Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Това уважение, което го имам, ми дава кураж да живея"

Георги Димитров: "Аз от окарината не се разделям"

2
Георги Димитров от село Лик
Снимка: радио Видин
В "Калейдоскоп" ви срещаме с Георги Димитров от село Лик или както всички го знаят бай Георги, който свири на окарина, един вече изчезващ инструмент.

Роден е във врачанското село Типченица през далечната 1932 година. На шест години остава сирак и започва да работи като ратайче по къщите на богатите хора. Времената са били тежки, годините бедни... Спомня си с тъга за своето детство, което определя като "нерадостно". Има обаче късмета да живее при много добри хора, които се грижат за него, помагат му да получи образование. Точно по това време, когато е ратайче и пасе овцете край село, се научава да свири на окарина.

През 1950 година  помощта на своите благодетели успява да завърши гимназия с пълно отличие. След гимназия се записва да учи във Военно училище във Враца. Представя се като блестящ курсант и бързо стига до званието "лейтенант". След завършването си започва работа в различни военни поделения.

От ръководството забелязват младия и талантлив капитан и му предлагат да следва във Висшето военно училище в Шумен. Успешно завършва и излиза дипломиран инженер. Качествата му се оценени и става преподавател във ВВУ по предмета  "Теория на радиолокацията", така работи в продължение на 20 години. Автор е на учебник по предмета. Става инженер-конструктор в Института по специална електроника в София. Известно време отговаря за ракетната техника в България. Това му дава възможност да пътува и в Северозападна България, където посещава полигоните за борба с градушката. Обича работата си и навсякъде е оценяван по достойнство. През 1980 година излиза в пенсия. 

След пенсионирането си се връща в родното си село, построява си нова къща, живее спокойно и здравословно. Радва се на уважението на местните хора.

Семейният му живот е образцов. Със съпругата си живеят 60 години заедно и въпреки трудностите и лишенията, никога не са имали пререкания.


Окаринката е любимият музикален инструмент на бай Георги. На нея се свири изключително трудно, тя е много крехка и трябва да се пази от счупване. Окаринката е животът и душата на бай Георги. От седемгодишен започва да свири на този нелек музикален инструмент, продължава и до днес. Много награди и много известност му е донесла тази малка и невзрачна , но с невероятен звук, окарина. За него тя е начин да се потапя в чудния и красив свят на музиката, да забравя немотията и да живее по-леко. В момента има 40 окарини, подарък са му от майстора бай Геро от село Терзийско, община Троян. Днес знае около 200 народни мелодии от всички фолклорни краища на България.

"Първото ми участие в Копривщица е на Третия събор на народното творчество през 1976 година, тогава от отдел "Култура" в Шумен идват и ми казват: "Другарю полковник, изпращаме ви в Копривщица, вие свирите на окарина, знаем от празника на училището". За моя голяма изненада, когато слязох от сцената, ми връчиха диплом и златен медал, подписан от Людмила Живкова. И така от тогава в мен се зароди едно желание да свиря и почнах полека-лека да увеличавам списъка.

Окарината е много труден инструмент, трябва да помня на всяка мелодия изходното положение на пръстите, и освен това- да не я изпусна, ако падне - ще стане на парчета. Имам 6 златни медала, два плакета и най-важното  бях оценен от жури и съм щастлив, че може да ме видите пак във вашия град, това ми дава кураж да не падам духом, да не изпадам в депресия. Аз съм заобиколен с много голямо внимание, това внимание ми действа повече от лекарство. Най-любими са ми песните на Борис Машалов, любими са ми родопските, абе те са много..."

Днес бай Георги продължава да учи нови мелодии, постоянно слуша радио, гледа телевизия и то предавания най-вече свързани с неговото хоби- свиренето. Шест златни медала и два плакета е равносметката от участията на бай Георги с неговата окаринка в Националния събор на българското народно творчество в Копривщица през изминалите години.

Бай Георги е преживял много трудности, но едно е научил, което съветва и нас: "За да бъде здрав човек, трябва да спазва ценностите в живота, да не прекалява с пушене, с пиене, много е важно семейството също, атмосферата в семейството. Моята съпруга е от село Три кладенци и е възпитана в любов към семейството, към ценностите в живота. Не се оплаквам, бях и пчелар около 20 години, пчелите ми удължиха живота. Всяка вечер решавам кръстословици- за мозъка. Мога да ида да живея в София, но тук съм си спокоен."

Днес бай Георги живее сам на село. Сила и увереност му дават неговите деца, неговите приятели, хората, които оценяват неговото изкуство, което сътворява с окаринката си. С радост приема предложенията за участие в различни фестивали и конкурси. За това благодари и на читалището в село Лик, което не го забравя като изявен самодеец и го включва в различни художествени изяви.

Повече може да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00

Радослав Рангелов за ползата от тренировките за мобилност

Треньорът по мобилност и създател на зала за движение "Мотивити" в София Радослав Рангелов проведе занимания във видинския клуб "Аеробикс тайм". По професия той е икономист. Преди 12 години започва да се занимава с движение и оттогава се стреми да помага на хората да са по-здрави и по-осъзнати. Желанието му е да покаже различна гледна точка за..

публикувано на 10.05.24 в 16:53

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

Днес, 10 май, Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН...

обновено на 10.05.24 в 14:25
Борислав Каменов, преподавател по физическо възпитание и треньор по баскетбол

Борислав Каменов, треньор: Хора, движете се!

Днешният 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-ата Световна здравна асамблея през 2002 г. Мотото на деня е: "Движението - това е здраве" . Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за утвърждаване на здравословен начин на живот, който..

публикувано на 10.05.24 в 14:00

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00

Доволни ли са видинчани от ремонтираното платно на булеварда в града

Ремонтираната отсечка на видинския булевард "Панония" във Видин поема част от трафика в града вече около две седмици. Хората до толкова бяха свикнали със затвореното пътно платно, че дни след дългоочакваното му отваряне някои водачи продължаваха да влизат в насрещното движение. Да припомним, ремонтът започна в началото на август 2023 г. и в края..

публикувано на 09.05.24 в 13:00