето на читалището.

"Настъпват светли празници– Рождество Христово и Нова година. И малки, и големи очакваме тези празници с вълнение. По традиция училище "Васил Левски" всяка година в навечерието на Коледа организира благотворителен Коледен базар с изработени предмети, картички, коледни венци и др. от децата и техните родители. Тази година средствата от Коледния базар ще дарим на децата от "Българската Коледа". Такъв е и надсловът на базара: "Да дарим радост на болните деца", обясни директорът на училището Илиана Панайотова.

С тези дела учениците от Белоградчик показаха своята съпричастност към децата в нужда. Всички те вярват, че на Коледа се случват чудеса.

Едно от най-малките села в Новоселска община, но като че ли най-чистото и с най-богата коледно-новогодишна украса, е Флорентин. Цялата детска площадка в центъра на селото грее в светлини, а с играчки и гирлянди са украсени дори катерушките.

След като участва в провеждането на детското коледно тържество на 19 декември, НЧ "Пробуда-1925" тази година избра да продължи празничното настроение на своите членове с коледен тур в гр. Крайова, Република Румъния. Инициативата е съвместна с читалището на видинското село Косово, което носи името "Просвета". В един от най-големите градове на нашата съседка, свързани с българската история, участниците посетиха Етнографския музей, заседателната зала на Общинския съвет и разбира се коледно-новогодишния базар в центъра на града. И защото вече имаше и коледен, и новогодишен концерт, изнесени от най-малките жители на общината, ръководството на читалището тази година промени малко традиция. Вместо концерт– обща празнична трапеза навръх Коледа. Все пак нашите власи почитат християнските традиции и смятат, че коледните пости са от най-важните и трябва да се спазват. Затова на 25 декември от 18 часа читалищният салон ще отвори широко врати за читалищните дейци. Този празник е и повод те да благодарят на всички свои спонсори, които правят възможен големият фолклорен фестивал в малкото село. И всички изяви на самодейните състави на родна и чужда сцена.  

Месец декември беше подарък за много хора в Берковица и Вършец, защото получиха най-големия дар– да могат да направят добро. И те го направиха. Това е много повече от добра новина, това е доказателство, че човечността, съпричастността, споделеността не са изпразнени от съдържание думи. А да разкажем за някои от тях в деня на Бъдни вечер е най-логичното нещо.

"Много деца се събраха в ЦОХП – кв. "Раковица" с една обща цел– да помогнат по детски на болните в детското отделение. Те нарисуваха картини, който ще украсят стените на сградата", разказва Теодора Генова, директор на социалната услуга.

Във Вършец от няколко години съществува неформален клуб с прекрасното име "Добротворци". Всяка година гимназистите от клуба организират различни акции в подкрепа на нуждаещите се. Редовно те са сред наградените в националната надпревара за доброволец на годината, която се организира от Министерство на младежта и спорта. Тази година Люси Йонина и Ванеса Василева бяха класирани на трето и пето място сред участници от цялата страна.

За поредна година организацията "Бъдеще за Берковица" раздаде коледни пакети на сто човека от община Берковица в инициативата "Сподели обяд с пенсионер в нужда". Средствата бяха събрани от всички граждани на общината.

Малката Ивайла Иванова, ученичка от Първо училище в Берковица, намери много скъп телефон и нито за миг не й хрумна да го остави за себе си.
 
Най-голямата енергия от доброта и човечност се събра в едно, когато преди седмица стана ясно, че в Берковица има тримесечно бебенце с тежък здравословен проблем. Малката Мартина можеше да получи шанс за живот само след операция в Турция. За два дни основната сума бе събрана– 44 000 евро. Мартина веднага замина за операция. Междувременно бяха направени дарителски кутии и организиран голям благотворителен концерт с базар. Общата сума, набрана от гражданската инициатива е близо 19 000 лева. В концерта се включиха всички учебни заведения и читалищни състави.

Малката Мартина вече е излязла от интензивното отделение на истанбулската болница. Показателите й с в пъти по-добри.

Честит светъл празник!

Повече за добрите дела в Северозапада- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05