Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебатът за състоянието на Европейския съюз

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Годишният дебат за състоянието на ЕС се проведе на 15 септември в Страсбург. Борбата с COVID-19, възстановяването, климата и външната политика бяха основните теми, дискутирани от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и членове на Европейския парламент. 

В най-голямата световна здравна криза от един век насам, най-дълбоката световна икономическа криза от десетилетия насам и най-сериозната глобална криза на всички времена, ние избрахме да се справим заедно. Като единна Европа. И можем да се гордеем с това, каза Урсула фон дер Лайен. Тя подчерта, че Европа е сред световните лидери по ниво на ваксинация, като същевременно споделя половината от производството си на ваксини с останалия свят. Сега приоритетът е да се ускори ваксинацията в световен мащаб, да се продължат усилията в Европа и да се подготвим добре за бъдещи пандемии:

"Над 70% от навършилите пълнолетие европейци вече са ваксинирани. Ние бяхме единствените, които споделихме половината от произведените тук ваксини с останалата част от света. Доставихме над 700 млн. дози на европейците. Доставихме и над 700 млн. дози на останалата част на света. Пандемията е маратон, не е спринт. Имаме всички основания да сме уверени, но нямаме основания за самодоволство. Сега в спешен порядък трябва да ускорим темпа на имунизация в световен мащаб. По-малко от 1% от дозите са поставени в страни с ниски доходи. Това е един от най-значимите геополитически въпроси на нашето време. Екипът "Европа" инвестира над 1 млрд. евро с цел изграждане на производствени капацитети в Африка. Поели сме ангажимент и за споделянето на 250 млн. ваксини. Комисията ще направи и още едно дарение от 200 млн. дози до средата на идната година. Вторият ни приоритет се отнася до продължаване на усилията ни на европейско ниво. Има големи разлики в боря на ваксинираните и между отделните държави членки. Гарантирали сме около 1,8 млрд. допълнителни ваксини, които могат да бъдат разпределени, при положение, че е необходима трета доза. Нека тази пандемия да не се превърне в пандемия на неваксинираните."

Урсула фон дер Лайен представи пред евродепутатите и визията си за справяне с предизвикателствата, пред които е изправен ЕС, включително икономическото възстановяване, борбата с изменението на климата, програмата за цифровизация и Конференцията за бъдещето на Европа.

Манфред Вебер от ЕНП изтъкна социалните и икономическите последици от кризата с COVID-19 и заяви, че Европа спешно трябва да създаде нови работни места, включително в сектора на здравеопазването, където ЕС играе водеща роля с ваксинациите срещу COVID-19:
 
"Излизаме по-силни от кризата, но тази криза причини и остави дълбоки белези. Много хора се страхуват за съществуването си, за работните си места. Само ако можем да създадем работни места, можем да гарантираме своя просперитет и да защитим най-слабите в нашите общества. Наред със Зеления пакт, ние в ЕНП смятаме, че е време за Пакт за работните места. В допълнение, след случилото се в Афганистан имаме нужда от обща външна политика и политика на сигурност."

Българският евродепутат Ева Майдел коментира, че Европа има нужда от стабилност и сигурност, за да излезе от кризите, в които се намира, като акцентира на бежанската вълна от Афганистан:

"Искаме ли да превърнем държави като България, Гърция, Кипър отново в отворените рани на Европа? Имаме ли план? Смятам, че със сигурност Европа би изглеждала несериозно, ако не се поучи от собствени си опит и надявам се всички заедно, различните институции можем да работим в тази посока."

От своя страна жителите на Видин очакват ЕС да вложи повече усилия не само срещу пандемията и икономическата криза, но и в борбата с корупцията, която остава основен проблем за България:

"Доколкото си спомням, нас ни бяха класирани в борбата с корупцията на едно от последните места, или нещо такова. Но най-вече смятам, не толкова борбата с COVID и с бедността, а борбата с икономическата криза, която се задава и вероятно ще е глобална. Това трябва да е приоритет в ЕС да измислят специални програма за подпомагане на бизнеса, за да може да се създават работни места, да могат да работят хората, защото имам приятели в чужбина, безработицата тях вече ги обхваща полека лека... Да анулираме тази корупция, за което няма шанс. Защото такава е системата, българинът така е устроен - да лъже и краде колкото се може повече. Всъщност никой не мисли за този народ... За мен на първо място е борбата с COVID-19, защото това е много страшно за цяла свят и трябва наистина да се справят с този проблем. Защото ако ги няма хората, няма и икономика, няма и живот. На второ място наистина е борбата с бедността и икономическата криза, и най-вече да обърнат внимание в нашата държава на корупцията и на този хаос, който се създава напоследък."

Чуйте повече в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45