Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Европейско законодателство ще ограничи SLAPP делата срещу журналисти

Снимка: Радио ВИДИН

Борбата срещу SLAPP съдебни процедури обсъдиха евродепутати от комисиите за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, и по правни въпроси. Европа иска да изработи общо законодателство, което да ограничи т.нар. SLAPP дела или злоупотребите със съдебни процeдури срещу журналисти. 

С това явление заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова се сблъсква още през миналия мандат, но значимостта му е осъзната след трагичната смърт на Дафне Галиция. 

"Тази смела журналистка искаше да събуди съзнанието и да говори от името на всички нас. Самата тя беше обект на 40 съдебни разследвания и преследвания", заяви Вера Юрова по време на изслушване в комисиите за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, и по правни въпроси. 

Миналата година в доклада на комисията за първи път беше споменато за SLAPP делата:

"Това е злоупотреба от страна съдебните власти, която няма място в демократичните общества. Никой не може да заплашва или да се опитва да затвори устата на нашите журналисти. Комисията включи в работната си програма тази година инициатива за защита на журналистите срещу сплашване и също така инициативи в рамките на Плана за действие за демокрация. В момента събираме необходимата информация от държавите- членки, за да дадем съдържание на тази нова инициатива. Като събираме информация относно финансовите и психологическите последици на подобни преследвания. Също така се създават експертни групи за подпомагане и платформи за обмен на най- добрите практики, както и възможност за правна и психологическа защита на жертвите", каза още Вера Юрова.

Направени са и 6 изследвания от държавите-членки. Провеждани са дискусии с журналисти и представители на гражданското общество, които са дали много предложения относно борбата със SLAPP. Целта не е да се намали достъпът до правосъдие, необходимо е обаче, държавите- членки да разполагат с капацитет за подпомагане на жертвите на едно подобно явление, да се изчислят финансовите и психологически последици.

Към момента имаме една директива на Европейския парламент и Съвета, приета на 23 октомври 2019 година, която цели защита на лицата, които подават сигнали за нарушения, каза София Желева- сътрудник в Правния център на Антикорупционния фонд в България:

"И се очаква нейното транспониране да бъде към края на декември 2021 година. На този етап нямаме конкретна информация, за съжаление, да са предприети конкретни действия и да имаме повече информация относно тази директива. Най- вероятно ще има някакво забавяне, но като цяло това е очакваният срок. Явлението SLAPP и изобщо отражението му в цял свят, конкретно в Европа и конкретно в България е факт от няколко години насам и Европейският парламент и Комисия активно действат в насока приемане на законодателство, което да бъде приложено в държавите- членки и конкретно в България. Последното, което знаем относно действията, е това, че май тази година Европейският парламент подготви доклад SLAPP с предложения за приемането на минимални стандарти за защита от съдебно преследване в Европейския съюз и обучение на магистрати. Т.е. SLAPP делата са изключителна новост за всички европейски закони, няма опит в тази сфера и такива дела са изключително сложни за обсъждане в съдебен процес, тъй като самите магистрати, съдиите нямат опит в това да синтезират и да извлекат кои дела са заведени абсолютно добронамерено, а именно засегнатите лица наистина търсят справедливост вследствие на накърненото им име и публична позиция и кои са недоброжелателни, а именно целят едно запушване на уста, ограничаване свободата на словото, каквито са основните белези на тези SLAPP дела. SLAPP делата са изключително опасно явление в правото като цяло и европейското законодателство активно работи в ограничаването им."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да помогнем на Галя от Дондуково

Кампания в социалната мрежа помага на млада жена от монтанското село Дондуково . Галя Маринова страда от заболяване, за лечението на което лекарите у нас не могат да помогнат. Предстоят генетични изследвания в Турция. Те ще дадат информация за най-правилната терапия за Галя, каза съпругът ѝ  Андриян Маринов . "От миналата година започнахме..

публикувано на 07.06.24 в 17:07

Започва раздаването на пакетите с хигиенни материали за уязвими групи

От  11 юни започва раздаването на пакетите от втория транш по Програмата "Храни и основно материално подпомагане" , съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). Помощта включва предимно хигиенни материали, каза председателят на Областния съвет на Червения кръст във Видин Цветелина Петрова .  "Това са тоалетен сапун, препарат за под,..

публикувано на 07.06.24 в 16:32

Отбелязваме Световния ден за безопасност на храните

На 7 юни се отбелязва Световният ден за безопасност на храните . Той се чества за пета поредна година по инициатива на ООН.  Всяка година милиони хора по света се разболяват от хранителни отравяния, което прави темата изключително важна за здравето на хората. Асоциация "Активни потребители" работи усилено, за да информира обществеността за..

публикувано на 07.06.24 в 15:13

Опростачването - тенденция или единични случаи

Отпадъци , разхвърляни до кофа за боклук, предизвикаха възмущението на видинския актьор Ивайло Петков . След като се натъкнал на неприемливата гледка, младият мъж собственоръчно почистил улицата, преминаваща край дома му, а в социалните мрежи и пред екип на Радио ВИДИН даде ясно да се разбере, че това е не просто изхвърлен не на място боклук...

обновено на 07.06.24 в 11:29

Политологът Румян Русинов: Народът и политиците стоят с гръб един към друг

В края на предизборната кампания търсим отговор на въпросите ясни ли бяха посланията на политиците и достигнаха ли до хората. Наблюдавахме една вяла кампания, коментира политологът Румян Русинов.  "Това, което правеше впечатление от това, което се виждаше като кампания е, че политиците говореха повече на хората, отколкото с хората. Виждахме..

публикувано на 06.06.24 в 17:50

Учител от Враца с награда за особени заслуги в област "Екология"

Учителят по немски език от Враца Жулиета Босилкова получи почетна грамота "Златна детелина" от фондация "Вигория" за особени заслуги в област "Екология". Наградата ѝ беше връчена на тридневен форум в София за чиста околна среда и устойчиво развитие, който се проведе в Професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" в навечерието на 5..

публикувано на 06.06.24 в 16:17

Урок по горска педагогика за учениците в село Замфирово

Във връзка със Световния ден на околната среда и съпътстващата го "Зелена седмица", в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в село Замфирово, община Берковица се проведе урок по горска педагогика . Той започна с играта "Гнездо" и изработване на медальони. Последваха още игри, а всички ученици получиха грамоти и награди за активно участие. "Гости и..

публикувано на 06.06.24 в 16:14