Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Илиев: Възражда се старата видинска школа в кану-каяка

Снимка: СК "Бонония"

Състезателите на видинския клуб по водни и гребни спортове "Бонония" спечелиха общо седем купи от Държавния отборен шампионат по кану-каяк в Пловдив. Треньорът Стефан Илиев оцени представянето им като отлично:

"Представихме се над очакванията, защото отидохме с едни намерения, но на самото състезание разбрахме, че сме в много по-добра кондиция и момчетата и момичетата се представиха чудесно. Участвахме в 73 старта. Спечелихме 7 купи, миналата година имахме 4. При момчетата, момичетата и най-малките - мини лодките, успяхме да класираме клуба в челната тройка. Доволни сме от тях, защото направиха това, което им беше поставено като задача, дори го надминаха. Това състезание изцяло е за точки и за купи. Точките в края на годината се сборуват с тези от индивидуалния шампионат и спрямо тях се получава финансирането от Министерството на младежта и спорта. В дисциплината мини каяк четири деца класираха отбора на трето място, при момчета кану класирахме отбора на трето място, при момичета каяк сме на второ място, в комплексното класиране сме трети. При юношите и девойките младша възраст не ни достигнаха 18 точки, за да сме първи в страната. Много силно се представиха момичетата, които комплексно спечелиха първо място, много силно се представи кануто, където сме втори и много силно гребане направи на едноместен каяк Божидар Транков, който има много сериозно бъдеще. Като цяло смятаме, че сме в правилната посока, всичко преминава по план, независимо от това, че сме в Дунава, че гребем в течението, водовъртежите и водораслите. Давам на нашите деца оценка между 5 и 6, защото устояват на вятъра, на течението, на тези сурови климатични условия. Най-важното, което виждаме, е, че се възражда старата школа. Във всички възрастови групи намираме начин да бъдем между първите."

За СК "Бонония" тази година ще се състезава и един от най-титулуваните ни гребци Мирослав Кирчев.

"Нашият председател Владислав Велков успя да привлече в нашия клуб Мирослав Кирчев- най-добрият каякар на България в последните 15 години. Вицесветовен шампион при мъжете, участник в няколко световни първенства. С нашия екип стана два пъти първи- на 1000 метра и на 500 метра едноместен каяк."

Видинските гребци вече се готвят за Държавния индивидуален шампионат, който ще се проведе в началото на август.

"От понеделник започваме сериозна двуразова, дори триразова, подготовка, за да можем да вземем максимума от медалите, които ни се полагат. Вече сме разпределили нещата на 95%. Дано имаме късмет и да се представят децата както трябва. Трудно е, много е топло, подготовката е доста интензивна, на много високо ниво, но децата издържат, защото са калени и са родени около река Дунав."

Целта на "Бонония" е да развива масовия спорт.

"Искаме да спазваме традицията на видинската школа в кану-каяка, а тя е на първо място масовост. Когато имаш във всяка една възраст достатъчно каякари и кануисти, можеш спокойно да разчиташ, че в бъдещето ще излезе нещо, което може да отиде на световно ниво. Както в момента хиляди почитания към Йоана Георгиева, която стана европейска шампионка, това е нещо фантастично. Веселин Вълчов стана втори на 1000 метра двуместен каяк. И той е от видинската школа."

Стефан Илиев благодари и за финансовата подкрепа към клуба.

"В нашия град не е възможно да се развива спорт без Общината. Ние се разбираме чудесно с кмета и неговия екип. Не можем да се оплачем изобщо. Няма как да провеждаш тренировки на територията на град Видин без да си съпричастен към спортните имоти, а те са на Общината. Много приятели ни помагат. Николай Цветков ни купи ремарке за 5-6 хиляди лева, непрекъснато ни отстъпва бус, който пътува с нас, а той струва 30 хиляди лева. Когато съм търсил Росица Кирова, винаги се е отзовавала, винаги е казвала "добре сте дошли, ще помагам с каквото мога..." Бензиностанции ТИП поеха миналата година цялото ни състезание. Това са хора благосклонни, добронамерени, благородни и ни помагат."

Повече- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Локомотив" Мездра посреща утре "Дреновец"

В събота от 17:00 часа „Локомотив” Мездра ще посрещне на своя терен „Дреновец” в среща от 25 кръг на Северозападната трета лига. Позицията, която „железничарите” заемат в класирането – 5-ти с актив от 40 точки и голова разлика 43:27 ги задължава да вземат 3-те точки убедително. Гостите са 11-ти със скромен актив от 21 точки и голова разлика 43:27...

публикувано на 26.04.24 в 16:01

"Монтана" подаде жалба срещу съдиите от петия мач с "Берое"

Ръководството на "Монтана" е изпратило видео запис на федерацията по баскетбол с моментите на отсъжданията на съдиите от петия мач с "Берое" /Стара Загора/. Треньорът Преслав Пешев сподели, че според него е имало неправилни отсъждания срещу "Монтана": "Няма със сигурност да оставим нещата така. Искаме, ако има някаква грешка, човекът, която я е..

публикувано на 26.04.24 в 14:38

Златко Живков към баскетболистките на "Монтана": За мен вие сте победители

Кметът на Монтана Златко Живков прие баскетболистките, които взеха сребърните медали в шампионата при жените. Титлата спечели Берое /Стара Загора/ след пети мач у дома: "Благодаря, момичета, за участието и за шампионата, който приключихме. За съжаление, не можем да сложим една звезда в залата. Не ни стигна една точка и няколко секунди, за да..

публикувано на 26.04.24 в 14:29

Приключи Първият шахматен турнир за Купата на Община Ружинци

Първи турнир по шахмат за Купата на Община Ружинци се проведе в село Дреновец. Турнирът е организиран от сдружение "Достоен живот 22". От Общината е осигурен награден фонд за участниците. 36 се включиха в турнира.  С първи шахматен ход на масата кметът на Ружинци Александър Александров даде началото. Купата спечели Петър Цаков от Козлодуй, съобщи..

публикувано на 25.04.24 в 15:18

Съдии от столицата за мача на "Бдин" в събота

Съдийска бригада от София ще ръководи срещата от 30-ия кръг на Втора футболна лига между отборите на "Бдин" Видин и "Литекс" Ловеч. За главен съдия е определен опитният арбитър Димитър Буров, който е служител на НСО, ще му помагат Мартин Ангелов и Владимир Велев. Четвърти съдия Валентин Стефанов, съдийски наблюдател Иво Боев. Срещата е в събота, 27 април,..

публикувано на 25.04.24 в 14:21

Денислав Сталев ще ръководи дербито във Варна

Денислав Сталев бе назначен да бъде главен съдия на дербито на 30-ия кръг на Втора лига във Варна. В събота, от 13:15 часа, арбитърът ще изведе футболистите на лидера "Спартак" и гостите от "Монтана", които са на четвърто място в класирането. Негови помощници ще бъдат Желязко Пилатов и Месут Ахмедов. Четвърти арбитър е Георги Стоянов, а делегат на..

публикувано на 25.04.24 в 14:05

"Монтана" губи защитник за гостуването във Варна

Централният защитник на футболния "Монтана" Костадин Илиев е със спрени състезателни права за един мач, реши Дисциплинарната комисия на Българския футболен съюз. Бранителят получи червен картон в домакинската среща с "Беласица" /Петрич/ и ще изтърпи наказанието си този кръг, когато "Монтана" гостува на "Спартак" /Варна/. Илиев ще трябва да заплати и..

публикувано на 25.04.24 в 13:30