Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Базов: Душевният мир, спокойствието, искрените желания на човек са ключът към неговия щастлив живот

Днешното издание на "Калейдоскоп" е посветено на един млад човек от нашия Северозапад, това е Иван Базов. Роден е във Видин, но животът му е изцяло свързан с Ново село.   Имал е  възможност да живее в чужбина, да продължи кариерата си като преподавател  във висше учебно заведение, но предпочита да се върне в родния край и да работи за неговия просперитет. Започнал като самодеец в читалище "Земеделец 1874" в Ново село, днес той вече трети мандат е негов председател. Освен това е общински съветник в Общински съвет Ново село, и съучредител на сдружение "Активно общество".

Иван Базов е роден  на 7 януари 1988 година  във Видин, израства в Ново село, където завършва основното основното си  образование. Когато е четвърти клас, родителите му заминават да работят в чужбина и отглеждането и възпитанието на Иван се заема неговата баба.  Продължава да учи в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", професия "хотелиерство". След завършване на средното си образование заминава за Гърция при родителите си, където започва работа. По-късно Иван записва Икономическия университет във Варна, специалност "Аграрна икономика". Винаги е обичал земята и да работи със  земята. В момента отглежда около 50 овощни дръвчета, които наскоро е засадил и се грижи за тях. Всяко лято отглежда зеленчуци за лично ползване, за да може семейството му да се храни с  чиста и екологична храна. След дипломирането си се връща в Ново село. Работи в общинската администрация различни длъжности. Успоредно с това взима участие като самодеец в танцовата група в читалището в Ново село.

Иван Базов има свое хоби да се занимава с картография, събира материали за оброчните кръстове във Видинско. Над 40 такива е посетил. Има намерение да напише книга за тези невероятни светини - оброчните кръстове. В момента учи в Софийския университет "Свети Климент Охридски", специалност "Географски информационни системи и картография". От скоро работи във видинската света митрополия като експерт "Управление на собствеността и финансов ревизор", една отговорна и сериозна дейност.

Семеен е. Има две деца - 5 годишната Вяра и Борис, който е на 2 години.

 ДЕТСТВОТО

"Весело беше, детството беше приятно, когато има три деца винаги е забавно, не може да бъде скучно, човек трябва да знае, че не парите са всичко, а душевният мир, спокойствието, искрените желания на човек са ключът към неговия щастлив живот. Усещам някакво притегляне към родното ми място, обичам си го и гледам и моите деца да свикват с това.
Винаги съм наблягал на личните отношения, на семейните  отношения, за мен това е най-важно - хората, които са в обкръжаващата ни среда да са позитивни, да са хора, с които можем да се разбираме и съответно да работим заедно."


ЧИТАЛИЩЕТО

"Секретарят на читалището в Ново село Любка Ангелова успя да ни привлече като младо семейство в самодейността на читалището. Навлизайки в читалищните дейности, достигнах до една книга, написана от Ангел Денков Сурдулов, новоселянин, учител, преди доста време. В книгата описва родовете в Ново село. Аз винаги съм знаел за легендата, която се предава в моето семейство за деда База, от която идва фамилията Базов. Но точно какво е било, не знам, защото става въпрос за 1830 година. И това са близо 200 години, устните предания се изменят...

Хубавото е, че този буден новоселянин е успял да запише историята на всичките родове в Ново село. Така аз успях да намеря историята на моя род, която е близо на 200 години... Оказва се, че моят осми прадядо Иван  е дошъл от Македония, Тетово, Куманово и основават нашата фамилия, която означава база, основа, дом, крепост. Авторът Ангел Сурдулов е записал и хората, сега мога да видя кои са ми баби и дядовци. Това много ме впечатли и това ме накара да се занимавам с читалищна дейност. Занимавахме се и с проекти и след това станах председател на читалището. "

ВЯРАТА

"Вярата е нещо изконно. Аз съм вярващ от много малък. Може би имам над 20 срещи с дядо Дометиан от 4-5 годишен. Той идваше всяка година втория ден от Великден в Ново село. Аз бях дете и много се впечатлявах от външния вид, от неговата харизма и от пеенето и от грижата към децата. Харесваше ми всичко това. Вярата си я има в човека, тя си ни е дадена от Господ. Вярващият човек е осъзнат човек, по-лесно се живее, ако човек успява да смири душата си и да раздава добро. "


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00

В "Музикална зона" слушаме "незабравата" Катя Филипова

Ако беше жива, певицата днес щеше да навърши 75 години.  Но… Числото 13 наистина се оказа фатално за нея. Точно на рождения си ден – 13 май, преди  12 години, умира голямата звезда на българската естрада от 70-те години Катя Филипова.  Ще я запомним като един от най-големите гласове на България. Изпълнителката на култовата "Незабрава" на Тончо Русев е..

публикувано на 13.05.24 в 09:55

"Неделник" от 12 май 2024 година

Прозорците са като очи. Очите са като прозорци. Очите, казват, че са и прозорци към душата. Прозорците можем да си изберем, но не и очите. Не и душата. Да. Днес, в първата неделя след Великден, православната църква празнува Томина неделя . Този празник е свързан със съмнението и уверението във Възкръсналия Христос. Главен герой в..

публикувано на 12.05.24 в 14:20

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00