Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленият ентусиаст Симона Стилиянова за живота с по-малко отпадъци

Симона Стилиянова
Снимка: личен архив

 

Днешният ни гост в "Калейдоскоп" е 30- годишната Симона Стилиянова, която се определя като  зелен ентусиаст. Симона е истински пример за това, че решаването на глобални екологични проблеми зависи от наглед дребни постъпки на всеки един от нас. Тя е радетел за живот с по-малко отпадъци и създател на блога  Zero Waste Sofia - Помощник в устойчивия градски начин на живот. Симона  е част от проекта ОсноваВ Zero Waste Sofia тя споделя своя личен опит в пазаруването, намаляване на хранителните отпадъци и компостирането. Според нея компостирането е естественият начин на природата да преработва и рециклира органичните си отпадъци. В своя блог споделя какво и как е преживяла, предлага разнообразни и иновативни решения за живот с по-малко отпадъци. По този начин  заразява с личния си пример много хора в България. Така съмишлениците за по-чиста околна среда стават все повече и повече и в момента са 12 000 души.  Необходима е промяна в мисленето и поведението ни към природата, убедена е тя и вярва, че днешното безразсъдно и жестоко използване на природните ресурси и унищожаването на природата ще се промени към по-добро.

 
Симона СтилияноваСимона Стилиянова е родена във Видин през 1990 година. Учи в ОУ "Иван Вазов", продължава в ППМГ "Екзарх Антим Първи". Езиците ѝ се отдават с лекота, но приоритет и е математиката. Кандидатства в Техническия университет в специалност "Управление на маркетинга". С голямо желание учи и придобива знания по специалността . Голямата ѝ мечта е на практика да работи в корпоративна среда. В началото на  следването си успява да съчетае работи и учене. Първата ѝ работа е в един от големите мобилни оператори. Започва в техническия отдел, по-късно в ПР - отдела. Реално постига това, за което е мечтала с много усилия и работа.
Днес, обаче, от позицията на времето, преценява и е убедена, че човек трябва да постига баланс в живота си независимо от целите си.


ДЕТСТВОТО
"Още от малка мама е успяла да ми предаде любовта си към книгите. Това е и един от първите подаръци, които някога съм получавала за Коледа - книжка с приказки на Ханс Кристиан Андерсен. И оттогава нещата доста са се задълбочили, и това продължава да бъде една от големите ми страсти, както и любовта към природата. Въобще към планината, гората и опазването на околната среда. Баща ми пък ми е предал любовта към технологиите."

РАБОТАТА
"Може би най-трудното за мен беше да си поставям граници и да успея да си извоювам лично време и да балансирам. Да, за това ми трябваха дълги години да го направя... Трябва да се научиш да се грижиш за себе си и за здравето си и да правиш паузи, когато това е необходимо... То като цяло е много трудно човек да се спре, когато обича това, което прави, но мисля, че всеки намира своя начин."


Симона СтилияноваЕКОЛОГИЯТА
"Всичко започна в детството ми. Винаги съм обичала природата, разходките в гората. С майка ми сме се разхождали, тя е завършила "Горско стопанство" и познава всички видове растения и ме е учела кое какво е. И винаги съм изпитвала любов и уважение към природата. Последните години нещата се задълбочиха, започнах да попадам на информация за негативния ефект, който оказваме върху околната среда. По най-прозаичния начин попаднах на едно youtube видео, в което девойка обясняваше как живее почти без да генерира никакви отпадъци и показа буркан, в който е събрала отпадъците си за последните 4 години, което много ме впечатли. Започнах да се интересувам все повече и повече.
Тогава осъзнах, че генерирам доста излишен боклук. Започнах да чета книги по темата, да гледам документални филми, да следя различни учени, които изследват тази тема. И започнах да променям навиците си. От там започнах да пиша блог Zero Waste Sofia , който в началото беше да споделям опита си за живот с по-малко отпадъци...

НАЧАЛОТО НА ПЪТЯ
"В началото основното беше да спра да си купувам бутилирана вода. Като цяло философията на Zero Waste Sofia движението за намаляване на отпадъците и въздействието на околната среда се гради на пет стъпки: 1. Да  отказваме това, от което не се нуждаем; 2. Да намалим това, от което се нуждаем; 3. Да използваме повторно това, което имаме, например бутилка за многократна употреба, торбичка за многократна употреба; 4.  Да рециклираме отпадъците  5-та стъпка - компостиране"

Симона Стилиянова наскоро бе отличена от bTV за принос в развитието на инициативата "Да изчистим България заедно", част от "Let's Do It! World". Ключова инициативата през 2019 година беше и почистването и облагородяването на обществените чешми у нас, организирано от Zero Waste Sofia. В чистенето се включиха стотици доброволци, а в резултат от усилията им повече от 50 чешми в цялата страна бяха облагородени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03