Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какъв е интересът към професионалното образование?

2
Снимка: Радио Видин

Повече от половината ученици в България изучават професия след VII клас. За поредна година се увеличава делът на професионалните паралелки, както и на тези със STEM професии и профили. Осмокласниците в професионални гимназии са 56,56% от всички. Това е увеличение от почти 4 процентни пункта спрямо учебната 2019/2020 година, когато за пръв път се забелязва повишен интерес към професионалното образование. Това показва изпълнението на план-приема в гимназиите след VII клас за учебната 2021/2022 година. Сформирани са общо 2333 паралелки с 54 499 осмокласници. От тях 1381 са професионални, 1371 са STEM. Профилираните са 952. От тях с профил "Чужди езици" са 296. Почти 32 000 ученици в VIII клас (58,42%) се обучават по STEM профили и професии. Има ръст на приема в STEM професиите в направления "Компютърни науки" и "Приложна информатика", както и в профилите "Природни науки" и "Софтуерни и хардуерни науки". Значително е нараснал броят на учениците, които се подготвят по специалности с очакван недостиг на пазара на труда. Тази учебна година те са 8483, а през изминалата са били 5425. Близо 1300 ученици в 70 паралелки в VIII клас се обучават и в защитени от държавата специалности. Най-високият процент на сформираните професионални паралелки е в област Враца- 75.74% от всички, сочи справка със сайта на МОН. Следва Перник с 69.10%. В София също има ръст- професионалните паралелки в VIII клас са 41,38%. За сравнение през учебната 2019/2020 година процентът е 36,92%. Разговаряхме с Мария Панайотова, административен секретар на Търговско- промишлената палата във Враца и администратор на ФБ групата "Професионално и дуално обучение Враца", чийто девиз е "Бъдещето е в твоите ръце".

"Доколкото ми е известно има т.нар. "защитени професии" и това са професии като стругарство, шлосерство, но има и такива, които са в някакъв преход според нас като хлебари, готвачите не толкова. Във Враца нашите наблюдения показват, че професионалните паралелки се запълват без проблем през последните 3- 4 години. Голям е интересът към професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство, защото там професиите са онлайн, като онлайн търговията и за децата това е интересно, както и за техните родители. Много се промени професионалното обучение, като цяло през последните години."

АЕЦ "Козлодуй" безспорно е икономическият гигант на област Враца и като цяло на Северозападна България. Подготвят ли се, обаче бъдещи кадри за Атомната централа- това попитахме Мария Панайотова, административен секретар на Търговско- промишлена палата Враца.

"Всяка година АЕЦ "Козлодуй" се възползва от възможността като един от най- големите работодатели да подава заявка за необходимостта от кадри за професионално обучение. Самата ни Фейсбук група обръща сериозно внимание и на дуалното обучение, като форма на обучение, но мисля че всяка година има паралелки по доста специалности, необходими на атомната електроцентрала."- уточни Мария Панайотова.

Видинската професионална гимназия "Проф. Асен Златаров" предлага на своите възпитаници професии в областта на новите технологии. Каква е ролята на професионалното обучение- Йорданка Герасимова разговаря с директора на училището Мариета Георгиева:

"Мисля, че това е политика на Министерството на образованието през последните няколко години. Поставят се съответни квоти и изисквания. Тъй като съм в този сектор почти 25 години, имах възможността да видя промяната и отношението към професионалното образование и изобщо движението на този процес, докато в началото си говорехме, че не нормално това навсякъде, във всички училища да се откриват езикови, хуманитарни, математически паралелки и, че трябва наистина да се постави акцент върху професионалното образование."- отбеляза Мариета Георгиева, директор на Професионална гимназия "Проф. Асен Златаров" Видин.

В първия учебен ден на 2022-ра година посетихме и видинската гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев". Разговаряхме с директора на училището Евлогия Манджукова.

"Професията в днешно време е шанс за всеки млад човек. На територията на града ни се предлагат достатъчно разнообразни професии, които са общо приложими. Разбира се, че и тези професии- една част, от които се изучават и при нас, са с очакван недостиг. С разрастването на туристическия бранш не само в нашата страна, но и на европейско ниво, естествено е учениците, които излизат на пазара на труда да не са достатъчни да захранят очакванията на пазара на труда. Ние след 10-ина дни очакваме гости от два туристически комплекса на Черно море, на които миналата година наши ученици караха стаж и те сега бързат да сключим отново договори, за да им осигурим учениците. От една страна е тяхното удовлетворение от това какво са показали те и от друга страна това показва, че те действително търпят недостиг на кадри."- обясни Евлогия Манджукова.

Валентина Петрова е ученичка в XII-ти клас, специалност "Готварство" в ПГ по туризъм "Михалаки Георгиев". Днес тя е доволна от избора си.

"В професионалното готвене едни обикновени яйца се приготвят по съвсем различен начин от този, по който ги правим у дома и не е толкова лесно, колкото си мислят всички и си трябва доста да се знае и на теория и да го можеш да го правиш и на практика, което е трудоемко и не е за всеки. Това лято за мое най- голямо щастие имах възможността да отида на морето на практика в Обзор в един страшно голям комплекс и там научихме доста неща."- разказа Валентина ПетроваНина Кирилова е също в XII-ти клас, но по специалността "Администратор в хотелиерството" във видинската професионална гимназия.

"Това, което ми даде самата професия не е само професионалната подготовка, а и разбиране към хората, защото да бъдеш администратор в хотелиерството е страшно комуникативна професия. Тя ме научи да разбирам хората по- добре, научи ме на много добра езикова подготовка, защото тук администраторите изучаваме два езика- английски и френски и трябва да имаме изключително добра подготовка, който ни се представя. Аз се радвам, че така се стекоха обстоятелствата и в нито един момент не мога да кажа, че съжалявам."- подчерта Нина Кирилова.

Подават ли ръка представителите на бизнеса във Видин на професионалното образование? Разговаряхме с Емил Георгиев, собственик на заведение в крайдунавския град:

"Аз съм с двете ръце "За" това професионално образование и по този начин да се обучават децата. Така е в цяла Европа. те така се научават на работа, на принципи и на всичко, много е добре. За децата е важно как ще ги предразположите- те са деца и не знаят какво да очакват."- обясни Емил Георгиев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53